Internațional

COLOANA de stiri internationale:Român găsit înecat în Filipine

Ziarul de Vrancea
8 apr 2012 1077 vizualizări
Un student român a fost găsit mort la trei zile după ce a dispărut în timp ce înota la o cascadă frecventată de turişti din nordul Filipinelor, relatează Agerpres. Potrivit responsabilului apărării civile Olive Luces, corpul românului, identificat ca George Sfintes, a fost găsit plutind sîmbătă în bazinul cascadei Tappiya din localitatea Banaue, din provincia Ifugao, o zonă montană căutată de turişti. George Sfintes, care avea 22 de ani şi studia la o universitate japoneză, se afla în zonă împreună cu alţi 10 turişti occidentali şi japonezi, a menţionat comandantul poliţiei din provincie, Laurence Mombael. În opinia sa, este posibil ca românul să se fi apropiat prea mult de baza cascadei şi să se fi înecat tras fiind de vîrtej.

Poliţişti de închiriat

Oricine are mijloacele necesare poate cere întărirea forţelor de ordine şi dotărilor sale, o inovaţie menită să amplifice încasările publice, a precizat ieri Ministerul pentru protecţia civilă. Ministerul a confirmat într-un comunicat adoptarea la finalul lunii martie a unei decizii ministeriale în acest sens, "în scopul amortizării costului utilizării dotărilor şi infrastructurii poliţiei, şi de a le moderniza". Această reformă, care a fost adoptată în secret, a fost dezvăluită de ziarul Proto Thema. Potrivit acestuia, preţul variază de la 30 de euro pe oră pentru un ofiţer de poliţie sau 40 de euro pentru o maşină de patrulă, la 200 de euro pentru o celebritate sau 1.500 pentru un elicopter. Potrivit ministerului, închirierea se va face numai în "cazuri excepţionale" şi nu va primi aprobare dacă va reduce capacitatea operaţională a forţei de muncă. Gama de servicii variază de la "escorta pentru transporturi de materiale periculoase sau de opere de artă", la "însoţirea de persoane" sau realizarea de filme. Acestea au fost disponibile gratis timp de mai mulţi ani, a precizat ministerul, care a fost acuzat în mai mult rînduri în ultimii ani că oferă favoruri elitei politice şi economice.

Cum a blocat o crimă, timp de o zi, transportul public din Bruxelles

Compania de transport public din Bruxelles (STIB) a decis, sîmbătă după-amiază, să-şi suspende pînă duminică activitatea ca urmare a atacului mortal comis sîmbătă dimineaţă asupra unui supervizor al STIB, în vestul Bruxellesului. Poliţia locală încă îi căuta ieri pe autorii atacului. Potrivit cotidianului La Derniere Heure şi agenţiei de presă Belga, incidentul a avut loc în cartierul Molenbeek, din vestul Bruxellesului, în urma unei coliziuni între un autobuz al STIB şi un autoturism, în jurul orei locale 6.50 (7.50, ora României). La scurt timp după accident, şoferul autoturismului implicat a chemat doi prieteni. Aceştia l-au agresat pe supervizorul STIB venit la locul accidentului pentru constatare. "El a fost bătut cu sălbăticie şi dus în stare critică la spital", a explicat Françoise Ledune, purtătoarea de cuvînt a STIB. Motivul agresiunii ar fi faptul că angajatul companiei de transport public a făcut fotografii la locul accidentului. Bărbatul în vîrstă de 56 de ani a decedat la spital, în jurul orei locale 10.30, din cauza hemoragiei cerebrale. Liaz Tahiraj lucra de 29 de ani în cadrul STIB.

Nord-coreenii şi-au pus racheta pe poziţie

Racheta nord-coreeană care ar urma să lanseze un satelit pe orbită, în această săptămînă, a fost instalată pe platformă, în pofida protestelor internaţionale, au constatat ieri jurnaliştii străini de la centrul spaţial Tongchang-ri (nord-vest). Autorităţile nord-coreene au organizat această vizită fără precedent pentru a arăta că Unha-3 nu este o rachetă balistică deghizată, aşa cum afirmă Statele Unite şi aliaţii lor, în special Coreea de Sud şi Japonia. Astfel, aproximativ 50 de corespondenţi au mers cu un tren special la noul centru spaţial construit în peninsula Cholsan, situată la aproximativ 50 de kilometri de frontiera chineză. Jurnaliştii au putut să se apropie la mai puţin de 50 de metri de lansatorul vopsit în alb şi inscripţionat cu litere albastre, ridicat pe o platformă instalată pe un deal, în aşteptarea lansării prevăzute pentru perioada 12-17 aprilie. Racheta, înaltă de 30 de metri şi cu un diametru de 2,5 metri, urmează să lanseze pe orbită un satelit de observare a Pămîntului, Kwangmyongsong-3 (Stea strălucitoare), a cărui misiune este să strîngă informaţii despre recoltele, pădurile şi resursele naturale ale Coreei de Nord. Corespondenţii străini au putut vedea în apropiere satelitul, un paralelipiped de 100 de kilograme, echipat cu cinci antene şi flancat de panouri solare pentru alimentarea cu electricitate.FOTO: X:ăaanationă1luniălimbi straine2.jpg -

Ce mai învaţă copiii odată cu limbile străine

Copiii care vorbesc două limbi au o capacitate mai mare de derulare simultană a mai multor activităţi, dar au lacune de vocabular în ambele limbi, potrivit unui studiu canadian citat de ziarul Le Figaro.

La cererea Institutului naţional de sănătate din Statele Unite, doi psihologi canadieni de la Universitatea York din Toronto au efectuat un studiu asupra unui grup de vorbitori bilingvi. Concluzia a fost că un copil care vorbeşte două limbi are capacităţi crescute de a se ocupa de mai multe sarcini în acelaşi timp. Psihologii au analizat capacităţile cognitive a unui număr de 104 copii în vîrstă de şase ani. O parte dintre ei erau anglofoni, iar o altă parte bilingvi (anglo-francezi, anglo-spanioli şi anglo-chinezi). Toţi învăţau în şcoli publice şi proveneau din medii economice şi sociale asemănătoare. Li s-au propus două exerciţii. Primul consta în apăsarea pe o tastă a calculatorului atunci cînd se derulau imagini de animale sau culori. Cînd răspunsurile erau limitate la una din cele două categorii, copiii răspundeau cu aceeaşi viteză, dar cînd trebuiau să treacă de la animal la culoare şi să apese pe o altă tastă, cei bilingvi executau mai repede mişcarea.
"Acest exerciţiu permite evaluarea capacităţii copilului de a efectua mai multe sarcini în acelaşi timp", a afirmat Peggy McCardle, cercetătoare la Institutul naţional de sănătate a copilului de lîngă Washington, care a finanţat proiectul. "Copiii bilingvi au în minte două serii de reguli lingvistice şi creierul lor este obişnuit să treacă rapid de la o limbă la alta", a adăugat aceasta.
A doua serie de exerciţii au fost pe teme de gramatică, conjugare şi vocabular. La această probă, copiii anglofoni s-au descurcat mai bine deoarece dispuneau de un vocabular mai bogat şi mai extins decît al celor bilingvi. Trebuie menţionată o excepţie, şi anume cei hispano-englezi au înregistrat scoruri mai bune decît colegii lor chinezi şi francezi. Explicaţia ar fi că micuţii spanioli au frecventat o şcoală engleză, ceea ce le-a permis să-şi îmbogăţească vocabularul şi să înţeleagă mai bine subtilităţile limbii engleze.


Rinichiul meu pentru un iPad!


"Schimbul" a avut loc în China, donatorul fiind un tînăr de doar 17 ani

Cinci persoane au fost acuzate în centrul Chinei de implicare în comerţ ilegal cu organe, după ce un adolescent şi-a vîndut un rinichi pentru a-şi cumpăra un iPhone şi un iPad, informează Agerpres. Cazul a stîrnit preocupări că nu se iau suficiente măsuri împotriva impactului negativ pe care îl are răspîndirea consumismului asupra societăţii chineze, în special printre persoanele tinere care au crescut în condiţii mai bune decît generaţiile anterioare. Procurorii din oraşul Chenzhou i-au acuzat pe suspecţi de vătămare intenţionată pentru că au organizat extracţia şi transplantul unui rinichi al elevului de 17 ani prezentat ca Wang. Un angajat al procuratorii din districtul Chenzhou Beihu, provincia chineză Hunan, a confirmat că are loc o anchetă în acest caz.
Între acuzaţi se află un chirurg, un contractor al spitalului şi nişte "brokeri" care căutau donatori online şi care au închiriat o sală de operaţie pentru efectuarea intervenţiei. Aproximativ 1,5 milioane de persoane din China au nevoie de transplant de organe, dar numai aproximativ 10.000 de transplanturi sînt efectuate în fiecare an, ceea ce susţine comerţul ilegal cu organe.


Marea Britanie aplică strategia "Big Brother" pe e-mail


însă Guvernul de la Londra plăteşte scump din acest motiv n site-ul Ministerului de Interne a fost blocat de hackeri în acest sfîrşit de săptămînă

Ministerul de Interne britanic a anunţat că investighează informaţiile potrivit cărora site-ul său ar fi fost ţinta unui atac cibernetic condus de grupul de hackeri Anonymous, ostil planurilor guvernului de a intensifica monitorizarea poştei electronice şi a consultărilor site-urilor Internet. Internauţii au descoperit pe pagina de start a acestui minister un mesaj care indica faptul că serviciul era indisponibil din cauza unui volum mare de trafic.
Un mesaj pe contul Twitter al grupării Anonymous indica: "TANGO DOWN" (în termen militar, "ţintă distrusă"), "pentru proiectele voastre draconice de monitorizare", relatează Agerpres. Acelaşi mesaj a fost repetat pe contul Anonymous din Marea Britanie.
"Sîntem la curent cu faptul că Ministerul de Interne ar fi putut fi obiectul unor proteste online. Am luat toate măsurile necesare şi monitorizăm situaţia îndeaproape", a declarat un purtător de cuvînt al ministerului.
Guvernul britanic a fost obiectul, săptămîna trecută, unor violente atacuri împotriva proiectelor sale de instalare de echipamente care să permită serviciilor de informaţii electronice accesul în timp real la date privitoare la fiecare mesaj sau e-mail trimis, site-urile accesate sau apelurile telefonice efectuate. Aceste măsuri constituie "un pas fără precedent, prin care Marea Britanie va adopta acelaşi tip de supraveghere care există în China şi Iran", a afirmat Nick Pickles, director al asociaţiei Big Brother Watch Campaign.


Preşedintele Franţei anunţă din nou o revoluţie


Sarkozy a mers pînă într-acolo încît a ameninţat cu retragerea ţării din acordul Schengen dacă Grecia nu va securiza graniţa cu Turcia în faţa valului masiv de imigranţi n el a denunţat şi contractele finanţate de guvernele asiatice la care firmele europene nu au acces

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că este foarte serios în ceea ce priveşte promovarea unui protecţionism al comerţului în Europa şi a înăspririi controalelor de la frontierele exterioare, semnalînd că ar putea adopta o poziţie asemănătoare cu politica "scaunului gol" din 1965, cînd Franţa era condusă de generalul Charles de Gaulle.
Liderul conservator a declarat într-un interviu apărut în Journal du Dimanche, preluat de firstpost.com, că a fost cît se poate de serios cînd a anunţat luna trecută, în timpul campaniei electorale, că va sprijini principiul unui "Buy European Act" şi că ar putea retrage Franţa din spaţiul fără frontiere al Europei în cazul în care controalele de la graniţele exterioare nu vor fi înăsprite.
Potrivit Agerpres, actualul şef de la Palatul Elysee a virat spre dreapta, criticînd competiţia low-cost şi imigraţia necontrolată, în perspectiva celor două runde ale alegerilor prezidenţiale ce debutează la 22 aprilie şi în care se va înfrunta cu socialistul Francois Hollande, aflat în frunte în sondajele de opinie. El a explicat pentru Journal du Dimanche că, în contextul în care Comisiei Europene îi revine datoria de a gestiona negocierile comerciale, liderii europeni au dreptul să solicite reciprocitate din partea unor ţări care refuză să acorde companiilor europene un acces echitabil la contracte guvernamentale.
"Toate pieţele publice de pe continentul nostru au fost deschise începînd din 1994. În Japonia, singura piaţă deschisă este cea a apei. În China, nu există nicio piaţă publică deschisă", a subliniat el. "Tot ceea ce vreau eu este reciprocitate. Altfel, contractele publice franceze vor fi acordate numai companiilor care produc în Europa. Cînd generalul de Gaulle a recurs la politica scaunului gol în 1965, el a reuşit să obţină Politica Agricolă Comună, iar Europa a progresat", a amintit şeful de stat.
Pe de altă parte, Sarkozy şi-a reiterat intenţia de a retrage Franţa din zona Schengen, în cazul în care frontierele exterioare al blocului nu vor fi consolidate. "Există 120 de kilometri între Grecia şi Turcia care nu sînt păziţi. Ofer un răgaz de un an pentru ca acest lucru să se schimbe. Altfel, ne vom suspenda participarea la Acordul Schengen", a conchis el.

Siria şi creştinii din zonele de conflict, în mesajul Papei de Paşte

Papa Benedict al XVI-lea a condamnat, ieri, cu ocazia Paştelui catolic, "discriminările şi persecuţiile" la care sînt supuse comunităţile creştine din Orientul Mijlociu şi Africa, cerînd stabilitate şi respingerea "terorismului sălbatic", precum şi încetarea luptelor în Siria. "Hristos este speranţă şi alinare mai ales pentru comunităţile creştine cele mai încercate de discriminări şi persecuţii din cauza credinţei lor", a subliniat papa, de la balconul central al basilicii Sfîntul Petru, în mesajul său "Urbi et Orbi". "Fie ca Hristos înviat să poată da speranţă Orientului Mijlociu, pentru ca toate componentele etnice, culturale şi religioase să colaboreze pentru binele comun şi pentru respectarea drepturilor omului", a mai spus suveranul pontif, vorbind în faţa celor peste 100.000 de credincioşi adunaţi la Vatican. În acelaşi mesaj, papa a cerut "stabilitate şi dezvoltare" în Irak, i-a îndemnat pe israelieni şi palestinieni "să reia cu curaj procesul de pace" şi a condamnat recentele "atacuri teroriste sălbatice" împotriva unor biserici creştine în Nigeria. Şi Patriarhul latin al Ierusalimului, monseniorul Fuad Twal, a atras atenţia comunităţii internaţionale că nu face destul pentru creştinii din Orientul Mijlociu.
Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei siriene, a cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să intervină de urgenţă pentru a pune capăt violenţelor din Siria, după o nouă zi (sîmbătă) extrem de sîngeroasă soldată cu peste 120 de morţi în întreaga ţară. De asemenea, cel puţin 20 de persoane au fost ucise ieri într-un atentat cu bombă produs în apropierea unei biserici din oraşul nigerian Kaduna, în nordul ţării. Explozia a provocat daune bisericii Adunarea Domnului şi a avariat mai multe vehicule.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.