Internațional

Efecte secundare ale crizei

Ziarul de Vrancea
6 apr 2012 351 vizualizări
iarul britanic "The Independent" remarcă o creştere a numărului sinuciderilor în Europa

„Guvernul a anihilat orice şansă pentru supravieţuirea mea, care se baza pe o pensie pentru care am plătit 35 de ani, fără ajutorul statului”, scria grecul Dimitris Christoulas (77 de ani) înainte de a se sinucide miercuri dimineaţă, în centrul Atenei. În două zile, cazul său a făcut înconjurul presei din toată lumea. Christoulas - fost farmacist, fost contribuabil la o uniune monetară care i-a promis bunăstare - devenea astfel un soi de simbol al tragediilor individuale, trăite dincolo de cifrele seci care însoţesc mereu măsurile de austeritate, peste tot în Europa.
Ediţia electronică a publicaţiei „The Independent” aşează cazul său alături de o tragedie care a lovit familia Mullins, aflată la 1.900 de kilometri distanţă, în oraşul britanic Bedworth: Mark şi Helen şi-au luat zilele, după ce vreme îndelungată n-au reuşit să-şi găsească de muncă.
Numărul cazurilor de suicid a crescut mult în Europa, din 2008 încoace, iar această situaţie este strîns legată de criza care s-a instalat atunci pe continent, arată cercetătorul David Stuckler, citat de publicaţia britanică. În 2006, Stuckler prezicea că o nouă criză economică „va creşte numărul sinuciderilor în rîndul celor mai tineri de 66 de ani”. „În 2008, numărul sinuciderilor a crescut cu mai puţin de un procent în noile state membre ale UE, dar în cele vechi a ajuns la 7%. În ambele zone însă, cifrele au crescut considerabil din 2009 încoace”, arată el.
În Italia, nivelul taxelor s-a ridicat după „epoca Berlusconi”, iar lovitura a fost teribilă: rata raportată a sinuciderilor din motive economice a crescut cu 24,6% între 2008 şi 2010, iar tentativele de suicid - cu 20%.

România nu face excepţie

Şi în România cazurile de suicid s-au înmulţit constant în ultimii ani. Dacă în 2007 se înregistraseră 2.705 cazuri, în 2008 s-a ajuns la 2.802 cazuri, în 2009 la 2.953, iar în 2010 - la 3.050, arată un raport publicat anul trecut de Reţeaua de Medicină Legală, citat de Yahoonews. Totuşi, rata suicidurilor în ţara noastră este de fapt mai mare, după ce recensămîntul de anul trecut a arătat că populaţia a scăzut dramatic în ultimul deceniu, în principal din cauza emigrării masive.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.