Internațional

Planeta se mută la oraş

Ziarul de Vrancea
6 apr 2012 387 vizualizări
Populaţia urbană mondială va creşte cu 75% şi va ajunge la 6,3 miliarde în 2050

Populaţia urbană mondială va înregistra o creştere de 75% în următoarele patru decenii şi va ajunge la 6,3 miliarde în 2050, datorită avîntului "fără precedent" al oraşelor din Africa şi Asia, potrivit unui raport difuzat de ONU şi citat de Agerpres. Departamentul Economic şi Social (DESA) al ONU şi-a revizuit raportul din 2011 cu privire la perspectivele populaţiei urbane mondiale şi arată că zonele urbane ale planetei vor absorbi creşterea populaţiei mondiale în următorii 40 de ani.
ONU estimează că numărul locuitorilor planetei va creşte în următorii ani de la 7 miliarde (în 2011) pînă la 9,3 miliarde în 2050, dintre care 6,3 miliarde vor locui în zone urbane, ceea ce înseamnă o creştere de 2,7 miliarde sau de 75% în raport cu cifrele actuale. Africa şi Asia vor înregistra 86% din creşterea mondială a populaţiei urbane.
Continentul african va vedea la mijlocul secolului cum populaţia sa urbană creşte de la cele 414 milioane de acum la 1,2 miliarde de locuitori, în timp ce creşterea pe continentul asiatic va fi de 1,4 miliarde, ajungîndu-se de la 1,9 (în prezent) la 3,3.
Cele mai mari creşteri ale populaţiei urbane se vor înregistra în India, care va număra 497 milioane de locuitori în zonele urbane, China (341), Nigeria (200) şi Indonezia (92), iar în afara acestor două continente în SUA, unde creşterea va fi de 103 milioane de persoane.
Raportul arată că este vorba de o "creştere fără precedent" care va oferi "noi oportunităţi pentru îmbunătăţirea educaţiei şi a serviciilor publice" pe cele două continente. Totuşi, ONU avertizează că această creştere presupune "noi provocări" în ceea ce priveşte locurile de muncă de la oraş, locuinţele, energia şi infrastructurile pentru a se evita sărăcia urbană, extinderea cartierelor marginale şi deteriorarea mediului înconjurător. Naţiunile Unite amintesc în raportul lor necesitatea de a se ţine cont de aceste previziuni pentru a se atinge obiectivele de dezvoltare sustenabilă.
Raportul mai semnalează, între altele, că 890 de milioane de persoane trăiesc în zone urbane expuse vreunui tip de dezastru natural major. Oraşele europene şi cele africane sînt mai puţin expuse, spre deosebire de zonele urbane din America Latină, zona Caraibilor, America de Nord şi Asia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.