Internațional

COLOANA de stiri internationale:Locuitorii din regiunea transnistreană trebuie să beneficieze de un statut special

Ziarul de Vrancea
6 apr 2012 587 vizualizări
Locuitorii din regiunea transnistreană trebuie să beneficieze de un statut special, susţine parlamentarul moldovean Igor Dodon, citat de Jurnal de Chişinău.

 "Considerăm că atît timp cît nu vom conştientiza că trebuie să le oferim un statut special, cu drepturi, cu format clar stabilit, va fi dificil să soluţionăm această problemă care durează deja de 20 de ani", a declarat Dodon, după şedinţa Parlamentului. Liderul socialiştilor a evitat să precizeze în ce constă acest "statut special". "La începutul lui mai, socialiştii vor veni cu poziţia clară şi cu noţiuni clare în ceea ce priveşte soluţia pentru problema transnistreană", a afirmat Dodon.

 

În Anglia, ţigările încep să se vîndă de sub tejghea

 

În Anglia a intrat, vineri, în vigoare o lege care interzice expunerea pachetelor de ţigări în supermaketuri şi în alte magazine mari, guvernul britanic sperînd că măsura va reduce numărul tinerilor care se apucă de fumat, informează Agerpres. "Vrem să ajungem într-un punct în care să nu mai vedem fumatul ca o parte normală din viaţă. Facem acest lucru treptat, menţinînd o presiune constantă", a declarat ministrul Sănătăţii, Andrew Lansley. Unul din cinci adulţi britanici este fumător, un procent care a rămas neschimbat în ultimii ani, după decenii de scădere rapidă. Interdicţia se aplică deocamdată magazinelor cu o suprafaţă de peste 280 mp, urmînd să fie extinsă din 2015 şi pentru magazinele mici. Măsuri similare sunt în vigoare şi în Islanda, Irlanda sau Canada. Scoţia a introdus în 2006 interdicţia fumatului în locurile publice închise, urmată de Anglia în 2007. În acest an se aşteaptă să fie introdus spre consultare publică un proiect de lege prin care fabricanţii de ţigări vor fi obligaţi să renunţe la inscripţionarea pachetelor şi să le pună în vînzare albe.

 

Mac, sub atac

 

După ce producătorul rus de software antivirus Dr. Web a publicat un raport în care arată că 550.000 de Mac-uri au fost infectate cu un troian ce a profitat de o vulnerabilitate Java, tot mai multe voci din piaţă critică Apple că nu a luat măsuri mai demult, deşi ar fi ştiut de problemă, scrie Macworld. Troianul Flashback a fost descoperit în august anul trecut. Acesta se prezintă sub forma înşelătoare a unui update pentru Flash Player, dar cînd este executat profită de o vulnerabilitate de Java şi infectează calculatorul, făcîndu-l parte a unei reţele botnet (o reţea botnet este compusă dintr-o colecţie de computere infectate cu programe dăunatoare - boti - care le permit hackerilor să dispună de aceste dispozitive atunci cînd doresc, pentru a iniţia atacuri informatice sau trimite mesaje spam în volume mari, n.r.). Un director de la McAfee Labs atrage atenţia asupra faptului că valurile de malware îndreptate spre Mac s-au înmulţit în ultimul timp, mai ales că Mac-urile devin tot mai populare şi infractori care au dezvoltat ani de zile malware pentru PC îşi folosesc experienţa şi pentru atacuri asupra Apple.

 

Cum s-ar putea împăca SUA cu programul nuclear al Iranului

 

Preşedintele american Barack Obama i-a transmis un mesaj liderului suprem iranian Ali Khamenei în care afirmă că, în schimbul anumitor garanţii, Washingtonul ar accepta ca Teheranul să-şi continue programul nuclear civil, scrie vineri Washington Post. Acest mesaj i-a fost încredinţat la finele lunii martie premierului turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei întîlniri care a avut loc la Seul. Premierul turc l-a transmis apoi liderului suprem al Iranului, cîteva zile mai tîrziu, cu ocazia unei vizite efectuate la Teheran. În mesajul său, "Obama nu a precizat dacă Iranul îşi va putea îmbogăţi uraniul pe propriul teren sau în cadrul unui program nuclear civil pe care Statele Unite îl vor aproba", scrie ziarul. În contrapartidă, Ali Khamenei ar urma să confirme printr-un angajament concret declaraţiile sale din 22 februarie, ziua în care a afirmat că "Iranul nu a încercat şi nu va încerca niciodată să obţină arma atomică", mai scrie Washington Post.

 

Un "spadasin" şi-a masacrat familia: 4 morţi şi 3 răniţi

 

Un ungur a ucis cu o sabie patru persoane şi a rănit grav alte trei, înainte de a fi imobilizat de o unitate a poliţiei antiteroriste, au anunţat oficialii, care au precizat că este vorba de o dramă familială, petrecută vineri dimineaţă, în satul Kulcs, situat la 60 de kilometri sud de Budapesta. Bărbatul a ucis patru persoane, după care s-a retras în locuinţa sa, unde reţinea alte trei persoane, pe care le-a rănit grav. Spadasinul de ocazie şi-a omorît tatăl, fratele şi pe cei doi bunici şi le-a rănit grav pe mama şi pe sora sa, precum şi un alt membru al familiei. Unul dintre cei trei răniţi, aflat în stare critică, a fost transportat la spitalul din Budapesta, iar ceilalţi doi, aflaţi în stare stabilă, au fost internaţi în două spitale din apropiere de Kulcs. Conform poliţiei, drama a avut cel mai probabil la origine o dispută familială şi nu există elemente care să sugereze o reglare de conturi. Csaba Kiss, primarul din Kulcs, o localitate cu 2.600 de locuitori, a afirmat că familia era "normală".

 

Un ascensor din Turnul Eiffel s-a prăbuşit în timpul unei revizii

 

În timpul unui control tehnic din urmă cu două săptămîni, cabina unui ascensor de la Turnul Eiffel a căzut în gol circa cincisprezece metri fără ca sistemul de siguranţă să se declanşeze, relatează site-ul leparisien.fr. Cabina era goală, însă incidentul produs la ascensorul nordic al Turnului Eiffel la 20 martie nu este mai puţin grav. În timpul unei serii de teste, cabina a căzut aproximativ cincisprezece metri în urma unei probleme la cabluri, iar sistemul de oprire de urgenţă nu s-a declanşat, ceea ce a făcut ca aparatul să ajungă la fundul puţului. Pagubele suferite de cabina de lift au fost minore, însă incidentul a fost considerat "serios" de conducere, care a dispus efectuarea a două expertize pentru a identifica originea defecţiunii. Pînă acum, nici un accident de acest fel nu a mai avut loc la vreunul dintre cele trei ascensoare ale turnului din capitala franceză.

Testul s-a desfăşurat în cadrul unei serii de controale tehnice lansate la începutul anului. Ascensorul este fabricat în 1960.

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.