Internațional

Coloana de stiri internationale: Cum adormim, un mister nerezolvat de ştiinţă

Ziarul de Vrancea
5 apr 2012 576 vizualizări
Procesul de adormire este o rutină dar rămîne totuşi un mister, iar deşi toţi oamenii se întind în pat şi adorm noapte de noapte, nimeni nu ştie cu exactitate cum se produce această trecere a creierului de la starea de veghe la cea de somn. Analiza apare într-un material publicat de site-ul LiveScience.com.

Chiar şi neurologii nu pot înţelege încă mecanismul prin care creierul trece de la starea de veghe la cea de somn inconştient în întreaga sa complexitate, însă ei susţin că această trecere se produce mai degrabă treptat şi nu direct ca şi cînd ai acţiona un comutator. Conform unui studiu realizat recent de neurologi de la Universitatea Washington din St. Louis, în timpul stadiul de "presomn" al procesului - perioada în care ne întindem în pat, stingem lumina şi închidem ochii încercînd să ne detaşăm de problemele cotidiene - undele cerebrale trec pe activitate de tipul alfa, asociată de obicei stării de veghe tăcută. "În acest stadiu creierul începe să se decupleze progresiv de mediul înconjurător", explică Linda Larson-Prior, coordonatoarea acestui studiu. "Subiecţii oscilează lent între gîndurile cu privire la ceea ce se petrece în jurul lor şi cele cu privire la propria persoană", mai adaugă ea. Apoi, la un moment dat, intrăm în stadiul de somn de tranziţie, cunoscut şi drept stadiul I de somn. Undele cerebrale încetinesc, trecînd spre o formă de activitate cunoscută drept theta-band, însă se înregistrează încă scurte izbucniri de activitate alfa. Aceste scurte izbucniri de activitate alfa pot să-ţi lase impresia că eşti încă treaz. Acest lucru se întîmplă spre exemplu atunci cînd adormim la un film şi apoi îţi poţi aminti mici fragmente din respectiva peliculă pînă la trecerea în stadiul următor de somn. Acest stadiu II este cel de "adevărat" somn non-REM (fără mişcări rapide ale ochilor), stadiu în care nu se mai înregistrează activitate cerebrală de tip alfa.
Toţi neurologii sînt de acord că stadiul II este deja somnul propriu-zis, stadiu asociat cu o reducere şi mai importantă a percepţiei de stimuli externi. Deşi sînt dormiţi, putem încă să auzim un cuvînt sau două din filmul la care ne uitam, dar şi acestea se pierd treptat. Apoi intrăm în faza de somn adînc, cu activitate cerebrală delta, în stadiile III şi IV şi ajungem în sfîrşit la somnul REM - stadiul în care visăm. Dacă stadiile I şi II sînt uneori greu de diferenţiat la nivel subiectiv faţă de starea de veghe, 90% dintre oameni recunosc că dormeau dacă sînt treziţi după ce au intrat în stadiul III sau IV. Din acel moment tranziţia este completă, şi ne petrecem restul nopţii trecînd ciclic de la stadiile fără vise II, III şi IV la stadiul cu vise (REM).

La bulgari se poate!


Primăria, obligată să plătească amendă unei femei atacate de cîini vagabonzi

Municipalitatea din oraşul bulgar Lom a fost condamnată la plata unei despăgubiri în valoare de 4.000 de leva (2.000 de euro) unei femei în vîrstă de 54 de ani care a intentat proces după ce a fost muşcată de cîini fără stăpîn în iulie 2011. Tribunalul a decis că municipalitatea a eşuat în controlarea populaţiei canine aflate pe străzile oraşului.
Atacul s-a produs în timp ce femeia se întorcea acasă pe jos de la spital. Trecătorii au îndepărtat cîinii şi au dus femeia la spital, unde a rămas internată timp de o lună şi a suferit o intervenţie chirurgicală la unul dintre picioare. Potrivit presei bulgare, municipalitatea din Lom a declarat că anul trecut fondurile alocate pentru capturarea şi sterilizarea cîinilor fără stăpîn au fost foarte mici.

Acord privind încetarea focului în Siria timp de 48 de ore

Kofi Annan, emisar special al ONU şi al Ligii Arabe privind Siria, se aşteaptă ca Guvernul sirian şi opoziţia să implementeze un acord de încetare totală a focului în 48 de ore de la data de 10 aprilie, a declarat ieri purtătorul său de cuvînt. Sirienii "spun că au început să retragă trupele din anumite zone", a adăugat purtătorul de cuvînt, precizînd că "procesul de verificare" a acestor informaţii este în curs.
Annan urma să se adreseze ieri, prin videoconferinţă de la Geneva, Adunării Generale a ONU de la New York, pentru a-i prezenta "situaţia din Siria şi progresele misiunii sale". El s-a adresat deja de două ori Consiliului de Securitate al ONU, de la nominalizarea sa. Annan a anunţat luni Consiliul că Damascul a acceptat să înceapă implementarea planului său de pace înainte de 10 aprilie, retrăgîndu-şi forţele din oraşele rebele.

Vacanţe de lux din banii primiţi pentru a se trata de cancer

O britanică, Debra Allan, care a pretins că este bolnavă de cancer şi abia mai poate să meargă, a fost condamnată miercuri la 18 luni de închisoare după ce a încasat ajutoare în valoare de 110.000 de lire sterline pe care le-a cheltuit pe vacanţe de lux. Fosta coafeză, în vîrstă de 49 de ani, a cheltuit cele 110.000 de lire sterline (peste 133.000 de euro) în cinci ani, oferindu-şi vacanţe la Dubai, în Laos şi Thailanda, iar într-un an petrecînd cinci luni în Italia, scrie presa britanică. Allan, care este căsătorită şi are trei copii, a primit ajutorul în urma unei histerectomii pentru cancer de col uterin în 2003, după ce a declarat că poate parcurge o distanţă de 30 de metri în 15 minute. Ea a spus că are nevoie de un scuter cu care să se deplaseze, de ajutor să coboare din pat, să meargă la toaletă şi de cineva care să gătească şi să îi dea medicamentele. Însă femeia apare în fotografii de vacanţă în timp ce utiliza o bandă rulantă dintr-o sală de sport şi dîndu-se pe un tobogan cu apă în Dubai. De asemenea, investigatori de fraude au surprins-o în timp ce plimba cîinii, dînd cu aspiratorul şi la cumpărături. Allen avea inclusiv abonament la o sală de sport. Potrivit The Sun, ea a mai declarat că soţul ei, Michael, în vîrstă de 49 de ani, este şomer şi singurul care o îngrijeşte. Însă acesta era de fapt inginer şi cîştiga anual aproximativ 72.000 de lire sterline (peste 87.000 de euro) în străinătate.
Femeia, care locuieşte la Merseyside în peninsula Wirral (nord-vestul Angliei), a recunoscut că este autoarea acestei fraude în faţa Curţii Coroanei din Liverpool.

Un şarpe a apărut pe tabloul de bord al unui avion în plin zbor

Pilotul unui avion de transport australian s-a confruntat cu cea mai mare panică din viaţa sa în momentul în care a văzut un şarpe aparîndu-i pe tabloul de bord în timp ce era în plin zbor. Braden Blennerhassett efectua o cursă, marţi, pentru Air Frontier între Darwin şi orăşelul izolat Peppimenarti, în Teritorriul de Nord, cînd a văzut reptila. "Tensiunea şi pulsul mi s-au accelerat un pic. A fost o experienţă interesantă", a comentat pilotul pentru televiziunea australiană. "În timp ce avionul ateriza, am simţit şarpele pe picior. Mi-a fost teamă", a povestit el.
În Australia trăiesc unii dintre cei mai veninoşi şerpi din lume, iar directorul companiei Air Frontier, Geoffrey Hunt, l-a felicitat pe pilot pentru că şi-a păstrat sîngele rece. "A spus: este un şarpe la bord", le-a declarat directorul jurnaliştilor, adăugînd că pilotul a avut dificultăţi în comunicarea cu turnul de control din Darwin, unde a aterizat. "Şarpele avea capul chiar lîngă butonul pe care trebuia să apese pentru a vorbi" cu controlorii de trafic aerian, a precizat el. Un expert în şerpi aştepta avionul pe aeroport, "dar nu a putut găsi reptila", a declarat Geoffrey Hunt. Compania va folosi un şoarece viu ca momeală, iar avionul nu va mai decola pînă cînd nu va fi găsit şarpele.

Copil de 9 ani, împuşcat mortal de un alt minor

Un copil în vîrstă de 9 ani a murit miercuri în Franţa, după ce a fost împuşcat, doi alţi minori fiind reţinuţi de către poliţie, conform anunţului procurorului. Primul minor, în vîrstă de 13 ani, a fost reţinut urmînd să fie acuzat de omucidere voluntară, iar cel de al doilea, a cărui vîrsta nu a fost specificată, a fost reţinut pentru că a modificat scena crimei, a adăugat procurorul. Copilul, care trecea prin cartieru Four Molong, din centrul oraşului, a fost împuşcat cu o armă automată de calibrul 22LR. Pompierii, sosiţi la locul faptei, au încercat fără succes să reanimeze victima.

Atacurile de cord, prevenite cu ajutorul unui spray nazal

O echipă de cercetători de la Lund University din Suedia a realizat un progres major în prevenirea atacurilor de cord prin descoperirea unui vaccin care poate preveni aceste atacuri, graţie reducerii drastice de grăsimi în artere, potrivit Agerpres. Compusul chimic, la care ei au ajuns în urma mai multor ani de cercetări şi experimente, împiedică depunerea de colesterol pe pereţii vasculari şi, implicit, îngustarea vaselor de sînge ale inimii, cauza principală a atacurilor de cord. Metodele actuale de prevenire a atacurilor de cord implică utilizarea de medicamente ce împiedică acumularea de grăsime în artere prin scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Noul tratament, însă, vizează în mod direct cauza atacurilor de cord prin reducerea drastică de grăsimi şi înfundarea arterelor. Împreună cu substanţa respectivă ce va fi administrată intravenos, cercetătorii suedezi lucrează în prezent la o variantă a acestui aşa-numit vaccin sub formă de spray nazal. Se aşteaptă ca atît vaccinul intravenos împotriva atacurilor cardiovasculare, cît şi spray-ul nazal să fie fi disponibile în farmacii în următorii cinci ani.

Ce aduc nou ochelarii Google

Google a făcut miercuri o primă prezentare a proiectului său de ochelari care recurg la "realitatea îmbunătăţită", confirmînd asftel zvonul că gigantul de internet lucrează la această nouă tehnologie, care amestecă lumea reală cu cea virtuală. Compania a afişat pe reţeaua sa socială Google ^ un clip video care prezintă un proiect aflat încă în fază de studiu, intitulat "Project Glass". Videoclipul îl duce pe utilizator în spatele unor ochelari înguşti, cu aspect futurist, cu mici camere video pe laturi. Acestea permit captarea unei imagini din exterior, cum ar fi afişul la un concert, şi juxtapunerea unui strat virtual în 3D cu informaţii de pe internet, de exemplu linkul spre vînzarea de bilete la concertul respectiv. Microfoane integrate în ochelari permit utilizatorului să apeleze, vocal, la legături spre internet, fie indicaţii de drum, previziuni meteo sau mesaje de la prieteni. "Credem că tehnologia trebuie să lucreze pentru voi, să fie prezentă cînd aveţi nevoie de ea şi să vă lase în pace cînd nu mai este cazul", spun membrii echipei de cercetare, citaţi de Agerpes. Echipa care realizează proiectul îi invită pe internauţi să propună idei pe pagina Google^. Realitatea îmbunătăţită există cam de 15 ani, dar n-a ieşit niciodată din laboratoare.

Fiică de milionari, găsită vinovată de furt în timpul protestelor de la Londra

Fiica unor milionari britanici, care a condus cu maşina prin Londra un grup de hoţi în timpul protestelor din august 2011, a fost găsită vinovată de spargere şi de transportarea unor bunuri furate, relatează BBC. Ea a fost achitată însă de acuzaţia conform căreia ar fi furat şi transportat ţigări şi băuturi de la o benzinărie. Laura Johnson, în vîrstă de 20 de ani, a negat acuzaţiile, afirmînd că a acţionat sub presiune, dar judecătorul a avertizat-o că ar putea fi condamnată la închisoare. Juraţii au fost informaţi că tînăra a condus cu maşina prin Londra un grup de persoane care au spart mai multe magazine, la 8 august 2011. Pasagerii ei coborau din maşină purtînd glugi, eşarfe sau cagule, apoi încărcau în autovehicul bunuri electronice furate.  Tînăra urmează să afle ce pedeapsă va primi la 3 mai.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.