Internațional

Un glonţ în cap reaprinde Atena

Ziarul de Vrancea
5 apr 2012 498 vizualizări
n bătrîn farmacis şi-a luat viaţa lîngă clădirea Parlamentului elen n gestul său a şocat opinia publică din Grecia şi a declanşat un nou val de proteste

Sinuciderea unui bătrîn care şi-a tras un gloţ în cap în centrul Atenei a bulversat grecii, care au început să manifesteze la locul dramei, şi a generat reacţii în cadrul întregii clase politice faţă de manifestarea de "disperare" provocată de criză. Bătrînul, un farmacist în vîrstă de 77 de ani, şi-a pus capăt zilelor la cîţiva metri de Parlamentul grec, pe o peluză a pieţei Syntagma, unde în ultimii doi ani au avut loc numeroase manifestaţii împotriva austerităţii draconice impuse ţării. "Este tragic că unul dintre cetăţenii noştri şi-a pus capăt zilelor. În aceste momente dificile pentru societatea noastră, Guvern şi cetăţeni, trebuie să susţinem oamenii care se află în dificultate", a declarat premierul Lucas Papademos.
Mobilizate prin intermediul reţelelor sociale, aproximativ 1.000 de persoane s-au reunit la locul dramei miercuri seara. Sub un chiparos, acestea au depus buchete de flori, lumînări şi zeci de mesaje scrise de mînă prin care cereau "ridicarea poporului". "Ridicaţi-vă, soarta lui va fi soarta noastră a tuturor", "Fie ca această moarte să fie ultima a unor cetăţeni nevinovaţi. Sper ca viitoarele victime să fie politicienii trădători", se putea citi pe note.
Majoritatea manifestanţilor, tăcuţi şi emoţionaţi, refuzau să vorbească presei dar unii strigau: "asasinii". Poliţia a înconjurat bulevardul care se întinde de-a lungul Parlamentului.

Nu voia să lase copiilor moştenire datorii

Incidentul s-a produs cu puţin timp înainte de ora locală 09.00 (09.00 ora României), la o oră de vîrf, cînd se deschid birourile şi magazinele. O scrisoare scrisă de mînă a fost găsită în buzunarele victimei, a anunţat poliţia, care nu a dezvăluit însă conţinutul acesteia. Potrivit diverselor versiuni ale presei, acesta acuza Guvernul că l-a lăsat fără resurse, asimilîndu-l cu Executivul instalat de ocupanţii nazişti în 1941. Pensionarul suferea de cancer de prostată, potrivit unei surse din cadrul poliţiei. Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Pantelis Kapsis, a subliniat că "circumstanţele precise ale acestei tragedii umane nu sînt cunoscute încă".
Potrivit presei, mai mulţi martori l-au auzit pe bărbat strigînd că nu vrea să le lase moştenire copiilor săi datorii, dar poliţia nu a confirmat aceste informaţii.

Record de sinucideri

Mai multe studii au arătat în ultimele luni o multiplicare a depresiilor şi sinuciderilor în Grecia, unde criza economică şi socială a dus la creşterea şomajului, la scăderea salariilor şi pensiilor, sărăcind pături întregi de populaţie. În timp ce alegerile legislative anticipate sînt aşteptate la începutul lui mai în această ţară, drama a generat reacţii în întreaga clasă politică care vede în ea semnul unei "disperări" şi al unei "depresii" a populaţiei. "Sînt zguduit, din nefericire nu este prima victimă, avem un nivel record de sinucideri. Trebuie să scoatem grecii din disperare", a declarat Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democraţie, care conduce în sondaje. La rîndul său, partidul comunist a cerut ca "vinovaţii şi responsabilii de disperarea poporului grec să tacă în faţa rezultatelor abominabile ale crizei capitaliste".
În Italia, aflată de asemenea sub o cură severă de austeritate, un constructor urmărit pentru fraudă fiscală la Bologna şi un marocan din Verona care nu mai era plătit de cîteva luni şi-au dat foc săptămîna trecută.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.