Internațional

Siberia, congelatorul mamuţilor

Ziarul de Vrancea
4 apr 2012 356 vizualizări
A fost descoperit un nou exemplar de mamut lînos, de astă dată uimitor de bine conservat n s-a păstrat chiar o parte din carne şi din blană

În gheaţa siberiană, nu departe de Oceanul Arctic, a fost descoperit Yuka, unul dintre cei mai bine conservaţi mamuţi găsiţi vreodată, relatează Discovery News, preluat de HotNews. Permafrostul nordic a păstrat timp de 10.000 de ani rămăşiţele animalului, însă nu au rămas doar fragmente de os, ci şi bucăţi din carnea roz şi din blana gălbuie. Yuka dezvăluie cum oamenii din neolitic se luptau cu leii pentru pradă, iar mamuţii lînoşi cădeau victime în lupta pentru supravieţuire.
Rămăşiţele îngheţate ale mamutului căruia i s-a dat numele de Yuka au fost cumpărate de cercetători de la căutătorii de colţi care străbat Siberia în lung şi-n lat pentru a găsi astfel de comori care să-i îmbogăţească. Partea foarte bună este că, faţă de multe alte schelete de mamut, cel analizat acum este remarcabil de bine păstrat datorită permafrostului siberian.
Primele analize dau detalii despre povestea tulburătoare a morţii mamutului. Era hăituit de lei şi a căzut, iar apoi oamenii au intervenit în vînătoare şi au măcelarit cadavrul, luînd carnea, grăsimea şi cele mai mari oase care, se pare, erau folosite într-un ritual specific acelei perioade îndepărtate.
Cercetători de la University of Michigan şi de la Academia de Ştiinţe din Iakuţk spun că este primul caz de mamut descoperit în Siberia în care se găsesc urme indiscutabile de interacţiune cu oamenii. În plus este o dovadă că lupta pentru supravieţuire era dramatică.

În aşteptarea primului mamut clonat

Vestea descoperirii survine la trei săptămîni după ce oamenii de ştiinţă ruşi şi sud-coreeni au anunţat semnarea unui acord pentru a realiza o serie de experimente comune pentru a crea în laborator un mamut, o specie dispărută de pe Terra de aproximativ 10.000 de ani. Acordul a fost semnat de Vasili Vasiliev, rectorul adjunct al Universităţii federale din nord-estul Republicii Sakha, şi de unul dintre pionierii clonării, controversatul cercetător sud-coreean Hwang Woo-Suk, de la Fundaţia pentru cercetări în biotehnologie Sooam. Woo-Suk susţine că a realizat două "premiere mondiale" în 2004 şi în 2005, afirmînd că a extras o linie de celule suşă din embrioni umani obţinuţi prin clonare în 2004, iar apoi 11 astfel de linii în 2005. Aceste reuşite au fost considerate capitale, întrucît ele permit transplantul de organe fără ca acestea să fie respinse de organism. Însă cîţiva cercetători au dezvăluit la scurt timp că savantul sud-coreean a falsificat rezultatele şi a obţinut în mod accidental acele celule, prin partenogeneză, nu prin clonare. Hwang este în schimb autorul recunoscut al primului cîine clonat, botezat Snooppy, în 2005.
Fundaţia Sooam va începe cercetările în acest an, dacă ruşii le vor trimite rămăşiţele de mamut pe care le-au găsit. Institutul genomului din Beijing ia parte şi el la acest proiect. Fundaţia sud-coreeană a anunţat că îşi va transfera tehnologia la universitatea rusă, care colaborează la rîndul ei cu o echipă japoneză pentru a clona acest animal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.