Internațional

Asistenţa socială generoasă atrage imigranţi în Marea Britanie

Ziarul de Vrancea
4 apr 2012 595 vizualizări
Polonezii reprezintă cea mai numeroasă comunitate, cu 750.000 de imigranţi

Sistemul de asistenţă socială din Marea Britanie face din această ţară o destinaţie foarte atrăgătoare pentru est-europeni, dar pune o presiune considerabilă pe serviciile publice şi riscă să compromită ţintele de imigraţie ale guvernului, se arată într-un studiu realizat de Migration Watch UK şi postat ieri pe site-ul organizaţiei.
Studiul, intitulat "Stimulente pentru migraţia poloneză", se axează pe cea mai numeroasă comunitate de muncitori veniţi din Europa de Est după aderarea acestor ţări la Uniunea Europeană. Potrivit Migration Watch UK, el demonstrează necesitatea unei renegocieri urgente a întregului sistem de asistenţă, dacă nu se doreşte ca aceşti imigranţi (deja 750.000) să nu fie urmaţi şi de alţii, pe fondul problemelor economice din ţările lor.
Perioada de tranziţie pentru statele care au aderat la UE în mai 2004 a luat sfîrşit la 1 mai 2011, ceea ce înseamnă că cetăţenii acestor ţări au acum acces deplin la statul social din Marea Britanie. Imigranţii români şi bulgari vor avea acces similar începînd din ianuarie 2014, cînd se încheie perioda de tranziţie care se aplică acestor state.
Problema este că sistemul britanic de asistenţă socială, mai mult decît generos, ar putea atrage un număr şi mai mare de imigranţi din estul Europei, susţine Migration Watch. De exemplu, un muncitor polonez cu salariu minim în Marea Britanie, cu o soţie şi doi copii, va cîştiga de aproape patru ori mai mult decît în Polonia cu salariul minim, ţinînd cont de costul vieţii.
Un muncitor polonez cu salariu minim, fără familie, economiseşte într-o săptămînă cît ar fi cîştigat într-o lună în ţara lui, adică 20% din venit. "Este pe deplin de înţeles că est-europenii vor să îşi îmbunătăţească nivelul de trai şi să cîştige bani pe care să-i trimită acasă. Este de asemenea evident că mulţi dintre ei sînt apreciaţi pentru puternica lor etică a muncii", a declarat Sir Andrew Green, preşedintele Migration Watch UK.
El consideră însă că "a fost o foarte mare greşeală să se extindă accesul deplin la sistemul britanic de asistenţă socială pentru cetăţenii unor state cu un nivel de trei de trei mai scăzut decît al nostru". "Pentru corectitudine faţă de contribuabilul britanic, această situaţie trebuie să se schimbe. Noi plătim chiar alocaţii pentru copii care nu au pus niciodată piciorul în această ţară", a subliniat Green.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.