Internațional

Germania propune o taxă pentru vîrsta a treia

Ziarul de Vrancea
4 apr 2012 542 vizualizări
Cuantumul ei va fi de pînă la 1% din veniturile populaţiei de peste 25 de ani n fondurile ar urma să fie folosite pentru finanţarea cheltuielilor cu îmbătrînirea n noua taxă se află în analiza Guvernului de la Berlin

Guvernul german lucrează la o "strategie" vizînd problema îmbătrînirii populaţiei şi ia în calcul introducerea unei taxe asupra veniturilor pentru finanţarea costurilor pe care aceasta le presupune, scrie cotidianul Die Welt în ediţia de ieri. "Guvernul va prezenta o «strategie demografică» globală după vacanţa de Paşti. Va fi vorba despre primul proiect interministerial pe termen lung prezentat de un Guvern în vederea abordării problemei îmbătrînirii populaţiei germane", scrie cotidianul.
Una dintre măsurile esenţiale, propuse de partidul conservator CDU/CSU al cancelarului Angela Merkel, care se află la guvernare în cadrul unei coaliţii cu liberalii din FDP, va fi crearea unei taxe pe veniturile contribuabililor cu vîrsta de peste 25 de ani, care ar permite o perpetuare a sistemului protecţiei sociale.
Potrivit Die Welt, nivelul acestei contribuţii, care va fi aplicată tuturor tipurilor de venituri, nu a fost încă hotărît, dar ar putea atinge ajunge pînă la 1%. Rezerva financiară astfel creată urmează să permită "aplanarea dezechilibrelor în solidaritatea dintre generaţii", continuă publicaţia conservatoare, citînd un document al grupului de lucru creat de CDU/CSU. Aceasta ar putea fi înscrisă chiar în Constituţie, pentru a evita deturnarea în alte scopuri a încasărilor generate, precizează cotidianul.
Cu un nivel de fecunditate dintre cele mai scăzute din lume şi o vîrstă medie dintre cele mai ridicate, demografia este considerată o bombă cu ceas pentru Germania, afectînd potenţialul de creştere şi finanţele publice ale ţării. Conform previziunilor demografice, proporţia persoanelor cu vîrsta de peste 65 de ani va creşte de la 20%, în prezent, la 34% în 2060. La acel moment, numărul persoanelor cu vîrste de 70 de ani va fi dublu faţă de cel al noilor născuţi.

Românii şi letonii îmbătrînesc cel mai "repede"

Ziarul britanic The Independent publica marţi un articol despre scăderea drastică a populaţiei ţărilor est-europene din cauza migraţiei şi, implicit, creşterea vertiginoasă a vîrstei medii. România şi Letonia sînt ţările cele mai ameninţate de acest fenomen, cu scăderi de peste 12% din efectivul locuitorilor în ultimul deceniu; Bulgaria a pierdut 7%, iar Serbia (care nu face parte din UE) - 5%. Şi populaţia Ungariei a scăzut sub 10 milioane de locuitori, în vreme ce Polonia şi Cehia au rămas stabile.
Pînă în 2060, România, Letonia, Polonia şi Bulgaria vor avea cel mai mare procentaj de locuitori în vîrstă comparativ cu populaţia din UE care lucrează. Din cei 19 milioane de locuitori din România, mai puţin de cinci milioane sînt muncitori care plătesc taxe, restul fiind pensionari, copii, fermieri aflaţi la limita subzistenţei sau persoane care muncesc fără forme legale.
În schimb, situaţia Germaniei se vede în culori mai calde din Marea Britanie. The Independent notează că populaţia Germaniei bogate a crescut anul trecut pentru prima dată după 2002, datorită imigranţilor din noile state UE.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.