Internațional

Cum a strîns Anders Breivik bani pentru atentate

Ziarul de Vrancea
3 apr 2012 511 vizualizări
Norvegianul care a masacrat anul trecut 77 de tineri participanţi la o reuniune pe o insulă din apropiere de Oslo vindea diplome false pe Internet n mama lui îl ajuta să spele banii

Poliţia norvegiană consideră că Anders Behring Breivik a obţinut 3,6 milioane de coroane (600.000 de dolari) în ultimii ani producînd şi vînzînd pe Internet diplome false de universitate, iar mama lui l-ar fi ajutat să spele bani, relatează cotidianul VG. Breivik susţine că bombardarea sediului Guvernului şi atacul armat de la reuniunea Partidului Laburist, de la 22 iulie 2011, l-au costat circa 2,7 milioane de coroane. Poliţia crede însă că această sumă este exagerată şi estimează că atacatorul a cheltuit aproximativ 300.000 de coroane pentru a comite atacurile soldate cu 77 de morţi. Bomba pe care ar fi construit-o singur a fost cea mai costisitoare, potrivit VG, care citează un raport al poliţiei privind finanţele lui Breivik. Banii proveneau din producerea şi vînzarea de diplome false şi au fost depozitaţi în 14 conturi bancare deschise la bănci din şapte ţări. El i-ar fi cerut mamei sale să deschidă trei conturi pe numele ei, prin care banii să fie trimişi în Norvegia, unde băncile trebuie să raporteze tranzacţiile cu valută.

Mama lui Breivik a negat că ar fi contribuit cu bani la activităţile fiului său, relatează VG. El a locuit însă cu ea mult timp înainte de a se muta la o fermă din estul Norvegiei, unde a construit bomba. Procesul lui Anders Behring Breivik urmează să înceapă la 16 aprilie şi este prevăzut să dureze zece săptămîni.

 




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.