Internațional

COLOANA de stiri internationale:61 de români candidează în alegeri locale parţiale în Italia

Ziarul de Vrancea
3 apr 2012 727 vizualizări
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a eliberat 61 de adeverinţe cetăţenilor români interesaţi să-şi depună candidatura la alegerile pentru desemnarea autorităţilor administraţiei publice locale care vor avea loc în Italia în 6-7 mai.

Alegerile administrative din Peninsulă se vor desfăşura în peste o mie de localităţi, cele aproximativ 11 milioane de alegători chemaţi la urne urmînd să desemneze primarii şi consiliile municipale. Cetăţenii români, în calitate de cetăţeni comunitari, pot vota la aceste alegeri şi pot candida la un post de consilier în primării, cu condiţia să aibă reşedinţa în localitatea respectivă. La depunerea candidaturii, candidatul are nevoie de o adeverinţă eliberată de AEP care să ateste că nu a fost decăzut din drepturile electorale printr-o hotărîre judecătorească definitivă.

 Finlanda nu vrea să fie pusă în aceeaşi oală cu Olanda
 
Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a declarat, întrebat de ce s-a opus Finlanda, alături de Olanda, aderării României la Schengen, că Helsinki şi Haga nu trebuie puse în aceeaşi oală şi că în cazul Finlandei decizia a fost influenţată de nerespectarea regulilor în zona euro. "Nu puneţi Olanda şi Finlanda în acelaşi oală, nu mai sîntem aşa. Încercăm să rezolvăm împreună anumite probleme în calitate de parteneri şi Finlanda a acceptat compromisul unei abordări în două etape", a spus ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, întrebat de ce s-a temut Finlanda anul trecut cînd, alături de Olanda, s-a opus aderării României la Schengen. "Cred că a fost un fenomen de revărsare a efectelor crizei asupra dezbaterii pe tema Schengen. Ştiu că nu ar fi trebuit, dar a existat o legătură mentală între faptul că avem un anumit pachet de reguli în ceea ce priveşte Euro şi multe state nu le respectă. Iar oamenilor a început să le fie teamă că ceva similar se va întîmpla cu Schengen-ul. Deci a fost o gîndire bazată pe reguli, nu o gîndire politică. Nu ne-a fost frică de ceva anume", a spus el.
 
Imigranţi arşi de vii la Moscova

17 persoane, muncitori imigranţi, au murit în incendiul declanşat într-o hală a unei pieţe acoperite din sudul Moscovei. "Încercăm să stabilim din ce ţară fostă membră URSS provin aceştia", a declarat un purtător de cuvînt al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit agenţiilor ruse, victimele sînt cetăţeni din Tadjikistan, cea mai săracă dintre fostele republici sovietice. Ele lucrau şi locuiau în această piaţă specializată în materiale de construcţii. Imigranţii au fost surprinşi de flăcări ieri dimineaţă, în jurul orei locale 5 (4, ora României). Incendiul, care a distrus o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, a fost stins după două ore. Cele 17 persoane, care dormeau într-o clădire lipită de hala pieţei Kacealovski din Moscova, nu aveau acces direct spre exterior şi au fost astfel blocate de flăcări. "Dormeau în interior într-o promiscuitate groaznică, pe plăci suprapuse pe (patru) niveluri. Ele nu aveau acces la stradă", a explicat sursa. "După starea cadavrelor, se poate spune că unii au încercat să fugă, dar au murit intoxicaţi cu fum", a precizat sursa citată. Pentru a ajunge la dormitorul improvizat, pompierii au fost nevoiţi să taie zidurile de metal ale clădirii. Zeci de mii de cetăţeni din fostele republici sovietice din Asia Centrală lucrează pe şantierele şi în pieţele din Moscova şi trăiesc adeseori în condiţii foarte dificile.

Proteste violente în faţa ambasadei britanice din Argentina

 Proteste violente au izbucnit în faţa ambasadei britanice din Argentina, manifestanţii incendiind steaguri britanice şi atacînd cu pietre şi sticle incendiare militarii care păzeau sediul misiunii diplomatice. De asemenea, protestatarii au dat foc unor manechine reprezentîndu-l pe prinţul William. Forţele de ordine argentiniene au ripostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Violenţele au izbucnit la finalul unui marş organizat în Buenos Aires de organizaţia de stînga Quebracho. Protestele au avut loc la 30 de ani de la invazia britanică în Insulele Falkland (Malvine). Preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, a declarat că este "absurd şi ridicol" că Marea Britanie deţine în continuare controlul asupra insulelor, acuzînd Londra că exploatează resursele Argentinei.

 De ce a primit condamnare pe viaţă un adolescent de 15 ani

Un adolescent britanic în vîrstă de 15 ani care şi-a ucis mama folosind un ciocan inspirîndu-se dintr-un serial de televiziune, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Judecătorul Julian Fox a anunţat sentinţa lui Daniel Bartlam, care avea vîrsta de numai 14 ani în momentul crimei, într-un tribunal din Nottingham (centru). Bartlam şi-a lovit mama, Jacqueline, de şapte ori cu un ciocan înainte de a da foc casei. Adolescentul s-ar fi inspirat pentru a comite această crimă din scenariul serialului de televiziune Coronation Street, în care unul dintre personaje ucide o femeie prin lovituri de ciocan. Jacqueline Bartlam nu a putut fi identificată decît cu ajutorul fişei ei dentare, trupul său neînsufleţit fiind găsit printre dărîmăturile casei incendiate. În luna februarie, juraţii l-au găsit vinovat de crimă pe Daniel Bartlam în unanimitate.

Un coreean a împuşcat zece oameni într-o universitate americană

 Presupusul autor al atacului soldat cu şapte morţi si trei răniţi, luni, într-o universitate religioasă de lângă San Francisco, este "de naţionalitate coreeană" şi are vîrsta de 43 de ani. În timpul unor declaraţii acordate presei, Howard Jordan, şeful poliţiei din Oakland, o suburbie aflată la est de San Francisco, a declarat că suspectul, One Goh, s-a predat autorităţilor din oraşul vecin Alameda, după atac. Presupusul atacator a părăsit incinta Universităţii Oikos înainte ca poliţia să ajungă în campus. Mai multe persoane au fost găsite ascunse în sălile de clasă ale universităţii.

Un nou proces, alte acuzaţii pentru Iulia Timoşenko

Iulia Timoşenko, aflată deja în închisoare pentru o condamnare de şapte ani, va compărea în justiţie pentru deturnare de fonduri publice şi fraudă fiscală, într-un nou proces care va începe pe 19 aprilie. Cazul va fi examinat de Tribunalul Kyivski din Harkiv, oraşul din estul Ucrainei unde fostul premier este încarcerată, a declarat purtătorul de cuvînt al Iuliei Timoşenko, Natalia Lisova. Nu este clar dacă Iulia Timoşenko va fi prezentă la audieri. Ea este acuzată de fraudă fiscală şi de utilizarea frauduloasă a fondurilor publice în perioada 1997-1998, cînd era preşedintele companiei Systèmes Energétiques Unis (SEUU). Dacă va fi găsită vinovată de aceste acuzaţii, Iulia Timoşenko riscă încă 12 ani de închisoare. În plus, procurorii îi cer să returneze statului 19,5 milioane de hrivne (1,8 milioane de euro).

 Site-urile reţelei al-Qaida nu mai funcţionează

Forumurile online ale reţelei teroriste al-Qaida sînt inactive de mai mult de o săptămînă, aceasta fiind cea mai îndelungată perioadă de întrerupere de cînd au început să emită, acum opt ani, informează Washington Post. Nici o instituţie nu a asumat public responsabilitatea dezactivării site-urilor, dar experţii cred că la origine este un atac cibernetic, lansat de un stat, o organizaţie sau un grup de hackeri. Principalul site, Shumukh al-Islam, nu mai funcţionează din 22 martie, iar între timp s-au defectat alte patru forumuri online. Shumukh îşi revenise puţin în cursul zilei de luni, dar acum nu mai funcţionează deloc. Autorităţile americane şi cele din alte state şi-au exprimat de mult timp preocuparea în legătură cu site-urile afiliate reţelei teroriste. Agenţiile guvernamentale americane susţin la nivel oficial că nu sînt implicate în aceste atacuri, conform unor oficiali de rang înalt.

 Procuror anticorupţie arestat pentru corupţie

Şful echipei responsabile cu lupta anticorupţie din cadrul Parchetului din Kosovo a fost arestat sub acuzaţia de corupţie. Ancheta vizează "un procuror al Biroului special al Parchetului" din Kosovo şi alte două persoane, precizează poliţia, fără a dezvălui identităţile suspecţilor. Cel de-al treilea suspect nu a fost arestat, a adăugat sursa citată. Cotidianul Zeri a relatat, sub titlul "şeful anticorupţie arestat", că oficialul reţinut este procurorul Nazmi Mustafi. Ziarul precizează că acesta a fost arestat în biroul său şi că poliţia i-a percheziţionat domiciliul. Poliţia anchetează un caz de "extorsiune de bani de la un suspect de către procuror", a adăugat comunicatul. Cotidianul Koha Ditore relatează că procurorul era responsabil cu dosare deosebit de sensibile, precum cel al fostului guvernator al Băncii centrale din Kosovo Hashim Rexhepi, arestat în iulie 2010. În decembrie 2011, justiţia din Kosovo a respins acuzaţiile de abuz de putere şi fraudă formulate împotriva lui Rexhepi. Cotidianul redă afirmaţiile unui martor, Pashk Mirashi, care spune că i-a dat bani lui Mustafi. Lipsa voinţei politice de a lupta împotriva corupţiei este una dintre cele mai serioase critici aduse autorităţilor din Kosovo de comunitatea internaţională şi de organizaţiile neguvernamentale.


Oamenii ştiau să facă focul încă din urmă cu un milion de ani

 
Strămoşii omului modern au învăţat să facă focul în urmă cu un milion de ani, cu aproximativ 300.000 de ani mai devreme decît se credea pînă de curînd, au anunţat oamenii de ştiinţă care au examinat urmele unei vetre ce a fost descoperită într-o peşteră sud-africană. Pînă în prezent, antropologii nu reuşeau să se pună de acord în legătură cu epoca în care strămoşii noştri preistorici au descoperit mijlocul de a produce scîntei pentru a aprinde un foc cu scopul de a-şi încălzi hrana şi pentru a se proteja de frig, se afirmă într-un studiu publicat în revista săptămînală americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Indicii ale unor astfel de activităţi au fost descoperite în Africa, Asia şi Europa, în timp ce primele dovezi admise pînă în prezent erau bucăţi de recipiente calcinate descoperite în Israel, care au fost datate în urmă cu 700.000 sau 800.000 de ani. Fragmente de oase de animale arse şi ustensile din piatră care par şi mai vechi decît cele din Israel au fost descoperite în sedimentele din interiorul peşterii Wonderwerk din Africa de Sud, unde săpături anterioare au relevat deja dovezi importante ale prezenţei umane.

Oamenii de ştiinţă au găsit "cenuşa unor substanţe vegetale bine conservate şi fragmente de oase, depozitate pe suprafeţe bine delimitate şi amestecate cu sedimentele", fapt care i-a făcut pe cercetători să presupună existenţa unor mici vetre în apropiere de intrarea în peşteră, au afirmat autorii studiului. Anumite fragmente prezintă o decolorare la suprafaţă, efect tipic al unui foc controlat, nu al unui foc de origine naturală sau al unui alt fenomen de acelaşi tip.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
db, acum 4404 zile, 13 ore, 59 minute, 56 secunde
Pai in situatia asta daca strainii ii lasa pe romani sa candideze in tarile lor de rezidenta nu inteleg de ce statul roman nu procedeaza in acelasi mod si se opune atat de vehement aprobarii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.