Internațional

Plagiatul preşedintelui Ungariei face două victime

Ziarul de Vrancea
2 apr 2012 551 vizualizări
şeful statului vecin a demisionat ieri, la o zi după ce rectorul universităţii care i-a acordat titlul de doctor demisionase la rîndul lui motivînd că nu are susţinerea superiorilor şi că se simte izolat în gestionarea acestui caz

Şeful statului ungar, Pal Schmitt, implicat într-un caz de plagiat legat de teza lui de doctorat, şi-a prezentat ieri demisia în faţa parlamentului, după ce iniţial a indicat că nu va demisiona, informează Agerpres. "Întrucît, conform Constituţiei, persoana preşedintelui trebuie să reprezinte unitatea naţiunii ungare, iar persoana mea a devenit, din păcate, sinonimă cu divizarea, consider că datoria mea este de a-mi depune mandatul", a declarat preşedintele, în faţa deputaţilor.
Şefului statului ungar i s-a retras la 29 martie titlul de doctor de către Universitatea Semmelweis, care a calificat drept "plagiat" teza lui asupra istoriei Jocurilor Olimpice susţinută cu douăzeci de ani în urmă. Partidele de opoziţie au cerut toate demisia preşedintelui, care s-a întors joi la Budapesta dintr-o vizită în Coreea de Sud, dar el a evitat atunci presa ce îl aştepta la aeroport.
Săptămînalul ungar HVG a publicat la începutul lunii ianuarie extrase din teza lui Pal Schmitt ce pare o traducere din limba franceză a unei lucrări aparţinînd unui expert bulgar, Nikolai Gheorgiev. "Reproducerea lucrării bulgarului Gheorgiev, pe 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schmitt, permite să se presupună că este vorba despre un plagiat", a scris publicaţia amintită.
Schmitt a declarat ieri în faţa deputaţilor că munca sa a fost "cinstită" şi a apreciat că universitatea nu avea "dreptul" să-l priveze de titlul de doctor. El şi-a anunţat totodată intenţia de a pregăti o nouă teză de doctorat, avînd ca subiect sportul şi protecţia mediului. Pal Schmitt a fost numit preşedinte în 2010 pentru un mandat de cinci ani. În Ungaria, şeful statului este ales de legislativ.
Cu o zi înainte, rectorul Universităţii Semmelweiss din Budapesta, Tivadar Tulassay, care i-a retras titlul de doctor preşedintelui din cauza acuzaţiilor de plagiat, a demisionat din funcţie, precizînd că nu mai are susţinerea superiorilor săi şi că se simte izolat în gestionarea cazului Pal Schmitt.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.