Internațional

La zece ani de la invazie, Afganistanul e tot un iad pentru femei

Ziarul de Vrancea
1 apr 2012 1211 vizualizări
Femeile afgane care fug de acasă din cauza bătăilor încasate sau din cauza violenţei sexuale din partea soţului continuă să nu primească sprijin din partea autorităţilor statului sau poliţiei, ajungînd de multe ori în puşcărie şi încă pentru mulţi ani, atenţionează organizaţia Human Rights Watch.

Potrivit informaţiilor deţinute de organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului, jumătate dintre femeile din puşcăriile afgane se află aici din cauza "comportamentului amoral", subliniază publicaţia germană Der Spiegel, citată de Agerpres.
Apărătorii drepturilor omului nu-şi fac iluzii în legătură cu modul în care va evolua situaţia femeilor după retragerea din Afganistan a forţelor Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), retragere planificată pentru 2014. După cum afirmă Gauri van Gulik, expertă a Human Rights Watch, toţi interlocutorii săi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila revenire la vremurile talibanilor. Astăzi, Gauri van Gulik îi cere guvernului german nu doar declaraţii cu privire la viitorul sprijin acordat guvernului afgan după retragerea trupelor, ci şi o concepţie solidă în vederea menţinerii proiectelor orientate spre ajutorarea femeilor, proiecte care există în Afganistan exclusiv datorită Occidentului.
Gauri van Gulik nu-şi pune practic nici o speranţă în posibilitatea ca femeile afgane să fie ajutate de preşedintele Hamid Karzai. Astfel, Karzai a publicat pe site-ul său o declaraţie semnată de circa 150 de experţi islamici conservatori, care îi rezervă femeii un "rol de mîna a doua" şi care prevede un cod de comportament extrem de sever. Din punctul de vedere al lui Karzai, această declaraţie reprezintă o apropiere simbolică de talibani, cu care el va trebui să ajungă la un acord pe termen lung sau scurt.
În capitalele occidentale este puţin probabil ca acest lucru să constituie o surpriză: oricît de frumoase au fost promisiunile făcute de Karzai în timpul conferinţelor internaţionale cu privire la reformarea legislaţiei afgane, el nu şi-a onorat practic nici una, subliniază publicaţia germană.
La fel de reprezentativă este şi reacţia Occidentului: doar SUA mai trimit note şi atenţionări la Kabul, în timp ce alte ţări preferă să păstreze tăcerea în legătură cu situaţia femeilor din Afganistan, conchide Der Spiegel.

Licitaţie pentru un meniu tipărit de pe Titanic: 91.000 de euro

Un meniu al ultimei mese a pasagerilor Titanicului a fost adjudecat la licitaţie cu 76.000 de lire sterline (91.000 de euro) în Marea Britanie, a anunţat casa de licitaţii care s-a ocupat de vînzare. Meniul, care datează din 14 aprilie 1912, ziua în care pachebotul a lovit un iceberg în Atlanticul de Nord, s-a numărat printre sutele de obiecte de pe vapor scoase la licitaţie de casa Henry Aldridge&Son în sudul Angliei, cu ocazia centenarului naufragiului.
Un colecţionar care locuieşte în Marea Britanie a cumpărat meniul păstrat de Ruth Dodge, o pasageră care călătorea în SUA cu soţul său, un bancher din San Francisco, şi cu fiul său, şi care a luat meniul în poşetă. Cei trei au supravieţuit naufragiului, iar meniul a rămas pînă acum în familie. Meniul propune ouă Argenteuil, consommé fermier, cotlet de berbec la grătar şi galantină (ruladă) de pui.
Titanicul s-a scufundat în largul Terra Nova în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton la New York, după ce a lovit un iceberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Naufragiul s-a soldat cu peste 1.500 de morţi din cei 2.200 de pasageri.

Transatlanticul, reconstruit parţial

Un muzeu gigantic consacrat celebrului transatlantic şi-a deschis sîmbătă uşile la Belfast, cu cîteva zile înainte de comemorarea a 100 de ani de la naufragiul pachebotului, construit în provincia britanică Irlanda de Nord. Şantierele navale din Belfast au muncit timp de trei ani la construcţia navei, cea mai mare din lume la acea epocă, şi alte zece luni la amenajările interioare. Noul centru consacrat navei nu găzduieşte nici un obiect de epocă. Totul este nou, recreat ca să pară identic cu originalul, de la mobilier la vase, iar efectele speciale şi cele 3D îi transportă pe vizitatori într-o lume de legendă.
Construcţia de şase etaje, formată din patru punţi asemănătoare celor de pe pachebotul naufragiat, speră să primească vizita a peste 400.000 de persoane numai în primul an, iar oraşul Belfast, care poartă încă urmele celor 30 de ani de violenţe dintre catolici şi protestanţi, speră să relanseze astfel industria sa turistică. Circa 100.000 de persoane au cumpărat deja un bilet de intrare în noul muzeu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.