Internațional

Sediul NATO din Bruxelles a fost luat cu asalt

Ziarul de Vrancea
1 apr 2012 736 vizualizări
Cîteva sute de manifestanţi au încercat să pătrundă în clădire, dar au fost respinşi suferind "pierderi" grele: aproximativ 200 dintre ei au fost arestaţi

Circa 500 de militanţi anti-NATO au încercat fără succes ieri să intre în sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, fiind opriţi de un important dispozitiv de poliţişti, care a operat numeroase arestări. În grupuri mici de circa zece persoane, manifestanţii au traversat zona din spatele sediului NATO (nordul capitalei belgiene), încercînd să treacă de gardurile de protecţie din jurul instituţiei oficiale. Un prim val de protestatari a trebuit să facă faţă unui cordon format din circa 100 de poliţişti, din care unii călare. Grupuri mici de manifestanţi au reuşit să treacă de acest prim cordon de poliţişti şi să escaladeze o barieră. În total, au fost operate circa 200 de arestări.
Mişcarea de protest a continuat, fiind organizată de asociaţia belgiană Acţiune pentru Pace pentru a denunţa, cu două luni înaintea summit-ului NATO de la Chicago, o alianţă care constituie, după părerea lor, "un pericol pentru pacea mondială". "Comitem o infracţiune pentru a denunţa o crimă mult mai mare", a spus un purtător de cuvînt al organizaţiei, Benoît Calvi. "Nu vrem scuturi antirachetă, nici intervenţii ale NATO în Libia sau Afganistan, nici bombe nucleare ilegale în ţara noastră", a adăugat el. "O alianţă militară care intervine în lumea întreagă şi deţine arme nucleare este un pericol pentru pacea mondială", arată asociaţia.
Acţiunea lor nu este o premieră. În martie 2008, circa 1.000 de pacifişti au încercat, la chemarea aceleiaşi organizaţii, să desfăşoare o operaţiune de acelaşi fel, cu ocazia a cinci ani de la începerea războiului din Irak. Şi atunci au fost împiedicaţi de poliţie, care a făcut în jur de 450 de arestări. În martie 2009, o altă tentativă, organizată cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a NATO, s-a soldat cu 442 arestări. De această dată "au fost desfăşuraţi 500-600 de poliţişti", dispozitivul fiind completat de un elicopter şi camioane echipate cu tunuri de apă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ywffgeueyrkh, acum 3415 zile, 9 ore, 12 minute, 7 secunde
Complete Accuracy Quality with Proficient Aerospace Engineering ServicesThe web provides the client with a good set of selectionsUsed Cars FifeEmail Marketing Best Practices for eNewsletter <a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.