Internațional

COLOANA de stiri internationale: Cum se împart 640 milioane de dolari la 3

Ziarul de Vrancea
1 apr 2012 399 vizualizări
Cel mai mare premiu din istoria loteriei americane - 640 de milioane de dolari - va fi împărţit între posesorii a trei bilete cîştigătoare.

Nici unul dintre cîştigători nu fusese identificat pînă ieri, însă responsabili ai loteriei au precizat că biletele norocoase au fost vîndute în statele Maryland (est), Illinois (nord) şi Kansas (centru). Numerele cîştigătoare au fost 2, 4, 23, 38, 46 şi numărul complementar 23. Fericiţii cîştigători vor trebui să aleagă dacă doresc primirea imediată a sumei, caz în care ei vor împărţi "doar" 462 de milioane de dolari, sau dacă vor alege să încaseze întreaga sumă de 640 de milioane în 26 de tranşe anuale. Suma cîştigată va fi impozitată.

Tragedie la discotecă

Şase adolescenţi şi-au pierdut viaţa încercînd să scape dintr-un incendiu care a izbucnit într-o discotecă din oraşul Novi Sad (nordul Serbiei), relatează Agerpres, citînd poliţia locală. "Unul dintre ei s-a aflat la doar o jumătate de metru de o ieşire", a afirmat Predrag Maric, un înalt oficial din poliţie. "Probabil că panica a fost foarte mare şi toţi s-au grăbit să iasă", a precizat acesta. Incendiul din discoteca "Contrast" a izbucnit în jurul zonei în care se afla scena, în timpul unui spectacol live, aproximativ la ora locală 2 a.m., a afirmat Maric. Focul s-a răspîndit rapid în timp ce aproximativ 350 de persoane s-au grăbit spre ieşiri în încercarea de a scăpa. Oficialul sîrb a mai spus că victimele au fost trei băieţi şi trei fete cu vîrsta între 17 şi 18 de ani, care cel mai probabil au murit asfixiaţi. Alte două persoane au fost rănite, dar vieţile lor nu sînt în pericol, potrivit medicilor. Maric a declarat că este în curs o anchetă pentru a stabili cauza incendiului, adăugînd că "trebuie stabilită responsabilitatea pentru această tragedie".

Stalin s-a întors. Tiranul apare pe caietele şcolare din Rusia

Apariţia în Rusia a unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin, în cadrul unei serii cu "marile nume" ale istoriei ruse, a generat reacţii ferme din partea apărătorilor drepturilor omului, relatează Agerpres. "Aceasta este o profanare a istoriei noastre, a suferinţelor îndurate de poporul nostru sub conducerea acestui individ", a reacţionat la postul de radio Ecoul Moscovei Svetlana Ganuşkina, o reprezentantă a organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Memorial. La acelaşi post de radio, un reprezentant al editurii Alt, Dmitri Krasnikov, a apărat decizia societăţii de a publica aceste caiete, vîndute la librărie sub acelaşi ca titlu ca acelea pe care figurează portretul împărătesei Ecaterina a II-a sau al compozitorului Serghei Raşmaninov. "Nu putem ignora rolul lui Stalin. Putem să discutăm despre această personalitate, să o criticăm, dar ea a existat, este istoria Rusiei pe care copiii o învaţă la şcoală", a declarat el. Ganuşkina a apreciat că astfel de iniţiative arată un "refuz (al Rusiei) de a-şi accepta istoria". Mai multe personalităţi politice au condamnat de asemenea această iniţiativă a editurii. Nostalgia unei ţări conduse cu mînă de fier rămîne prezentă în Rusia, unde procesul de reevaluare a istoriei început la căderea regimului sovietic în 1991 nu a fost dus pînă la capăt, potrivit militanţilor ruşi pentru drepturile omului. În mai 2010, preşedintele Dmitri Medvedev a denunţat regimul "totalitar" al URSS şi crimele "impardonabile" comise de Stalin. În acelaşi timp, mai multe manuale de istorie destinate universităţilor continuă să-i dea o apreciere pozitivă lui Stalin.

Sîrbii vor să intre în UE pînă în 2018

Serbia speră să adere la Uniunea Europeană (UE) înainte de 2018, a declarat într-un interviu pentru publicaţia italiană Il Sole 24 Ore preşedintele sîrb Boris Tadic. Potrivit liderului de la Belgrad, Serbia depune toate eforturile pentru a deveni un partener mai atractiv pentru oamenii de afaceri străini. Boris Tadic este convins că problema kosovară nu va constitui o piedică pentru aderare, chiar dacă Belgradul nu şi-a schimbat poziţia principială cu privire la independenţa Kosovo. Acest lucru nu se va răsfrînge în nici un fel asupra graficului de negocieri în vederea aderării la UE, grafic ce va fi fixat pe parcursul anului 2012, a subliniat Tadic. "Candidatura Serbiei a fost deja pusă de acord, iar pentru alte ţări ale Europei de Est procesul de negocieri a durat în medie 5-6 ani", a amintit preşedintele sîrb.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.