Internațional

COLOANA de stiri internationale: Trei condamnaţi au fost executaţi în Japonia

Ziarul de Vrancea
30 mar 2012 516 vizualizări
Tara "Soarelui Răsare" şi SUA sînt singurele state dezvoltate din lume care încă aplică pedeapsa capitală

Japonia a executat trei condamnaţi la moarte pentru prima dată din iulie 2010, a anunţat joi ministrul Justiţiei Toshio Ogawa. "Astăzi am dus la capăt trei execuţii", a declarat în faţa presei ministrul Justiţiei, Toshio Ogawa. "Mi-am făcut datoria ca ministru de Justiţie, aşa cum cere legea".
După aceşti trei condamnaţi la moarte prin spînzurare, Ogawa a precizat că mai rămîn 132 de condamnaţi la moarte în închisorile nipone. Cei trei condamnaţi executaţi joi fuseseră toţi găsiţi vinovaţi de mai multe crime.
Guvernul dominat de Partidul Democrat al Japoniei (PDJ, centru-stînga) nu a mai ordonat nici o execuţie de la 28 iulie 2010, zi în care a trimis doi condamnaţi la moarte prin spînzurare pentru prima dată de la venirea la putere în septembrie 2009. Înainte de a cîştiga alegerile legislative din august 2009, PDJ promisese că va lansa o dezbatere cu privire la pedeapsa capitală, însă acest subiect nu a fost abordat cu adevărat în spaţiul public. Japonia este singura ţară dezvoltată, cu excepţia Statelor Unite, care aplică pedeapsa cu moartea, de obicei pentru persoane condamnate pentru mai multe crime. Autorităţile justifică menţinerea pedepsei prin susţinerea de care se bucură în rîndul populaţiei.
Japonia este des criticată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului pentru practica pedepsei cu moartea, cît şi pentru condiţiile de detenţie ale condamnaţilor care nu cunosc pînă în ultimul moment data execuţiei lor.


Poliţia rusă, implicată în numeroase scandaluri de tortură

O anchetă demarată de autorităţile de la Moscova arată că violenţele comise de poliţişti împotriva suspecţilor reprezintă de multe ori "regula" pentru oamenii legii

Noi cazuri de violenţe comise de poliţişti au fost făcute publice joi în Rusia, la Novokuzneţk (Siberia), Ufa (Urali) şi Kazan (în centrul Rusiei), oraşul în care a apărut primul scandal privind aplicarea torturii la începutul lui martie, anunţă anchetatorii.
La Novokuzneţk, în regiunea Kemerovo (Siberia de Vest), Comitetul de anchetă a anunţat că patru poliţişti au fost inculpaţi pentru utilizarea forţei împotriva unor deţinuţi. Porivit unui comunicat al Comitetului local, în septembrie poliţiştii i-au pus unui deţinut, în vîrstă de 31 de ani, o mască pentru gaze şi l-au bătut pentru a-l obliga să mărturisească. "Bărbatul a murit, iar cu scopul de a ascunde crima acuzaţii s-au înţeles să avanseze teza unei sinucideri", se arată în comunicat, în care se precizează că poliţiştii au fost arestaţi pe 25 martie.
La Ufa, în Republica Başkortostan (Urali), a fost deschisă o anchetă după ce un adolescent, în vîrstă de 16 ani, şi prietenul său, în vîrstă de 22 de ani, au dezvăluit că au fost bătuţi de către poliţişti pe 15 şi 16 martie.
În regiunea Orenburg (Urali), trei poliţişti au fost inculpaţi, de asemenea, pentru lovirea, pe 18 martie, a unei locuitoare, în vîrstă de 20 de ani, chiar în interiorul domiciliului acesteia.
La Kazan, în regiunea Tatarstan (centrul Rusiei), unde un deţinut a murit la începutul lui martie după ce a fost violat de poliţişti cu ajutorul unei sticle de şampanie, au fost lansate două noi anchete împotriva unui poliţist din acelaşi comisariat, Almaz Vasilov, în vîrstă de 24 de ani. În perioada 22-24 februarie 2011, Vasilov şi alţi poliţişti, a căror identitate este încă necunoscută, au bătut un locuitor în vîrstă de 20 de ani pentru a-l constrînge să mărturisească un furt. Ulterior, i-au dat pantalonii jos şi au "încercat să îi introducă un creion în anus", însă deţinutul "a reuşit să scape şi să iasă pe culoar", se arată într-un comunicat al Comitetului rus de anchetă. Vasilov mai este suspectat că a lovit un alt bărbat, în vîrstă de 31 de ani, în martie 2011, în sediul comisariatului, pentru a-l determina să recunoască furtul unui telefon. Poliţistul se află în prezent în detenţie, în cadrul anchetei privind moartea lui Serghei Nazarov, în vîrstă de 52 de ani, în urma violului comis cu ajutorul unei sticle de şampanie.

Exces de forţă pentru prime şi promovări

De asemenea, doi membri ai Serviciului Federal rus de Protecţie (FSO), însărcinat cu asigurarea securităţii personalităţilor, inclusiv a preşedintelui Dmitri Medvedev şi premierului Vladimir Putin, vor fi daţi afară pentru că au bătut un şofer pe un drum către Sankt Petersburg, pe 24 martie, a declarat Serghei Deviatov, un reprezentant al acestui serviciu. Potrivit acestei surse, cei doi l-au obligat pe şofer să oprească şi l-au luat la bătaie, după ce acesta le-a zgîriat aripa de la maşină. Autorităţile ruse, care dădeau asigurări, de mai mult timp, că acest tip de abuzuri sînt doar nişte cazuri "izolate", au recunoscut recent că asemenea practici sînt curente. Potrivit unor organizaţii nonguvernamentale (ONG), recurgerea la violenţă este foarte răspîndită în rîndul poliţiştilor, agenţii fiind obligaţi să atingă anumite obiective stabilite de şefii lor cu privire la numărul de infracţiuni şi delicte pe care ei trebuie să le rezolve în fiecare an. Poliţiştii obţin pe această bază prime şi promovări.

Romania, somată să recunoască statul Kosovo

Parlamentul European le recomandă celor cinci state UE care nu au recunoscut Kosovo, inclusiv României, să ia decizia recunoaşterii acestui stat, informează un comunicat oficial. În altă ordine de idei, Parlamentul UE a salutat decizia Consiliului European de a acorda Serbiei statutul de candidat pentru integrarea europeană. PE îşi exprimă însă preocuparea în legătură cu discriminarea grupurilor minoritare din Serbia, îndemnînd Guvernul de la Belgrad să asigure respectarea drepturilor fundamentale.
În privinţa statului Muntenegru, PE a luat notă de progresele înregistrate de Guvernul muntenegrean, salutînd decizia de începere a negocierilor de aderare în iunie.

Un taliban infiltrat a ucis nouă poliţişti afgani

Un poliţist din Afganistan şi-a ucis joi nouă colegi în Paktika, o provincie instabilă din sud-estul ţării, au anunţat vineri autorităţile locale. Atacul a fost revendicat pe lîngă AFP de rebelii talibani, foarte activi în această regiune vecină cu bazele lor din Pakistan. "Noaptea trecută, unul dintre combatanţii noştri a atact un post de securitate, unde a ucis nouă poliţişti locali", a declarat purtătorul de cuvînt al rebelilor, Zabihullah Mujahid, într-un SMS trimis AFP. "El a reuşit să fugă şi să se alăture talibanilor", a adăugat el. Acest incident intervine în condiţiile în care mai mulţi militari NATO au fost ucişi recent de soldaţi afgani, aliaţii lor în faţa rebeliunii talibane, generînd îndoieli privind capacitatea forţelor afgane de a asigura securitatea ţării în locul NATO, aşa cum este prevăzut, înainte de sfîrşitul lui 2014. Talibanii au afirmat că multe dintre aceste atacuri au fost desfăşurate de combatanţii lor infiltraţi în cadrul forţelor afgane.
Înlăturaţi de la putere la sfîrşitul lui 2001 de o coaliţie militară internaţională condusă de Statele Unite, rebelii opun de atunci o rezistenţă tenace Guvernului de la Kabul şi forţei NATO, conduse de Statele Unite.

Cimbrul, tratamentul ideal împotriva acneei

Cimbrul ar fi un tratament mult mai eficient împotriva acneei decît cremele care se găsesc în comerţ, arată o echipă de cercetători de la Leeds Metropolitan University, care a studiat efectele cimbrului, gălbenelelor şi mirului asupra Propionibacterium acnes, bacteria care provoacă acneea, infectînd porii. Chiar dacă cele trei plante aromatice ucid bacteria în cinci minute, cel mai eficient s-a dovedit a fi cimbrul. Studiul, unic în felul lui, "este primul care demonstrează efectul cimbrului, gălbenelelor şi mirului asupra bacteriei care produce infecţia, ducînd la acnee", arată Margarita Gomez-Escalada, citată de Agerpres. Ea a adăugat că sînt necesare şi alte studii, mai aprofundate.
Dacă rezultatele se confirmă, mixtura pe bază de cimbru "ar putea deveni repede o alternativă naturală la actualele tratamente", fiind mult mai blîndă decît produsele aflate în vînzare. "Problema produselor care conţin peroxid de benzoil sînt efectele secundare", adaugă specialista. "Se întîmplă să apară senzaţii de arsură şi iritaţii ale pielii. Rezultatele noastre arată faptul că tratamentele naturale pot fi la fel de eficiente, dacă nu mai mult, ca tratamentele chimice", a subliniat ea.

Premiu record la loto

Premiul cel mare la loteria americană Mega Millions a atins vineri suma record de 540 milioane de dolari, cea mai mare din istoria jocului. Nici un jucător n-a ghicit cele cinci numere şi numărul complementar din 24 ianuarie, adică 18 trageri fără cîştigător, ceea ce explică suma record, preciza joi site-ul oficial al Mega Millions, care arată că şansele de cîştigare a premiului cel mare sînt de una la 176 milioane.
Precedentul record, de 390 milioane de dolari, a fost înregistrat în martie 2007.
Fericitul cîştigător va avea de ales între două modalităţi de încasare a sumei: fie ia tot premiul imediat, primind în acest caz 389 milioane de dolari, fie optează pentru primirea a 26 de tranşe anuale, la capătul cărora va avea toţi cei 540 milioane de dolari. Extragerea urma să aibă loc vineri, la 23.00 ora Washingtonului (n.r. – sîmbătă la 06.00, ora Romaniei).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.