Internațional

COLOANA de stiri internationale: Sistemul de apărare antirachetă a fost realizat pe un sfert

Ziarul de Vrancea
26 mar 2012 443 vizualizări
Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să anunţe, la Summitul care va avea loc la Chicago în luna mai, realizarea primei etape a sistemului de apărare antirachetă, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ieri, într-o videoconferinţă pentru jurnaliştii de la Moscova.

"Da, pot să confirm că avem intenţia să anunţăm punerea în practică a aşa-numitei etape intermediare de elaborare a sistemului antirachetă", a spus Rasmussen. Etapa întîi, din cele patru ale realizării sistemului, presupune protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea de sisteme radar şi interceptoare SM-3 amplasate pe nave, însoţită de amplasarea unui sistem radar înaintat, care va detecta lansarea rachetelor încă din faza ascendentă a traiectoriei. Prima etapă a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei USS Monterey, echipată cu sistemul Aegis. Amplasarea sistemului american antirachetă al SUA la baza aeriană Deveselu din România va avea loc în cadrul celei de a doua faze a European Phased Adaptive Approach, respectiv Abordarea adaptivă în etape, care are în total patru astfel de faze.
Referindu-se la dialogul Rusia NATO pe tema scutului, Anders Fogh Rasmussen a evidenţiat că acesta va continua şi după reuniunea de la Chicago. Şi preşedintele american Barack Obama a ridicat ieri problema posibilităţii unei noi reduceri a armamentului nuclear, pe care a anunţat că i-o va propune preşedintelui-ales rus Vladimir Putin în mai, în cadrul primei întîlniri întrei cei doi în calitate de şefi de stat.

În Japonia mai funcţionează un singur reactor nuclear

Japonia a închis încă o centrală nucleară, rămînînd în prezent doar cu un singur reactor nuclear şi fiind cu un pas mai aproape de a renunţa total la folosirea energiei atomice după dezastrul de la Fukushima. Din cele 54 reactoare nucleare pe care le avea, doar unul mai funcţionează, acesta urmînd să fie oprit în luna mai. Ultimul reactor activ se află situat în insula Hokkaido. De asemenea, din motive de siguranţă, comunităţile locale au refuzat să permită repornirea reactoarelor pentru întreţinerea de rutină, care trebuia să aibă loc la fiecare 13 luni. Înainte de tsunami-ul din luna martie a anului 2011, care distrus centrala nucleară de la Fukushima, aproape o treime din electricitatea Japoniei era generată din surse de energie nucleară.

Turcia şi-a închis ambasada din Siria

Turcia şi-a închis ieri ambasada la Damasc din cauza degradării condiţiilor de securitate în Siria, a anunţat o sursă diplomatică turcă. Consulatul general al Turciei de la Alep, în nordul Siriei, în apropiere de graniţa turcă, va rămîne însă deschis, a adăugat sursa citată. Ankara urmează astfel exemplul mai multor ţări din UE (Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Olanda), al SUA şi a şase monarhii arabe din Golf. De peste un an, Siria este teatrul unei revolte fără precedent împotriva preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), peste 9.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţe, atribuite de regim unor grupări "teroriste" care încearcă să destabilizeze ţara. Turcia a întrerupt relaţiile cu fostul aliat sirian din cauza reprimării sîngeroase a manifestaţiilor şi a cerut plecarea preşedintelui Assad. La Istanbul va avea loc duminică o a doua reuniune a ţărilor "prietene Siriei" pentru a discuta mijloace care să permită acordarea de ajutor opoziţiei siriene şi încetarea reprimării la care recurge regimul de la Damasc.

De ce s-a supărat Israelul pe Consiliul ONU pentru drepturile omului

Ministerul israelian de Externe a anunţat ieri că a decis să întrerupă orice contact cu Consiliul pentru drepturile omului al ONU, după ce acesta a anunţat o anchetă privind consecinţele colonizării. "Ministerul de Externe a luat decizia de a întrerupe orice contact cu această organizaţie", a afirmat purtătorul de cuvînt al ministerului, Yigal Palmor, precizînd că această măsură nu a fost încă anunţată Consiliului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.