Internațional

Şeful NATO este îngrijorat că Europa nu se înarmează, ca toată lumea

Ziarul de Vrancea
25 mar 2012 606 vizualizări
El a avertizat că bugetul militar însumat al ţărilor din Asia l-a depăşit pentru prima dată pe cel al ţărilor europene

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat împotriva reducerii cheltuielilor pentru apărare în Europa, care provoacă "o îngrijorare" în contextul creşterii bugetului militar în Rusia şi în ţările asiatice, informează Agerpres. "Aceste bugete europene de apărare în declin sînt un motiv de îngrijorare, pentru că fiecare reducere pe care o facem astăzi va avea consecinţe asupra securităţii noastre de mîine", a declarat Anders Fogh Rasmussen, în cadrul unei conferinţe pe probleme internaţionale, la Bruxelles. Secretarul general al NATO a amintit că, între 2008 şi 2011, un număr de 20 de membri ai NATO şi-au redus bugetul militar.
Anders Fogh Rasmussen a explicat că, în acest an, "pentru prima dată" bugetele de apărare din Asia le vor depăşi pe cele ale membrilor europeni ai Alianţei Nord-Atlantice, în timp ce Rusia intenţionează să-şi dubleze cheltuielile militare în următorii zece ani. Potrivit acestuia, complicata situaţie economică a multor ţări europene din cadrul NATO lasă să se înţeleagă că bugetele de apărare vor fi "ajustate" într-un "viitor previzibil". De aceea, Anders Fogh Rasmussen a apreciat că Alianţa şi membrii săi îşi vor putea asigura apărarea numai cu "o nouă mentalitate: apărarea inteligentă", prin care să se optimizeze cheltuielile militare în mod coordonat cu ceilalţi aliaţi.
"Problema nu constă în ce reducem, ci în ce menţinem şi în a alege soluţii multinaţionale în loc de soluţii unilaterale", a subliniat oficialul NATO. Anders Fogh Rasmussen a amintit noua strategie de apărare a SUA, prezentată acum cîteva luni şi prin care Washingtonul prevede creşterea prezenţei sale militare în Asia şi reducerea ei în Europa.
Ţările europene ale NATO trebuie să contribuie la reechilibrarea Alianţei, "investind suficient, din punct de vedere economic şi politic", dar şi avînd "o perspectivă globală în materie de securitate", a subliniat secretarul general al organizaţiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.