Internațional

Fost bancher rus căutat la Chişinău, împuşcat la Londra

Ziarul de Vrancea
25 mar 2012 674 vizualizări
Un om de afaceri rus aflat în comă după ce a fost împuşcat la Londra urma să depună mărturie în cadrul unei investigaţii privind asasinarea unui fost partener de afaceri.

Fostul bancher German Gorbunţov a fost împuşcat cu o armă semiautomată în timp ce intra într-un bloc din cartierul londonez Isle of Dogs. Poliţia metropolitană londoneză consideră că este vorba de o tentativă de asasinat. Autorul atacului nu a fost prins, iar Gorbunţov este în stare critică, într-un salon păzit de poliţie. Se pare că atacul a avut loc marţi seara, dar poliţia a anunţat abia vineri identitatea victimei. Conform ziarului rus Komsomolskaia Pravda, German Gorbunţov este căutat de autorităţile din Republica Moldova pentru infracţiuni financiare. Procurorii moldoveni au iniţiat mai multe anchete în cazul lui German Gorbunţov, care a fost proprietarul Universalbank în Republica Moldova, o companie închisă în februarie. "Putem formula o mie de solicitări, dar Marea Britanie nu îl va extrăda", a declarat procurorul moldovean Viorel Radeţchi.

Fratele asasinului ucis riscă să suporte toate consecinţele

Abdelkader Merah, fratele autorului crimelor din sud-vestul Franţei care au şocat întreaga ţară, a compărut ieri în faţa unui judecător pentru complicitate la asasinat şi asociere în vederea pregătirii unor acte teroriste. "Investigaţiile de care se ocupă serviciul de poliţie au permis stabilirea împotriva lui Abdelkader Merah a unor indicii serioase sau concordante care fac plauzibilă participarea sa în calitate de complice la comiterea crimelor legate de acte de terorism", potrivit Parchetului. El este de asemenea suspectat că a furat scuterul care a fost utilizat în asasinatele de la Toulouse şi Montauban. La Paris şi în mai multe oraşe ale Franţei au fost organizate ieri marşuri în memoria celor trei copii, a profesorului evreu şi a celor trei militari ucişi cu sînge rece de Mohamed Merah, asasinate care au bulversat întreaga ţară.

Mafioţi storşi de bani pentru paşapoarte false

Cinci funcţionari din Croaţia au fost arestaţi sub acuzaţia de furnizare de paşapoarte croate false unor membri ai mediilor infracţionale din Serbia şi Muntenegru. Doi poliţişti, un funcţionar al Ministerului de Interne şi doi angajaţi ai Consulatului croat din Tuzla, în Bosnia vecină, au fost reţinuţi în acest dosar, a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Interne  croat, Jelena Bikic, citată de Agerpres. Poliţia a arestat, de asemenea, "un suspect civil", potrivit aceleaşi surse. Cei şase, alături de un cetăţean sîrb, care a reuşit să fugă, sînt bănuiţi de punerea ilegală în circulaţie a 50 de paşapoarte croate, între 2006 et 2010. Unele dintre paşapoarte au fost vîndute unor membri din mediile infracţionale sîrbe şi muntenegrene, iar preţul lor varia între 10.000 şi 50.000 de euro.

În Statele Unite trăiesc 11,5 milioane de oameni care nu există oficial

Aproximativ 11,5 milioane de persoane fără documente trăiesc în SUA, potrivit unor estimări difuzate de Departamentul pentru Securitate Internă. Aceste estimări, care iau în calcul date din ianuarie 2011, sînt stabile în raport cu cele din anii precedenţi. În 2010, erau 11,6 milioane de clandestini care trăiau în SUA, conform datelor ministerului, ce indică dificultatea în a estima cu precizie această populaţie intrată ilegal pe teritoriul Statelor Unite. "Este foarte puţin probabil ca populaţia de imigranţi neautorizată să fi crescut din 2007, avînd în vedere rata mare a şomajului în SUA, condiţiile economice mai bune în Mexic, cifrele de detenţie la graniţe în scădere şi creşterea numărului de agenţi în aceste regiuni", menţionează ministerul. Mexicanii reprezintă 59% din persoanele fără documente prezente în SUA, salvadorienii 6% şi cetăţenii din Guatemala 5%.

Fost vice american salvat cu un transplant de cord după cinci infarcturi

Fostul vicepreşedinte american Richard Cheney a fost supus unui transplant cardiac şi este în convalescenţă în spital, anunţă biroul său, citat de BBC News online. Intervenţia chirurgicală a avut loc sîmbătă în Spitalul Inova Fairfax din Virginia. Richard Cheney, 71 de ani, are de mult timp probleme cardiace, suferind cinci atacuri de cord începînd de la vîrsta de 37 de ani. Cheney a fost vicepreşedinte al Statelor Unite în perioada 2001-2009.

Cea mai lungă şi cea mai costisitoare anchetă publică privitoare la corupţie din Irlanda

Fostul premier irlandez Bertie Ahern şi-a anunţat demisia din partidul Fianna Fail (centru), ca urmare a unei lungi anchete care a concluzionat că acesta a minţit în legătură cu o serie de depuneri efectuate în contul său. Ahern a contestat în ziarul săptămînal Sunday Independent raportul final al anchetei "tribunalului Mahon", adăugînd că nu vrea să fie o sursă de divergenţe în cadrul propriului său partid şi că, în aceste condiţii, a decis să-şi depună demisia. "Vreau ca oamenii să înţeleagă că aceasta este o decizie politică. Demisia mea nu este o mărturisire legată de «tribunalul Mahon» şi nimeni nu trebuie să o interpreteze în acest fel", a adăugat el. Raportul final al "tribunalului Mahon" pune la îndoială veridicitatea declaraţiilor lui Bertie Ahern, fără însă a-l acuza de corupţie. Afacerea legată de suma de 165.000 de lire irlandeze (210.000 euro) vărsată în numerar în conturile lui Ahern de un dezvoltator imobiliar a condus la demisia acestuia din funcţia de prim-ministru în mai 2008. Ancheta referitoare la acest caz a fost cea mai lungă şi cea mai costisitoare anchetă publică privitoare la corupţie din Irlanda.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.