Internațional

COLOANA de stiri internationale:Cel mai cald deceniu din istorie

Ziarul de Vrancea
23 mar 2012 716 vizualizări
Deceniul 2001-2011 a fost "cel mai cald înregistrat vreodată, pe toate continentele", de la începutul măsurătorilor de acest gen, a anunţat vineri Organizaţia Mondială Meteorologică Mondială (OMM).

Temperatura medie în acest deceniu a fost 14,46 grade Celsius, faţă de 14,25 grade în 1991-2000 şi 14,12 grade pentru 1981-1990. Este vorba despre temperatură medie combinată a suprafeţei pămîntului şi oceanelor. "Schimbările climatice s-au accelerat în acest deceniu", avertizează OMM, care adăugă că "ritmul de încălzire începînd cu 1971 este "remarcabil". Fenomene atmosferice precum Nina "au răcit temporar climatul în anumiţi ani", dar cu toate acestea nu a întrerupt "tendinţa generală de încălzire".
În ceea ce priveşte deceniul 2001-2010, anul 2010 a fost cel mai cald începînd cu 1850, dată primelor observări, cu o medie de 14,53 grade, urmat de 2005 (14,51 grade). 48 de ţări din cele 102 studiate de OMM în acest deceniu au afirmat că recordul lor de temperatura a fost doborît în această perioadă.

Organele chinezilor executaţi nu vor mai fi folosite la transplant

China a hotărît să renunţe treptat, în următorii cinci ani, la practica de a folosi organele de la prizonierii executaţi, a anunţat presa de stat chineză.
Oficiali chinezi au precizat că ar putea înlocui acest lucru printr-un nou sistem de donare pentru transplanturile de organe. Organele provenite de la prizonieri reprezintă două treimi din totalul transplanturilor din China, conform estimărilor mass-media. Grupurile pentru drepturile omului afirma că persoanele condamnate la moarte sînt presate să doneze organe şi estimează că în China sînt condamnaţi la moarte mii de prizonieri anual. Autorităţile chineze au infirmat însă aceste acuzaţii, dar statisticile oficiale sînt considerate secret de stat, conform BBC. Cifrele oficiale de la ministerul chinez al Sănătăţii arată că 1,5 milioane de persoane au nevoie de un transplant, însă doar 10.000 beneficiază de acest lucru, anual.
Huang Jiefu, ministrul adjunct al Sănătăţii, a afirmat recent că donaţiile de organe de la prizonieri nu sînt ideale, pentru că infecţiile sînt numeroase, afectînd ratele de supravieţuire pe termen lung ale celor care primesc organele.

Fost mafiot, ucis şi mîncat de membrii clanului

Un fost membru al unui grup mafiot a fost ucis cu lovituri de ciocan în Spania, după care a fost mîncat de membri ai lumii interlope, anunţă poliţia spaniolă. Anchetatorii cred că Milan Jurisici, 37 de ani, a fost asasinat la Madrid de membri ai clanului sîrb Zemun. După ce a fost ucis, carnea lui a fost tocată, gătită şi mîncată, conform unui membru al clanului, Sretko Kalinici, supranumit "Măcelarul". Oasele victimei au fost aruncate în rîul Manzanares din capitala Spaniei. Poliţia a găsit oasele în apele rîului şi a descoperit apartamentul unde crima a avut loc în 2009. Jurisici îi înşelase pe membrii clanului mafiot şi furase bani de la ei. El era dat în urmărire după ce fusese condamnat în lipsă pentru implicare în asasinarea fostului premier sîrb Zoran Djindjici, în 2003.

Whitney Houston s-a înecat după ce a consumat cocaină

Cîntăreaţa americană Whitney Houston, găsită fără suflare în luna februarie în camera sa de hotel, a decedat prin înec accidental fiind sub efectul cocainei pe care ea a ingerat-o, a anunţat joi biroul de medicină legală din Los Angeles. Cocaina precum şi probleme cardiace au contribuit la moartea prin înec a vedetei în vîrstă de 48 de ani, au menţionat legiştii într-un comunicat, care au descris cauzele acestui deces ca fiind "accidentale". Celebra cîntăreaţă era cunoscută pentru dependenţa sa de droguri şi alcool. De altfel, alte droguri şi medicamente au fost găsite în organismul cîntăreţei dar acestea nu au contribuit la decesul acesteia, între ele fiind marijuana sau urme de Alprazolam (Xanax), Cyclobenzaprină (Flexiril) şi Diphenhydramină (Benadryl), conform aceleiaşi surse.
Raportul final al medicilor legişti va fi făcut public în următoarele două săptămîni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.