Internațional

Portret de criminal:

Ziarul de Vrancea
23 mar 2012 606 vizualizări
Militarul american care a ucis cu sînge rece 17 civili afgani este descris de cunoscuţi drept un personaj pus mereu pe glume n criminalul a fost inculpat oficial vineri în SUA şi riscă pedeapsa cu moartea

Sergentul american Robert Bales, care urma să fie inculpat vineri pentru uciderea a 17 civili afgani, este un "lider" de trupă "relaxat", potrivit anturajului său, însă unele lucruri din trecut îi afectează imaginea de cap de familie. De la atacul sîngeros din 11 martie, pentru care este încarcerat într-o închisoare militară din Fort Leavenworth (Kansas) şi riscă pedeapsa cu moartea, subofiţerul în vîrstă de 38 de ani, căsătorit şi cu doi copii, are două feţe. Prima este ilustrată de cele cîteva fotografii date publicităţii de către armata americană, care prezintă un bărbat zîmbind, cu o privire senină, o bărbie proeminentă şi faţa arsă de soare, şi de cele cîteva confidenţe culese de presă de la prieteni şi camarazi de arme, potrivit cărora este un "tip simpatic", jovial, pus mereu pe glume. Este un "subofiţer tipic, musculos, cu un zîmbet uşor naiv", a declarat pentru Wall Street Journal un fost căpitan, Blake Hall. Din cauza figurii eroului, atît de des invocată în Statele Unite, sergentul Bales este prezentat drept modelul patriotului. Angajat timp de două luni după atacurile de 11 septembrie, el a petrecut de atunci 37 de luni în trei mobilizări în Irak, în decembrie fiind mobilizat din nou pentru luptă în Afganistan. El este un soldat exemplar, potrivit colegilor săi. "Vă rog, rugaţi-vă pentru sergentul Bales, ştiu că această crimă pe care i-o reproşăm este teribilă, dar el nu este", se arată într-un mesaj postat de căpitanul Chris Alexander pe pagina sa de Facebook. Un alt ofiţer, comandantul Brent Clemmer, nu a încetat să insiste asupra conduitei eroice a sergentului Bales în cursul luptei de la Najaf (Irak) din 2007, o importantă faptă de arme contra insurecţiei irakiene. Rănit la un picior şi victimă a unui traumatism cranian pe cînd se afla în Irak, sergentul Bales a primit în cariera sa 21 de decoraţii şi citări, cea mai prestigioasă fiind "medalia pentru bună conduită". Pentru el, la fel ca şi pentru apropiaţii săi, funesta noapte de 11 martie este un mister total.
"Victimele şi familiile lor sînt în rugăciunile mele, alături de soţul meu pe care îl iubesc atît de mult", a declarat soţia sa, Karilyn Bales, citată într-un comunicat. "Şi eu vreau să ştiu ce s-a întîmplat. Vreau să ştiu cum s-a putut întîmpla aşa ceva", continuă ea.

Condamnat pentru escrocherie

Avocatul său, John Henry Browne, pledează un caz de amnezie şi anunţă că nu va utiliza teza nebuniei, ci pe cea a unei "alterări a discernămîntului" la momentul faptelor, susceptibilă să constituie o circumstanţă atenuantă.
În oraşul său natal, Norwood, lîngă Cincinnati, în statul Ohio (nord), oamenii îşi amintesc despre el ca despre un "lider" şi un foarte bun jucător de fotbal american. Student la Facultatea de Economie a Universităţii din Ohio, el a abandonat studiile în 1996, după doi ani, fără diplomă. S-a angajat ulterior într-un post de consilier financiar. În 2000 este acuzat de escrocherie de către un cuplu de bătrîni, cărora le administra economiile. A fost condamnat în 2003 să le restituie 1,5 milioane de dolari, dar nu a fost obligat să o facă atît timp cît se afla în armată, potrivit unor jurişti.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.