Internațional

Asasinul din Toulouse a scăpat de pedeapsă

Ziarul de Vrancea
22 mar 2012 669 vizualizări
Trupele speciale au încercat să-l prindă viu, dar asasinul a reacţionat violent, trăgînd sute de gloanţe n a fost ucis în momentul cînd încerca să fugă pe fereastră

Trei explozii puternice în mai puţin de un minut au constituit ieri dimineaţă momentul declanşării asaltului forţelor speciale asupra locuinţei unde se baricadase tînărul suspectat de asasinarea a şapte persoane, printre care trei copii. Detonările au fost mult mai puternice decît exploziile declanşate de poliţie în jurul imobilului în primele ore ale dimineţii, în tentativa de a-l determina pe suspect să cedeze şi să se predea. Un vehicul al serviciilor medicale a pătruns imediat în perimetrul de securitate. Poliţia pierduse contactul cu suspectul Mohammed Merah în cursul nopţii.

Ucis în legitimă apărare

Ulterior, s-a anunţat că presupusul autor al celor şapte asasinate din Toulouse şi Montauban a murit după ce a fost lovit de un glonţ în cap. Anunţul a fost făcut de procurorul din Paris care conduce ancheta. Mohamed Merah "a sărit pe fereastra de la baie, cu o armă în mînă, continuînd să tragă. A fost găsit mort la sol", a declarat ministrul de Interne Claude Guéant. În total, în asalt au fost trase 300 de gloanţe, după ce trupele speciale au pătruns în apartament, înaintînd pas cu pas. "În momentul în care un mijloc de investigare a fost introdus în baie, atacatorul a ieşit trăgînd cu o violenţă extremă. Rafalele au fost frecvente, foarte dure. Funcţionarii RAID (unitate de elită a poliţiei) au încercat desigur să se protejeze, să riposteze", a afirmat Gueant, aflat la faţa locului. Aceştia primiseră ordin să "facă totul pentru a-l aresta pe Merah în viaţă" şi să nu "tragă decît în legitimă apărare", a adăugat procurorul Francois Molins, în cadrul unei conferinţe de presă. "Tocmai pentru că s-a făcut totul, operaţiunea (asediul apartamentului unde era retras Mohamed Merah-n.r.) a durat atît de mult, cu riscul RAID, care are cinci răniţi între membrii săi", a continuat magistratul.

Şi-a filmat crimele

Francezul de 23 de ani de origine algeriană, care s-a prezentat drept membru al-Qaida, a filmat cele trei atacuri din 11, 15 şi 19 martie, în timpul cărora a ucis şapte persoane, a precizat procurorul. Poliţia a găsit într-un rucsac camera video utilizată de presupusul criminal în serie şi a vizionat imaginile. "Într-o înregistrare, se vede cum împuşcă un militar reproşîndu-i că îi omorîse fraţii musulmani", declară procurorul François Molins. "În altă filmare, împuşcă militari la Montauban, într-o scenă extrem de violentă, după care pleacă cu scuterul strigînd Mare este Allah", precizează procurorul. Francezul de origine algeriană le-a spus autorităţilor că a postat înregistrările pe Internet, dar nu se ştie nici unde, nici cînd, a mai spus anchetatorul.

Atacuri revendicate în grabă

Un grup apropiat reţelei teroriste al-Qaida din Magrebul Islamic (AQMI) a revendicat ieri atacul comis la Toulouse şi a cerut Franţei să-şi reconsidere politica "ostilă" faţă de musulmani. Documentul, semnat de organizaţia "Jund al-Khilafah" (soldaţii Califatului), ce a revendicat în trecut atacuri comise în Afganistan şi Kazahstan, a fost publicat pe site-ul Shamikh, care difuzează în general comunicate ale reţelei al-Qaida.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat ieri că doreşte luarea unor măsuri penale pentru a lupta împotriva "îndoctrinării" cu ideologii extremiste, pe internet, în timpul călătoriilor sau în închisori. Şeful statului francez a făcut aceste declaraţii ca reacţie la crimele comise la Toulouse şi Montauban (sud-vestul Franţei), al căror presupus autor susţinea că este membru al-Qaida şi că s-ar fi deplasat în Afganistan şi Pakistan.

Procente pentru Sarkozy

Preşedintele Nicolas Sarkozy conduce în intenţiile de vot, în urma modului în care a gestionat criza de la Toulouse, primul sondaj realizat după atacul de luni arătînd că îl devansează în primul tur, cu o mică diferenţă, pe oponentul său socialist în alegerile prezidenţiale, relatează Sky News. Sondajul, efectuat luni şi marţi asupra unui număr de 1.000 de persoane, îl creditează pe Sarkozy cu 30% din intenţiile de vot în primul tur, iar pe Francois Hollande cu 28%. Însă Hollande ar cîştiga alegerile prezidenţiale în al doilea tur cu un avans de opt procente, potrivit acestui sondaj.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.