Internațional

COLOANA:Visatul cu ochii deschişi este un semn de inteligenţă

Ziarul de Vrancea
22 mar 2012 619 vizualizări
Un studiu apărut în Psychological Science se adresează tuturor celor care au fost în adolescenţă cu capul în nori sau care în clasă visau cu ochii deschişi în loc să-l asculte pe profesor, tuturor celor care-şi lasă gîndurile să umble pe unde n-ar trebui sau care sînt absorbiţi de fenomene pasionante, ca ploaia care se scurge pe fereastră.

Capacitatea de a visa în timpul altei activităţi este în realitate semnul unei memorii excelente de lucru, deci de inteligenţă, se arată în studiul menţionat de Agerpres. "Cînd împrejurările în care se desfăşoară o activitate nu sînt prea dificile, oamenii care au mai multe resurse de memorie apelează la ele ca să se gîndească la altceva decît la ceea ce fac în momentul respectiv", explică autorul studiului.

Cea mai bătrînă parapantistă are 101 ani

Academia Guinness a Recordurilor a omologat recordul unei americance de 101 ani, care a devenit în septembrie femeia cea mai în vîrstă care a zburat cu parapanta. Pe 1 septembrie 2011, Mary Allen Hardison din Ogden (Utah, vestul Statelor Unite) şi-a sărbătorit a 101-a aniversare zburînd prima oară cu parapanta, alături de un instructor. Ea "n-a vrut să se lase în faţa fiului ei de 75 de ani", care tocmai se iniţiase în secretele parapantei, a spus ea într-un comunicat al Academiei Guinness a Recordurilor. Femeia centenară a făcut marele salt în faţa copiilor, nepoţilor, strănepoţilor şi stră-strănepoţilor, deşi vîntul sufla cam tare, a spus instructorul ei, Kevin Hintze. Ea avusese deja un precedent cam de aceeaşi natură: cînd a împlinit 90 de ani a mers la Disneyland, unde n-a lăsat să-i scape nimic. "Le spun oamenilor în vîrstă că trebuie să continue să fie activi, atîta vreme cît o pot face fizic. Fiţi pozitivi! Oamenilor nu le plac persoanele care se plîng. Dacă puteţi şi chiar dacă sînteţi mai în vîrstă decît mine, nu ezitaţi şi încercaţi să-mi bateţi recordul. Este o experienţa care merită din plin efortul", a încheiat ea.

Moldovenii cer explicaţii ruşilor după numirea unui ambasador în Transnistria

Autorităţile moldovene sînt surprinse de decizia Moscovei de a-l numi pe Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentant special al preşedintelui rus pentru conflictul transnistrean, precizînd că vor cere explicaţii Rusiei pe această temă, relatează Jurnal de Chişinău. "Am luat act cu surprindere de această decizie a autorităţilor Federaţiei Ruse. Pe de o parte decizia dată ar putea confirma importanţa pe care o acordă Federaţia Rusă procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Pe de altă parte constatăm că această evoluţie nu a fost discutată în prealabil cu autorităţile moldoveneşti", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău. MAEIE precizează că va cere clarificările de rigoare pe tema acestei decizii care vizează direct o parte componentă a Republicii Moldova. Autorităţile de la Moscova au precizat că Rogozin a fost numit reprezentant special al preşedintelui Rusiei în Transnistria pentru că are experienţă în negocierile internaţionale, iar situaţia în Transnistria este de aşa natură încît necesită acele aptitudini pe care le are vicepremierul rus.

Lovitură de stat într-unul din cele mai sărace state din Africa

Militari pucişti din Mali au anunţat ieri că au preluat puterea la Bamako, după mai multe ore de lupte, au dizolvat instituţiile statului şi au suspendat Constituţia. Militari în uniformă au apărut la televiziunea naţională, pe care o ocupă de miercuri, anunţînd că "au pus capăt regimului incompetent" al preşedintelui Amadou Toumani Touré, vinovat de incapacitate de a "gestiona criza din nordul ţării". Mali este confruntat de la mijlocul lunii ianuarie cu atacuri ale Mişcării naţionale pentru eliberarea Azawad (MNLA) şi ale altor rebeli tuaregi, ai căror combatanţi au luptat pentru regimul lui Muammar Gaddafi în Libia. O mişcare islamistă armată tuaregă, Apărătorii islamului, care vrea să impună sharia în Malia, susţine că are controlul în trei oraşe din nord, aproape de frontiera cu Algeria. Franţa, fosta putere colonială din Mali, a chemat la "restabilirea ordinii constituţionale" şi desfăşurarea "cît mai curînd" a alegerilor prezidenţiale, programate pentru 29 aprilie, condamnînd "orice recurgere la violenţă". "Lucrăm de mai multe luni cu partenerii noştri din regiune şi cu organizaţiile regionale pentru a angaja un dialog între rebelii din nord, tuaregi şi regim", a declarat ministrul de Externe Alain Juppe. Departamentul de Stat al SUA a cerut rezolvarea tensiunilor "prin dialog şi fără violenţă", apel lansat şi de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Mali este unul dintre cele mai sărace state din lume, a cărui suprafaţă este în mare parte una deşertică.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.