Internațional

Sarkozy: "Îl vreau vreau viu!"

Ziarul de Vrancea
21 mar 2012 427 vizualizări
Autorul atacurilor din Franţa a fost identificat, iar forţele speciale de poliţie au înconjurat locuinţa acestuia, însă fără a reuşi să-l captureze n asasinul a acţionat singur după ce s-a antrenat în Afganistan şi Pakistan n de altfel, el evadase în 2010 dintr-o închisoare afgană, unde era deţinut pentru fabricarea de bombe

O unitate de elită a poliţiei franceze (RAID) a înconjurat ieri noapte în cadrul unei vaste operaţiuni la Toulouse o locuinţă unde se află suspectul atacului armat de luni dimineaţă din faţa unei şcoli evreieşti din oraş. Ceilalţi locatari ai imobilului de patru etaje au fost evacuaţi. Iniţial, suspectul a transmis poliţiştilor că se va preda în cursul după-amiezii, apoi a amînat multaşteptatul eveniment pentru aseară. Ministrul de Interne, Claude Gueant, declara la debutul operaţiunii că "grija noastră este să-l arestăm viu". Aceeaşi cerinţă o formulase şi preşedintele Nicolas Sarkozy. Autorul atacurilor dorea "să pună Republica în genunchi" prin împuşcarea a trei militari şi prin "executarea în mod terorist" a patru evrei, dar "ţara nu a cedat", a declarat Sarkozy.
Presupusul autor al atacurilor de la Toulouse şi Montauban, baricadat în clădire, a revendicat cele trei atacuri în care a acţionat "singur", a spus procurorul François Molins. Raid (unitatea de elită a poliţiei) a efectuat ieri "mai multe tentative de pătrundere" în apartamentul din Toulouse în care s-a baricadat Mohamed Merah şi s-a lovit de fiecare dată de o "ripostă" cu o armă de foc, a adăugat procurorul în cadrul unei conferinţe de presă.
În discuţiile sale cu poliţiştii, suspectul "nu a exprimat nici un regret", cu excepţia aceluia că "nu a provocat mai multe victime", şi s-a lăudat că a "pus Franţa în genunchi", a afirmat procurorul în cadrul unei conferinţe de presă.

Turnat de un concesionar Yamaha

Un concesionar Yamaha din Toulouse, abordat de Mohamed Merah pentru a-i dezactiva cipul antifurt de la un maxiscuter, a jucat un rol-cheie în identificarea persupusul autor al atacurilor din sudul Franţei, furnizînd numele lui poliţiei, marţi dimineaţă. Christian Dellacherie, directorul "Yam 31", un concesionar din nord-estul oraşului Toulouse, a explicat, privind împreună cu poliţiştii imaginile unor camere de supraveghere instalate la şcoala evreiască Ozar Hatorah surprinse în timpul atacului, că a observat că vehiculul era parţial vopsit în alb.
"Un tînăr pe care îl cunoaştem a venit la noi în urmă cu cîteva zile şi ne-a cerut informaţii despre cipul de geolocalizare al vehicului său. El a adăugat în mod anodin că tocmai şi-a demontat scuterul pentru a-l revopsi", a declarat el. Vizionînd banda cu uciderea cu sînge rece a trei copii evrei şi a unui profesor, care înfăţişau scuterul revopsit, Dellacherie "a făcut legătura".

Asasinul evadase cu ajutorul talibanilor dintr-o închisoare afgană

Suspectul în atacurile comise în ultimele zile la Toulouse şi Montauban, în sud-vestul Franţei, identificat ca Mohammed Merah, a fost arestat şi încarcerat în provincia afgană Kandahar în 2007, pentru fabricare de bombe, dar a evadat cîteva luni mai tîziu, într-o operaţiune îndrăzneaţă a talibanilor, a declarat pentru Reuters directorul închisorii. Merah a fost prins de de serviciile de securitate afgane la 19 decembrie 2007 şi condamnat la 3 ani de închisoare, a precizat Ghulam Faruq.
Anterior, ministrul francez de Interne Claude Guéant declarase că Merah a fost arestat în trecut la Kandahar, pentru fapte de drept comun. Ministrul s-a declarat convins că suspectul este într-adevăr autorul seriei de asasinate comise între 11 şi 19 martie şi care au bulversat Franţa. "Este cineva care are legături cu persoane ce se reclamă de la salafism şi jihadism", a afirmat Guéant, precizînd că suspectul face parte dintre tinerii francezi radicalizaţi care au întreprins călătorii în Afganistan şi Pakistan.
Mohammed Merah, originar din Toulouse, "era urmărit de mai mulţi ani de DCRI", serviciul de informaţii interne, "dar pînă acum nu a apărut nici un element de natură să ne facă să credem că pregătea o acţiune criminală", a mărturisit ministrul. Numele tînărului figura pe o listă a DCRI, însă a intrat prima oară în vizorul anchetei după primele două omoruri. Coroborînd mai multe elemente, anchetatorii au avut de-abia marţi certitudinea că Merah este prezumtivul autor al crimelor şi l-au reperat fizic.
Tînărul a mai comis o serie de acte de delincvenţă în Franţa, uneori cu violenţă, şi făcea parte dintr-un "mic grup ideologic" din Toulouse, a mai spus Guéant.

Prima arestare - fratele teroristului

Poliţia franceză l-a reţinut ieri dimineaţă, în urma unei operaţiuni speciale, pe fratele suspectului asediat de poliţişti în locuinţa sa din Toulouse. În maşina acestuia au fost găsiţi explozivi, dar pînă aseară nu era clar dacă împotriva persoanei reţinute au fost formulate acuzaţii.

Crimele de la Toulouse nu au legătură cu Palestina

Conform AFP, poliţiştii au adus-o pe mama suspectului în faţa clădirii unde acesta se ascunde, dar ea a refuzat să vorbească cu fiul ei. "Ea a spus că nu poate să-l influenţeze" , a declarat ministrul de Interne ziariştilor aflaţi la faţa locului. Mai devreme, citînd surse apropiate anchetei, France Presse a relatat că suspectul declarase că a vrut să-i răzbune pe copiii palestinieni. Însă Autoritatea Palestiniană a respins orice justificare a atacului din Toulouse prin intermediul cauzei palestiniene.
După cum au relatat media internaţionale, în cinci zile de confruntări între Israel şi facţiuni palestiniene la începutul lunii martie în Fîşia Gaza au murit 25 de palestinieni, printre care doi copii şi doi civili. Numărul persoanelor rănite în aceste confruntări s-ar ridica la 80 de persoane de partea palestiniană. Conform unor surse palestiniene, aviaţia israeliană a lansat cel puţin 40 de lovituri aeriene asupra mai multor obiective în enclava palestiniană.
În ajun, un scandal a izbucnit pe fondul declaraţiilor făcute de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, care în comentariile cu privire la atacul de la colegiul evreiesc din Toulouse a legat această tragedie de moartea civililor palestinieni în urma acţiunilor Israelului. Din această cauză, Ashton a fost nevoită să schimbe textul discursului postat pe pagina ei oficială.

Placa turnantă a terorismului mondial rămîne în zonele tribale pakistaneze şi afgane

Zonele tribale pakistaneze şi afgane rămîn principala placă turnantă a terorismului în lume, aşa cum o dovedeşte pi sejurul petrecut de Mohammed Merah, "ucigaşul de pe scuter" din Franţa, în aceste regiuni, relatează AFP, citat de HotNews. Tinerii veniţi din Europa pot fi împărţiţi în trei categorii: sufletele pierdute în căutarea aventurii, dar care revin repede acasă, fără a suporta regimul dur de antrenament, cei care se ataşează de jihad, dar revin fără a aparţine unei structuri organizate, riscînd să devină ceea ce francezii denumesc "soldaţii pierduţi", şi cei care devin veritabili "combatanţi operaţionali" în urma antrenamentelor şi a cursurilor de formare oferite de talibani sau de al-Qaeda.
Zonele tribale sînt "terenul istoric de antrenament" ai tinerilor recruţi veniţi din Europa, Maghreb, Asia Centrală sau Statele Unite, şi rămîn placa turnantă cea mai serioasă a terorismului internaţional, afirmă un expert occidental, sub acoperirea anonimatului. "Ameninţarea Af-Pak (Afghanistan-Pakistan) nu s-a redus, chiar dacă fluxurile acestor tineri jihadişti a scăzut din 2009, din cauza atacurilor cu drone ale CIA, a ofensivelor armatei pakistaneze şi a gurii de oxigen oferite de revoluţiile arabe", spune un alt expert, care consideră în continuare că zonele tribale rămîn "reactorul nuclear al terorismului international". E suficient de reamintit că autorii atacurilor din iulie 2005 din metroul şi autobuzele Londrei (soldate cu 52 de morţi), erau tineri pakistanezi, cu cetăţenie britanică, şi care efectuaseră călătorii în ţara de origine.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.