Internațional

Trei suspecţi în asasinatele din Franţa

Ziarul de Vrancea
20 mar 2012 519 vizualizări
ceştia sînt foşti militari cu vederi neonaziste n în regiunea Midi-Pyrénées din sud-vestul ţării a fost instituită alerta teroristă n trupurile victimelor atacului de luni vor fi înmormîntate în Israel

Poliţia franceză a lansat o vastă operaţiune, cu mijloace excepţionale, de căutare a presupusului ucigaş în serie din zona oraşului Toulouse, care a adus ţara în stare de şoc, omorînd cu sînge rece, luni, patru persoane în faţa unui colegiu iudaic, după ce în urmă cu cîteva zile ucisese trei militari. În toate şcolile din Franţa, la ora locală 11.00 (12.00, ora României) a fost ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor de la colegiul iudaic Ozar Hatorah. Acestea sînt un franco-israelian în vîrstă de 30 de ani, cei doi copii ai săi - de 4 şi 5 ani - şi o fetiţă de 7 ani. Un adolescent de 17 ani a fost grav rănit în acelaşi atac.
Preşedintele Nicolas Sarkozy a participat şi el la momentul de reculegere, într-un colegiu din centrul Parisului, după care i-a primit, simultan, pe reprezentanţii comunităţilor evreiască şi musulmană din Franţa. Cu o seară înainte, el anunţase declanşarea, pentru prima oară în Franţa, a unui plan Vigipirate de "culoare stacojie", cel mai ridicat nivel de alertă antiteroristă, în regiunea Midi-Pyrénées şi cîteva departamente limitrofe, relatează Agerpres. Au fost trimise echipe suplimentare de anchetatori, iar la lăcaşurile de cult şi şcolile confesionale au fost sporite măsurile de supraveghere.

Primii suspecţi

Printre pistele explorate de poliţie se află cea a unui ucigaş adept al ideologiei rasiste şi antisemite. Cei doi militari ucişi la Montauban erau de origine maghrebiană, la fel şi cel omorît la Toulouse. Soldatul grav rănit la Montauban, originar din Antile, este de culoare.
Presa a scris ieri că, în cadrul verificărilor, poliţia s-a interesat mai ales de trei militari din regimentul de la Montauban, care în 2008 au fost denunţaţi pentru că s-au fotografiat executînd salutul nazist. "Nu ştim" cine este asasinul, "nu sîntem mai avansaţi de atît", declara ieri ministrul de Interne, Claude Guéant, la postul de radio Europe 1, precizînd totuşi că "un martor a văzut o cameră video mică la gîtul ucigaşului".
Autorităţile sînt îngrijorate în primul rînd de posibilitatea ca atacatorul să recidiveze cu un nou atentat, după cum a recunoscut Claude Guéant, care coordonează el însuşi ancheta la Toulouse. La postul France 2, ministrul a declarat că "nici o pistă nu este clară" şi a remarcat că ucigaşul s-a deplasat în primele două cazuri cu un scuter negru, iar luni, cu unul alb. Potrivit unei surse apropiate anchetei, ar fi vorba despre acelaşi vehicul, Yamaha T-MAX 500 cm3, furat la 6 martie în regiunea Toulouse. În toate cele trei atacuri a fost folosită o armă de calibrul 11,43.

Trupurile neînsufleţite ale victimelor au fost repatriate în Israel

Trupurile neînsufleţite ale celor patru victime ale atacului au fost transportate aseară în Israel, unde urmează să fie înhumate astăzi. Pe aeroportul parizian Roissy a avut loc o ceremonie cu uşile închise, cu participarea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Ministrul Afacerilor Externe Alain Juppe a fost prezent în avionul care a dus sicriele şi familiile victimelor în Israel. Cei trei copii ucişi în atac aveau dublă cetăţenie, franceză şi israeliană, în timp ce Jonathan Sandler o deţinea doar pe cea franceză, a indicat ambasada statului evreu la Paris.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.