Internațional

COLOANA:Timoşenko, la un pas să fie acuzată de înaltă trădare

Ziarul de Vrancea
20 mar 2012 628 vizualizări
Parlamentul ucrainean a aprobat ieri un raport care propune ca semnarea acordurilor din 2009 dintre Ucraina şi Rusia în domeniul gazelor naturale de către premierul de atunci, Iulia Timoşenko, să fie considerată un act de înaltă trădare

"În activităţile Iuliei Timoşenko se observă indicii de trădare de ţară", menţionează un comunicat al Comisiei provizorii de anchetă, care consideră că infracţiunile comise de liderul opoziţiei "depăşesc limitele conceptului de abuz de putere". Potrivit Comisiei, în momentul autorizării semnării acelor acorduri, pe care Kievul le consideră împovărătoare pentru economia ucraineană, Iulia Timoşenko a ascuns datorii echivalente a 405 milioane de dolari. În plus, comisia o acuză de faptul că nu informase că autorităţile ruse deschiseseră un dosar penal împotriva ei pentru mituirea unor înalţi funcţionari publici ruşi, deşi Moscova a renunţat la acest caz. "Acele circumstanţe arată fără îndoială un conflict de interese şi au exercitat o influenţă considerabilă asupra deciziei premierului în favoarea unui stat străin (Rusia)", semnalează comunicatul Comisiei. Fostul premier, care ispăşeşte o pedeapsă de 7,5 ani de închisoare pentru abuz de putere, a reafirmat că procesul împotriva sa are o "motivaţie politică" şi este orchestrat de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi de premierul Nikolai Azarov. Uniunea Europeană a apreciat că Iulia Timoşenko nu a beneficiat de un proces echitabil şi a avertizat că acordul de asociere cu Ucraina, a cărui negociere s-a finalizat, nu va fi semnat atît timp cît nu se va soluţiona situaţia fostului premier şi actual lider al opoziţiei.

Internetul, a cincea putere economică a lumii

Dacă reţeaua internet ar fi o ţară, ar fi pe cale să devină a cincea putere economică mondială în 2016, după Statele Unite, China, Japonia şi India, dar în faţa Germaniei, arată un studiu al biroului de strategie Boston Consulting Group, citat de Agerpres. Peste patru ani vor exista 3 miliarde de internauţi în lume, faţă de 1,9 miliarde îm 2010, iar economia internet urmează să reprezinte 4.200 miliarde de dolari în ţările G20, faţă de 2.300 miliarde de dolari în 2010, arată raportul BCG. Această dezvoltare este pusă îndeosebi pe seama a două tendinţe: accesul la internet pe telefoanele mobile şi internetul "social", în care navigarea se face în mare parte în funcţie de afinităţi. "În lumea aflată în plină dezvoltare, mulţi consumatori merg «direct la social»", se spune în studiul rezultat după trei ani de anchete desfăşurate în circa 50 de ţări. Printre statele din G20, Marea Britanie se află în frunte în privinţa contribuţiei internetului la economia globală a ţării: în 2016 internetul urmează să reprezinte 12,4% din PIB, mai mult decît în Coreea de Sus, aflată pe poziţia a doua cu 8%, Europa celor 27 în general - 5,7%, Statele Unite - 5,4%, Canada - 3,6% sau Franţa - 3,4%. În China, unde populaţia de internauţi creşte exponenţial, reţeaua de internet urmează să reprezinte 6,9% din PIB. BCG arată că internetul este un atu pentru întreprinderi: "În multe ţări, printre care China, Germania, Turcia şi Franţa, întreprinderile mici şi mijlocii, care au conexiuni active cu consumatorii pe internet, şi-au mărit vînzările mai repede decît cele cu prezenţă scăzută sau nulă pe internet, diferenţa fiind de pînă la 22%", adaugă BCG.

Val de atentate în Irak

Cel puţin 45 de persoane au fost ucise şi aproximativ 200 au fost rănite, marţi dimineaţa, într-o serie de atacuri comise în mai multe oraşe din Irak, între care Bagdad, Kirkuk, Hilla şi Kerbala. Atacurile cele mai sîngeroase s-au produs în oraşul sfînt şiit Kerbala, situat la 110 kilometri sud de Bagdad, şi la Kirkuk (nord), unde au murit cîte 13 persoane. La Kerbala, două bombe au explodat la intrarea în oraş, provocînd moartea a 13 persoane, între care cinci pelerini iranieni, şi rănirea altor 30. La Kirkuk, situat la 240 km nord de Bagdad, o maşină-capcană condusă de un kamikaze a explodat în apropierea unei clădiri a poliţiei, provocînd moartea a 13 poliţişti şi rănirea altor 50 de persoane. Două maşini-capcană au explodat de asemenea la Bagdad, iar trei poliţişti au fost ucişi de persoane necunoscute dotate cu arme cu amortizor, în faţa bisericii ortodoxe Saint Thomas din vestul Bagdadului. În total, 14 oraşe au fost afectate de violenţe. Aceste violenţe sînt cele mai grave după cele de la 14 ianuarie, cînd cel puţin 53 de persoane au fost ucise în apropiere de Basra (sud), într-un atentat sinucigaş împotriva unor pelerini şiiţi. Ele intervin în ziua în care se împlinesc nouă ani de la declanşarea operaţiunilor americane în Irak şi cu nouă zile înainte de summitul Ligii Arabe de la Bagdad.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.