Internațional

Studiu controversat: este orezul alb periculos pentru sănătate?

Ziarul de Vrancea
18 mar 2012 537 vizualizări
Cercetătorii americani susţin că ar exista o legătură între consumul de orez şi o creştere a glicemiei, suspectă de provocarea diabetului de tip 2

Consumul ridicat de orez alb ar genera un risc mai ridicat de îmbolnăvire de diabet de tipul 2, potrivit unui studiu efectuat de o echipă de cercetători americani, informează site-ul MaxiSciences, citat de Agerpres. Peste două milioane de persoane suferă de diabet de tipul 2 în Franţa. La aceştia se adaugă 500.000 de persoane care nu şi-au descoperit încă această maladie. Potrivit specialiştilor, incidenţa bolii ar fi totuşi în creştere constantă şi necesită efectuarea de cercetări pentru identificarea factorilor de risc. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că unul din aceşti factori de risc este consumul ridicat de orez alb.
Doctorul Qi Sun şi colegii săi de la Harvard School of Public Health au analizat rezultatele a două studii efectuate în China şi Japonia şi a altor două realizate în Statele Unite şi Australia. Analizînd datele colectate de la peste 350.000 de persoane, au ajuns la concluzia că un consum mare de orez alb prezintă riscul de îmbolnăvire de diabet. Orezul nu trebuie consumat în fiecare zi, este bine să fie mîncat o dată sau de două ori pe săptămînă, a spus Qi Sun citat de Daily Mail.
Totuşi, acest lucru nu este o noutate pentru cercetători, deoarece consumul de orez este asociat cu un indice ridicat al glicemiei. Acest indice este estimat în funcţie de viteza la care nivelul de glucoză creşte în sînge după ce s-a consumat orez. În comparaţie cu orezul negru care generează o creştere lentă a glicemiei, orezul alb are un efect de creştere rapidă a glucozei în sînge. De asemenea, orezul alb fiind mai rafinat şi, prin urmare, prelucrat, pierde numeroase substanţe nutritive, precum fibrele sau magneziul, care ajută în mod normal la prevenirea apariţiei diabetului.
Aceste rezultate publicate în British Medical Journal sînt departe de a-i convinge pe toţi specialiştii, care spun că nu există nici o dovadă reală că orezul alb consumat în exces ar duce la diabet. Catherine Collins, medic la Spitalul St George's din Londra, afirmă că studiul a permis stabilirea unei legături între consumul mare de orez alb şi riscul crescut de diabet în rîndul populaţiilor asiatice. Dar, rezultatele nu pot fi extinse şi la alte ţări în care orezul constituie o mică parte din alimentaţie. Deci, în aceste ţări trebuie identificaţi alţi factori de risc.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.