Internațional

Un an de "primăvară" în Siria

Ziarul de Vrancea
15 mar 2012 424 vizualizări
Regimul preşedintelui Bashar al-Assad este condamnat în pofida susţinerii Rusiei, dar represiunea sîngeroasă a revoltei nu se va opri, apreciază analiştii, la un an de la începutul demonstraţiilor împotriva liderului sirian.

"Acum un an, să spui că Assad va fi dat jos era de neconceput", a declarat Salman Shaikh, director al Brookings Center din Doha. "Un an mai tîrziu, revolta este încă vie în pofida dificultăţilor şi cel mai probabil va aduce cu sine înlăturarea regimului", a adăugat acesta.
La 16 martie 2011, adolescenţi din Deraa (sud) au scris pe pereţii şcolii lor "poporul vrea căderea regimului" seduşi de laitmotivul revoluţiilor tunisiene şi egiptene. Reacţia regimului a fost brutală: băieţii au fost încarceraţi - şi torturaţi conform militanţilor – provocînd indignarea şi scînteia unei revolte fără precedent. Micile mitinguri la Damasc ce solicitau reforme democratice au escaladat şi sute de mii de sirieni au început să defileze în toată ţara, sub gloanţele forţelor de securitate. Regimul clanului Assad, afla la putere de peste 40 de ani, a crezut că va înăbuşi rapid revolta, aşa cum a fost cazul în februarie 1982 în timpul represiunii unei revolte a Fraţilor musulmani la Hama (centru), care s-a soldat, conform estimărilor, cu circa 40.000 de morţi. Rapid, regimul a anunţat o serie de reforme: ridicarea stării de urgenţă, o lege cu privire la partidele politice şi la mass-media şi o nouă Constituţie care să pună capăt celor 50 de ani de dominaţie a partidului Baas.

Peste 8.500 de morţi

Însă aceste măsuri au fost eclipsate de escaladarea violenţelor între forţele guvernamentale şi o opoziţie militarizată. Militanţii care cereau la început mai multe libertăţi vor acum "execuţia preşedintetui". Dintre toate revoltele Primăverii arabe, cea siriană a fost cel mai brutal reprimată, apreciază Khattar Abou Diab, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Paris-Sud. "Acesta este un regim pe deplin autoritar". "Represiunea a forţat oamenii să se apere. Regimul a împins lucrurile pînă cînd această contestare s-a transformat într-un conflict civil", a declarat Abou Diab. Violenţele s-au soldat timp de un an cu peste 8.500 de morţi, conform unui ONG sirian. Mai multe state solicită acum înarmarea rebelilor - echipaţi prost şi privaţi de susţinerea internaţională de care au beneficiat foştii rebeli libieni -, însă guvernele occidentale rămîn reticente, temîndu-se mai ales de un război civil şi de implicarea Al-Qaida. "Această revoluţie nu a avut aliaţi precum celelalte. În cazul libian, petrolul a stîrnit o intervenţie, acesta nefiind cazul Siriei", apreciază Abou Diab.
Rebelii se găsesc singuri şi au suferit mai multe eşecuri, precum cel de la Baba Amr, cartierul din Homs capturat la 1 martie de armată, după ce a fost devastat timp de o lună de bombardamente. "Înarmarea opoziţiei ar alimenta războiul civil", apreciază de asemenea Shaikh.
În plus, diviziunile dintre blocul Moscova-Beijing pe de o parte şi cel al arabilor, europenilor şi americanilor pe de altă parte sporesc temerile unui blocaj permanent care ar putea provoca un război civil sau chiar o scindare într-o ţară cu o majoritate sunnită dar controlată de puterea alawită.

Ce muzică descarcă al-Assad de pe iTunes

Cotidianul britanic The Guardian a publicat în ediţia de miercuri e-mail-uri prezentate ca fiind scrise sau primite de Bashar al-Assad şi ajunse ulterior la opozanţi. Publicaţia recunoaşte că "este imposibil de îndepărtat în totalitate posibilitatea existenţei unor falsuri" între aceste 3.000 de e-mailuri, dar precizează că a procedat la verificări care o fac să creadă în autenticitatea lor. Potrivit The Guardian, aceste e-mail-uri au fost trimise sau primite de preşedintele sirian Bashar al-Assad şi de soţia sa Asma de la sfîrşitul lui martie 2011 şi pînă în februarie 2012, după care au ajuns în posesia unei "surse din opoziţia siriană".
Aceste e-mail-uri arată, potrivit ziarului, că preşedintele sirian a primit consiliere din partea Iranului sau a unor persoane cu legături de această ţară. Ele sugerează şi o ofertă de exil din partea Qatarului adresată cuplului prezidenţial sirian. Astfel, un e-mail, prezentat ca provenind de la Mayassa al-Thani, fiica emirului Qatarului, sugerează cuplului prezidenţial sirian o propunere de exilare. "Eu cred sincer că este un moment bun pentru a pleca şi a reîncepe o viaţă normală. Sînt sigură că aveţi multe locuri unde puteţi merge, inclusiv la Doha", se arată în acest mesaj aparent destinat Asmei al-Assad.
Alte mesaje, prezentate tot ca provenind de la adresele de e-mail ale cuplului, arată stilul luxos de viaţă al acestora. Unul evocă achiziţionarea pe Internet de către Prima Doamnă a unor candelabre şi mese în valoare de mii de dolari. Un alt e-mail dezvăluie gusturile muzicale ecletice ale lui Bashar al-Assad, care descărca cu iTunes cîntece pop ale grupului britanic Right Said Fred, cîntăreţului american de country Blake Shelton sau ale grupului electrorock New Order.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.