Internațional

Rusia îşi motivează sprijinul faţă de masacrele din Siria

Ziarul de Vrancea
14 mar 2012 475 vizualizări
Apărăm dreptatea, nu regimul, susţine ministrul rus de Externe n Rusia s-a opus oricărei intervenţii în această ţară, deşi forţele de securitate ale preşedintelui sirian au torturat şi ucis mai mult de 8000 de protestatari în decurs de un an

În conflictul sirian, Rusia nu apără regimul preşedintelui Bashar al-Assad, ci principiile justiţiei, a declarat ieri, la Moscova, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în cadrul audierii sale în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. "Poporul sirian decide cine trebuie să se afle la conducere în Siria. Noi nu apărăm regimul, ci dreptatea, dreptul suveran al sirienilor înşişi la o alegere democratică", a afirmat Serghei Lavrov.
În context, el a spus că Moscova se va opune cu fermitate oricărei încercări de a încălca statutul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). "Ne vom opune cu fermitate tentativelor de a submina principiile dreptului internaţional cuprinse în statutul ONU - respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a statului, neimplicarea în afacerile interne şi soluţionarea paşnică a conflictelor", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.
Aliat de mult timp al Siriei, căreia îi vinde arme, Rusia a blocat deja împreună cu China două rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU care condamnau represiunile regimului Bashar al-Assad, fapt ce a provocat furia statelor occidentale şi arabe.

Italienii şi-au închis ambasada şi au plecat

Italia şi-a rechemat personalul diplomatic din Siria, a închis Ambasada la Damasc şi a suspendat relaţiile diplomatice cu Siria, a anunţat ieri Ministerul de Externe de la Roma. Într-un comunicat difuzat la Roma se afirmă că această decizie se bazează pe raţiuni de securitate şi reprezintă un protest vehement al Italiei faţă de "violenţele inacceptabile pe care regimul sirian le comite împotriva propriilor săi cetăţeni". Ambasadorul Italiei la Damasc fusese rechemat luna trecută. Anterior, Marea Britanie, Canada, Franţa, Spania şi Statele Unite ale Americii anunţaseră închiderea ambasadelor lor la Damasc. Recent, ţările occidentale le-au cerut din nou Rusiei şi Chinei să li se alăture în Consiliul de Securitate al ONU pentru a se pune capăt violenţelor în Siria, însă Moscova şi Beijingul au rămas pe poziţie. China şi Rusia, în calitate de state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, au blocat două rezoluţii de condamnare a represiunilor regimului preşedintelui Bashar al-Assad împotriva mişcării populare declanşate la 15 martie anul trecut şi care s-ar fi soldat cu peste 8000 de morţi, conform Naţiunilor Unite.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.