Internațional

Germania se pregăteşte să adopte

Ziarul de Vrancea
14 mar 2012 634 vizualizări
Ministrul familiei a explicat că acesta va fi menit acelor persoane care încă sînt angajate în cîmpul muncii şi care doresc să îşi crească nepoţii n angajatorii n-ar fi de acord, deşi bunicii ar urma să nu fie plătiţi în această perioadă, spre deosebire de concediul parental

Ministrul german al familiei, Kristina Schroeder, a lansat ieri ideea de a le acorda bunicilor care sînt încă activi profesional un concediu pentru a se ocupa de nepoţeii lor, cu garanţia de a se păstra locurile lor de muncă, relatează Agerpres. "Vrem dreptul la un «concediu de bunic» pentru toţi", a declarat Schroeder (CDU) într-o conferinţă de presă.
"Bunicii vor deseori să se ocupe de copii în locul părinţilor", a afirmat ministrul german, dar prelungirea vieţii profesionale îi obligă pe mulţi dintre ei să lucreze încă atunci cînd nepoţii lor sînt mici. Din acest motiv, în cadrul ministerului se reflectează la ideea de a le permite "bunicilor activi profesional să-şi reducă sau să-şi suspende" activitatea profesională un timp, cu păstrarea locului lor de muncă, după modelul concediului parental, acordat părinţilor. "Sîntem prea mult prizonierii ideii unei vieţi profesionale încontinuu", a deplîns ea, anticipînd obiecţiile din partea angajatorilor.
În urmă cu cîteva săptămîni, în Germania a intrat în vigoare o lege care le permite salariaţilor să-şi ia concediu sau să-şi reducă timpul de lucru pentru a-şi îngriji o rudă, de exemplu un părinte bolnav.
Modalităţile referitoare la "concediul de bunic", îndeosebi durata, urmează să fie precizate, a adăugat ea, ferindu-se totuşi să promită aplicarea acestei măsuri pentru legislatura actuală, respectiv pînă în septembrie 2013.
Contrar concediului parental, în timpul căruia părinţii pot primi în primul an două treimi din salariu în limita a 1.800 de euro, bunicii nu vor primi bani, a precizat Kristina Schroeder, cu excepţia cazului în care părinţii înşişi renunţă la avantaje.
Germania, cu o populaţie de 81,8 milioane de locuitori la sfîrşitul lui 2011, faţă de 81,7 în 2010, are o natalitate aflată la niveluri istorice scăzute.

În Bulgaria, concediul de bunic se acordă din 2009

Bulgaria, ţara din UE cea mai afectată de criza demografică, a adoptat în ultimii ani măsuri pentru încurajarea natalităţii, printre care cel mai lung concediu de maternitate din Uniune, de 45 de săptămîni, "răsplătit" cu 90% din salariul mamei. Drepturile ce decurg din acordarea concediului de creştere a copilului pot fi transferate soţului sau bunicilor, cu condiţia ca aceştia să fie angajaţi. Începînd din 2009, o bunică sau un bunic au dreptul la un salariu minim (aproximativ 120 de euro) pînă la a treia aniversare a copilului, dacă aceştia sînt pensionari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.