Internațional

Şefa băncii centrale din Transnistria, acuzată că a furat ajutorul financiar al Rusiei

Ziarul de Vrancea
13 mar 2012 556 vizualizări
Acuzată de fraude, femeia a fost reţinută de KGB

Fosta preşedintă a Băncii centrale de la Tiraspol Oxana Ionova a fost reţinută de serviciile de securitate (KGB) de la Tiraspol pentru 72 de ore, fiind acuzată de fraudă, relatează Jurnal de Chişinău. Ionova este învinuită de furt în proporţii deosebit de mari, de crearea şi dirijarea unor scheme frauduloase care scoteau banii din buget şi îi transferau în afara ţării prin intermediul firmelor off-shore, dar şi de faptul că folosea în scopuri personale ajutorul umanitar acordat de Rusia regiunii transnistrene.
Acţiunile fostului bancher de la Tiraspol au fost descoperite după ce noul lider transnistrean Evgheni Şevciuk, ales în decembrie, a cerut să fie verificată intens activitatea conducerii băncii. Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse nu exclude posibilitatea ca Ionova să fie implicată şi în deturnarea celor 160 de milioane de ruble alocate de Rusia pentru Transnistria, sub formă de ajutor umanitar, în perioada noiembrie 2008 - noiembrie 2009, schemă în care principalii suspecţi sînt fiul şi nora fostului lider transnistrean Igor Smirnov. Oxana Ionova a fost în toţi aceşti ani "portmoneul" familiei Smirnov şi că ar fi la curent cu toate schemele şi fluxurile financiare din umbră ale familiei fostului lider separatist.
La 15 decembrie 2011, presa din Rusia a difuzat informaţia că Ionova a fugit din Transnistria. Anterior, ea fusese dată în urmărire internaţională, dar de fapt se ascundea pe teritoriul transnistrean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.