Internațional

Se îndură olandezii să ne primească în Schengen?

Ziarul de Vrancea
13 mar 2012 507 vizualizări
Ambasadorul Olandei la Sofia susţine că ţara sa ar fi de acord cu o aderare pe etape a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen n mai întîi - frontierele aeriene şi maritime, la toamnă n mai rămîne de rezolvat problema site-ului instigator contra est-europenilor

Olanda va accepta, în septembrie, aderarea în etape a Bulgariei şi României la Schengen dacă cele două ţări primesc rapoarte pozitive în vară, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, spune ambasadorul olandez la Sofia, Karel Van Kesteren. El a amintit că Olanda a pus condiţia existenţei a două rapoarte pozitive pe justiţie înainte de a sprijini aderarea celor două ţări cu frontierele aeriene şi maritime. Diplomatul l-a citat pe premierul olandez Mark Rutte, care a calificat raportul interimar pentru Bulgaria, prezentat în februarie, drept "mai mult sau mai puţin pozitiv" şi a adăugat că speră ca şi raportul din vară să fie şi el tot pozitiv. "Totul se află în mîinile voastre. Sper că veţi face tot posibilul să atingeţi acest obiectiv", a spus Van Kesteren. El a precizat că este vorba de o aderare doar cu frontierele maritime şi aeriene, în timp ce problema frontierelor terestre urmează să fie discutată ulterior. Înaltul diplomat olandez şi-a exprimat speranţa că în următoarele luni Bulgaria va înregistra progrese în două domenii: confiscarea averilor ilicite şi transparenţa activităţii Consiliului Suprem al Magistraturii.

Eurodeputaţii se pregătesc să condamne site-ul instigator

Van Kesteren a negat afirmaţiile potrivit cărora aderarea Bulgariei şi României la Schengen este blocată de un singur partid de extremă dreaptă. Potrivit acestuia, întregul spectru politic din Olanda şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte gradul de pregătire a celor două ţări. El a repetat declaraţia premierului Mark Rutte care a spus că guvernul lui nu se opune aderării celor două ţări, ci pur şi simplu vrea garanţii absolute că acestea respectă criteriile.
Însă deputaţii europeni au cerut ieri guvernului olandez să condamne crearea unui site care cere cetăţenilor olandezi să posteze nemulţumirile legate de imigranţii din Europa de Est. Site-ul a fost creat de partidul de extremă dreapta PVV, care susţine guvernul olandez. "Îmi doresc ca premierul (Mark Rutte) să-şi asume responsabilităţile şi să condamne acest site (...) Nu putem tolera din partea unui partid membru al unei coaliţii guvernamentale apeluri la ură împotriva cetăţenilor unei alte ţări membre", a spus preşedintele francez al Partidului Popular European (PPE, conservatori) Joseph Daul.
El a deplîns faptul că Rutte, invitat să se exprime în faţa Parlamentului European, a ales să absenteze de la dezbateri. "Tăcerea guvernului olandez este intolerabilă", a spus, la rîndul său, belgianul Guy Verhofstadt, şeful grupului ALDE.


6000 de plîngeri contra site-ului

Vicepreşedintele CE, Viviane Reding, comisar pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, a declarat, în Parlamentul European, că există îngrijorări serioase la nivelul Comisiei faţă de site-ul PVV şi a cerut autorităţilor olandeze o anchetă completă asupra legalităţii acestuia. "CE are îngrijorări serioase legate de site-ul PVV. L-am condamnat personal pentru că reprezintă un apel la intoleranţă, care nu are ce căuta în Europa", a spus Reding, la începutul dezbaterilor din PE pe tema site-ului olandez. Ea a amintit că face apel la adresa tuturor cetăţenilor olandezi să se distanţeze de acest site şi a explicat că instituţia de specialitate din Olanda - Biroul Antidiscriminare - a primit peste 6.000 de plîngeri de la cetăţeni olandezi pe tema acestui site, dar şi că multe partide politice din Olanda s-au disociat de acest site. Ea a enumerat numeroasele mesaje de condamnare la adresa acestui site. Rezoluţia pe această temă va fi supusă votului în sesiunea plenară de mîine.

Ce faci cînd nu ai acces la internet? Cauţi un om al străzii

O agenţie britanică de comunicare a crezut că este o idee grozavă să folosească 12 oameni ai străzii din Austin (Texas) pe post de "hotspot-uri mobile" pentru cei dornici să se conecteze la internet wireless 4G la un festival de muzică ce se ţinea în localitate. Te duceai cu laptop-ul sau telefonul lîngă omul străzii, dădeai un SMS, plăteai doi dolari pentru un sfert de oră şi aveai internet ultra rapid pe terminalul tău. Ideea a fost intens criticată pe motiv că oamenii străzii sînt folosiţi ca nişte simple "echipamente" care sînt exploatate, iar alţii au făcut glume pe seama iniţiativei. Agenţia britanică de comunicare Bartle Bogle Hegarty a decis că la festivalul South by South West din Austin, Texas, 12 oameni fără adăpost vor purta cu ei echipamente MiFi şi practic au fost pe post de "borne mobile" pentru internet wireless 4G. Mergeai la omul pe care îl alegeai, dădeai SMS la un număr de pe tricoul lui şi apoi plăteai de preferinţă prin PayPal doi dolari pentru 15 minute de conexiune, banii urmînd să ajungă la omul străzii de la care "luai" internet. Oamenii aleşi să fie hotspot-uri purtau tricouri de tipul "I'm Clarence, a 4G hotspot", iar agenţia a crezut că ideea este una inedită şi foarte bună, dorind să fie percepută ca o modernizare a conceptului de vînzător ambulant de ziare, atît de popular în trecut.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.