Internațional

COLOANA de stiri internationale: Sarkozy ar cîştiga primul tur al prezidenţialelor, dar ar pierde în al doilea

Ziarul de Vrancea
13 mar 2012 718 vizualizări
Preşedintele Nicolas Sarkozy a trecut pentru prima oară în faţa adversarului său, socialistul François Hollande, în intenţiile de vot pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Sarkozy, care se clasa invariabil pe locul doi de cîteva luni de zile, este creditat cu 28,5% din intenţiile de vot, faţă de 27% pentru François Hollande, afirmă sondajul Ifop, efectuat la comanda mai multor reprezentanţe ale mass media.

În schimb, candidatul socialist este în continuare cotat favorit în turul doi, cu 54,5% la 45,5%. Intrat în campanie pe 15 februarie, Nicolas Sarkozy a prezentat recent o serie de propuneri, în special crearea unui impozit pe profiturile marilor grupuri şi reducerea la jumătate a numărului de imigranţi autorizaţi să intre în fiecare an în Franţa. El a ameninţat, de asemenea, cu retragerea Franţei din spaţiul Schengen dacă acordurile de liberă circulaţie nu vor fi revizuite pentru a permite o luptă mai eficientă împotriva imigraţiei clandestine. El a pledat, de asemenea, pentru un protecţionism de natură să favorizeze societăţile care produc în Europa. Mesajul e destinat electoratului Frontului Naţional, în condiţiile în care Marine Le Pen a atins cel mai redus nivel în sondaje. Liderul principalului partid de extremă dreapta, Marine Le Pen, se clasează pe poziţia a treia, cu 16%.

Autorul masacrului din Afganistan riscă pedeapsa capitală

Subofiţerul american suspectat că a ucis duminică 16 civili afgani riscă pedeapsa cu moartea în caz că este condamnat de justiţia militară americană, a declarat secretarul american al Apărării, Leon Panetta. Sergentul, printre victimele căruia se numără 9 copii şi 3 femei, trebuie adus în faţa curţii marţiale conform codului de justiţie militară american. Acesta prevede, printre alte sancţiuni posibile, pedeapsa cu moartea, a explicat şeful Pentagonului jurnaliştilor la bordul unui avion către Kîrgîzstan. Regretînd "teribilele pierderi de vieţi omeneşti", Panetta a declarat că motivul crimelor este încă necunoscut. Subofiţerul a părăsit baza pe jos în timpul nopţii pentru a ajunge într-un sat din apropiere şi este suspectat că şi-a împuşcat victimele în cap, cu sînge rece, înainte de a încerca să ardă cadavrele.

Încercînd să-şi aprindă ţigările, doi copii fumători au dat foc unui castel

Un incendiu care a avariat grav, sîmbătă, castelul fortificat de la Krasna Horka (în estul Slovaciei), datînd din secolul al XIV-lea, pare că a fost provocat de doi băieţi minori fumători, a anunţat poliţia. "Doi băieţi, cu vîrste de 11 şi, respectiv, 12 ani, au încercat să aprindă o ţigară, iar în urma imprudenţei lor iarba de pe dealul castelului a luat foc", a precizat Jana Mesarova, o purtătoare de cuvînt a poliţiei. "Pentru moment, ei nu vor face obiectul nici unei proceduri judiciare, din cauza vîrstei lor mici", a declarat ministrul de Interne Daniel Lipsici. Iniţial, pompierii au anunţat că incendiul a fost provocat de scîntei, în contextul în care sătenii incendiază iarbă uscată în apropierea fortăreţei. Castelul medieval de la Krasna Horka, care a fost menţionat pentru prima dată în 1333, a suferit pagube importante. Focul a cuprins mai întîi acoperişul din lemn, după care s-a extins în interior.

A treia încercare pentru lansarea unei reţele de socializare în lume arabă

Pe internet urmează să fie lansată o reţea socială pentru musulmani. Autorii proiectului, finanţat de oameni de afaceri din Rusia şi Kazahstan, promit să creeze un portal care va corespunde 100% normelor islamice, relatează Agerpres. Astfel, la Istanbul, Cairo şi Moscova se fac în prezent pregătiri intense pentru lansarea site-ului internet Salamworld, care, după cum speră autorii acestuia, va deveni o reţea socială majoră a lumii islamice. De altfel, autorii proiectului sînt animaţi de obiective ambiţioase: în primii trei ani, site-ul ar urma să atragă între 30 şi 50 milioane de utilizatori. Ei promit că site-ul lor "va filtra conţinutul reţelei sociale, astfel încît să fie respectate valorile de familie, împărtăşite de musulmanii din întreaga lume". Succesul acestei noi reţele sociale se bazează pe faptul că 54% din toată populaţia islamică din lume sînt persoane tinere sub 25 de ani. În prezent, la Salamworld lucrează angajaţi din 12 ţări, proiectul urmînd să fie lansat simultan în nouă limbi: engleză, arabă, rusă, turcă, persană, franceză, indoneziană, malaieză şi urdu. Salamworld nu este singurul proiect cu accentul pus pe auditoriul musulman pe internet. În februarie 2011, după mai mult de şase ani de activitate, s-a închis Muxlim.com, prima reţea socială islamică. Conform situaţiei financiare, compania a pierdut mai mult de 800.000 de euro numai în 2010, în ciuda investiţiilor de milioane de euro. În mod similar, la sfîrşitul anului 2011, şi-a tras obloanele şi IMHalal.com, un site creat de un iranian cu domiciliul în Norvegia, din cauza lipsei de investitori.

Bulgaria aderă oficial la proiectul Nabucco

Guvernul bulgar a aprobat, ieri, acordul între compania bulgară pentru realizarea gazoductului Nabucco şi consorţiul internaţional Nabucco. Prin aprobare, executivul de la Sofia propune parlamentului să ratifice documentul. Fiecare dintre ţările care au semnat acordul internaţional privind proiectului Nabucco (Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia) se obligă să încheie un contract bilateral cu consorţiul internaţional, se afirmă într-un comunicat de presă trimis Agerpres. Prin acest document bilateral, ţările se angajează să creeze condiţii favorabile pentru proiect şi să acorde un sprijin companiilor care îl realizează. Proiectul Nabucco prevede construcţia unui gazoduct de 3.900 de kilometri de la frontiera de est a Turciei pînă în Austria, care trebuie să tranziteze Bulgaria, România şi Ungaria. Conducta, care urmează să aibă o capacitate de 31 miliarde de metri cubi, trebuie să fie alimentată cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice şi Asia Centrală, cel mai probabil furnizor fiind Azerbaidjanul.

Alegeri sub ploaia de gloanţe. Sirienii sînt chemaţi la vot pe 7 mai

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a anunţat ieri organizarea de alegeri legislative la 7 mai a.c. Anunţul survine în contextul în care al-Assad se confruntă de un an cu o revoltă fără precedent împotriva regimului său. ONU susţine că represaliile lansate de autorităţi împotriva mişcării de protest faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, declanşată la 15 martie 2011, a provocat moartea a cel puţin 8000 de persoane. Conducerea de la Damasc respinge însă caracterul contestatar al mişcării şi insistă că "bande teroriste înarmate" continuă să omoare civili şi membri ai forţelor de ordine siriene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.