Internațional

COLOANA de stiri internationale: Japonia a plîns din nou ieri

Ziarul de Vrancea
11 mar 2012 529 vizualizări
Ţara soarelui răsare şi-a comemorat morţii şi dispăruţii după cutremurul urmat de un tsunami ce a devastat anul trecut regiuni întinse din nord-estul ţării

Japonia a adus un omagiu, ieri, miilor de victime ale seismului urmat de un tsunami care a devastat în urmă cu un an coastele nord-estice ale arhipelagului, provocînd cel mai mare dezastru nuclear din lume de un sfert de secol încoace. În oraşele şi satele devastate, rudele celor aproximativ 19.000 de morţi şi dispăruţi s-au recules în cursul unor ceremonii improvizate la locurile tragediei.
În zonele afectate de cel mai mare dezastru suferit de Japonia după război, mii de lumînari au fost aprinse în memoria victimelor. Locuitorii s-au rugat în tăcere în direcţia Oceanului Pacific, însoţiţi de membri ai familiilor lor, reîntorşi în mod special pe meleagurile natale în această zi de reculegere. Din cele aproximativ 19.000 victime înregistrate, peste 3.200 de corpuri nu au fost încă găsite şi în mod regulat se fac căutări pe mare.
La Okuma, unde a fost construită centrala Fukushima, foşti rezidenţi obligaţi să evacueze oraşul au revenit, aduşi de autocare, pentru a-şi omagia rudele şi prietenii dispăruţi. Zeci de mii de oameni au fost obligaţi să abandoneze totul pe o rază de 20 de kilometri în jurul sitului nuclear. Imaginile televizate i-au arătat pe foştii locuitori purtînd salopete împotriva radiaţiilor, măşti, mănuşi şi cizme, asistînd la ceremonia funerară.
În afară de momentul de reculegere, ieri au fost organizate şi proteste împotriva suferinţelor provocate de accidentul de la centrala nucleară Fukushima. Din cauza triplului dezastru, peste 340.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, de un an, fiind cazate uneori în condiţii extrem de precare. Tratarea a aproximativ 22 milioane de tone de deşeuri acumulate în cele trei prefecturi mai devastate (Miyagi, Iwate, Fukushima) nu progresează, din cauza lipsei de situri de incinerare şi a obsesiei riscului de radioactivitate.

Un soldat american a masacrat 16 afgani, între care nouă copii

Şaisprezece civili afgani, între care copii, femei şi bătrîni, au fost masacrate de soldatul american care a ieşit din baza sa militară ieri dimineaţă pentru a comite un carnagiu în provincia Kandahar, un bastion al talibanilor din sudul Afganistanului. Un soldat a intrat "în domiciliile unor oameni obişnuiţi", omorînd "16 civili, între care nouă copii şi trei femei", a afirmat preşedintele afgan, Hamid Karzai, într-un comunicat. Unsprezece persoane au fost masacrate într-o casă, patru într-o altă casă şi una într-o a treia locuinţă, aflate în două sate diferite. Militarul american s-a întors apoi în biroul său şi a fost arestat. "Sînt hotărît să fac în aşa fel încît orice persoană a cărei responsabilitate va fi stabilită să fie trasă la răspundere pentru actele sale", a spus generalul John Allen, comandantul Forţei internaţionale a NATO (ISAF), angajîndu-se în faţa "poporului afgan că va fi efectuată o anchetă rapidă şi aprofundată". Statele Unite au prezentat la rîndul lor "cele mai sincere condoleanţe" familiilor victimelor. Provincia Kandahar este un bastion al talibanilor, alungaţi de la putere în 2001 de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite. Numeroase incidente în care soldaţi afgani şi-au atacat colegi occidentali au tensionat recent relaţiile dintre forţele proguvernamentale şi trupele străine. Atacul de ieri, îndreptat împotriva unor civili afgani, riscă să agraveze această situaţie.

Cît poate costa o străveche monedă evreiască: 1,1 milioane de dolari

O monedă antică din Iudeea a atins suma record de 1,1 milioane dolari cu ocazia unei licitaţii desfăşurate la New York, au făcut cunoscut surse din cadrul casei de licitaţii Heritage. Acest prototip de shekel, datînd din anul 66 dC, face parte dintre cele dintîi monede bătute la începutul primei mari revolte a evreilor împotriva romanilor, din secolul I. Mai este cunoscut un singur alt exemplar, a precizat casa de licitaţii. Moneda a fost vîndută joi seara unui colecţionar particular de pe Coasta de Est, prin intermediul numismatului californian Steve Rubinger, contra sumei de 1,005 milioane dolari, de patru ori mai mult decît precedentul record pentru o monedă evreiască, potrivit casei de licitaţii. Ea face parte dintr-o colecţie de 2.200 de monede antice din Iudeea aparţinînd unui colecţionar american, colecţia Soshana, care se va destrăma în acest an cu prilejul diferitelor vînzări sau licitaţii, cu o valoare estimată la peste 10 milioane de dolari, potrivit Heritage.

Israelienii şi palestinienii se bat din nou

Confruntările dintre grupările armate palestiniene din Gaza şi armata israeliană au continuat ieri, provocînd decesul a doi palestinieni, un tînăr adolescent şi un sexagenar, precum si noi tiruri de rachete asupra Israelului. Cu aceste decese, bilanţul victimelor ucise în urma loviturilor aeriene israeliene, începînd de vineri, a ajuns la 18. Mai devreme, în cursul dimineţii, un raid asupra nordului teritoriului palestinian ucisese un şcolar de 12 ani şi îl rănise pe fratele său, în vîrstă de 7 ani. Acest nou ciclu de violenţe între armata israeliană şi grupările armate din Gaza a fost declanşat de eliminarea, vineri, de către statul evreu, a lui Zouheir al-Qaissi, şeful Comitetului de rezistenţă populară (CRP), o mişcare din Gaza care susţine lupta armata împotriva Israelului. În total, începînd de vineri, au fost ucişi 18 palestinieni, dintre care 15 combatanţi, şi alţi 30 sînt răniţi, dintre care şase grav. În această perioada, grupările armate palestiniene au tras 124 de rachete asupra sudului Israelului, iar aviaţia a răspuns cu 26 de raiduri asupra Gaza. Aproximativ 30 de rachete au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, potrivit armatei israeliene. Un purtator de cuvînt al premierului Benjamin Netanyahu a precizat că este vorba de rachete "Fajar", de fabricaţie iraniană, care pot atinge Tel-Avivul.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.