Internațional

Una dintre neveste i-ar fi venit de hac celui mai temut terorist din lume

Ziarul de Vrancea
9 mar 2012 1256 vizualizări
Liderul terorist ar fi fost predat americanilor de una dintre primele sale soţii, geloasă pe cea mai tînără dintre neveste n teoria îi aparţine unui general pakistanez care a anchetat cazul

La zece luni de la evenimente, culisele raidului american în care liderul reţelei teroriste Al-Qaida a fost eliminat în refugiul său liniştit din Abbottabad, în nordul Pakistanului, rămîn în continuare necunoscute, alimentînd multiple teorii. Shaukat Qadir, un general de brigadă în retragere, a anchetat evenimentul timp de opt luni. Beneficiind de relaţii la cel mai înalt nivel al armatei, el a putut vizita complexul, înainte să fie demolat în februarie, şi a putut discuta cu agenţi care le-au interogat pe soţiile lui ben Laden, arestate în urma operaţiunii americane. El a ajuns la o teorie surprinzătoare. Ben Laden, marginalizat şi minimizat, ar fi fost victima unui complot Al-Qaida, care s-a folosit de una dintre soţiile sale pentru a-i pune pe americani pe urma sa.

Al-Qaida se săturase de capriciile lui

În opinia generalului, ben Laden "a început încă din 2001 să sufere de o deficienţă mentală", care l-a determinat pe omul său de încredere, egipteanul Ayman al-Zawahiri, să vrea să îl elimine. "Se săturase de capriciile fantasmatice ale lui ben Laden", care dorea, spre exemplu, "să pună mîna pe o centrală nucleară" din Pakistan, a declarat el pentru AFP. După mai mulţi ani de fugă în nord-vestul Pakistanului, Al-Qaida decide să îl ascundă la Abbottabad, unde construieşte un complex impunător. Ben Laden se instalează în acesta în 2005, împreună cu două soţii şi mai mulţi dintre copiii lor, inclusiv un fiu adult, Khalid. Acesta, dar şi cei doi paznici pakistanezi ai liderului Al-Qaida, locuiesc tot în complex, împreună cu soţiile şi copiii lor. În total, 27 de persoane trăiau în casă şi anexa acesteia, cu o zi înaintea raidului de pe 2 mai. Ben Laden se instalează la ultimul etaj împreună cu ultima sa soţie, yemenita Amal Abdulfattah, în vîrstă de 29 de ani, cu care s-a căsătorit în 1999 şi care l-a urmat din acel moment. Ei ar avea cinci copii, dintre care doi născuţi la Abbottabad. Potrivit generalului Qadir, toată lumea trăieşte în armonie, inclusiv Amal şi cealaltă soţie a lui ben Laden, saudita Seehan.  Însă lucrurile se schimbă în primăvara lui 2011, atunci cînd soseşte o altă soţie a lui ben Laden, de asemenea saudită, Khairia, cu care s-a căsătorit în 1980 şi pe care nu a mai văzut-o de la sfîrşitul lui 2001. Refugiată şi plasată sub supraveghere la domiciliu în Iran pînă în 2010, ea a petrecut, potrivit lui Shaukaut Qadir, mai multe luni într-o tabără Al-Qaida din Afganistan, după care a venit la Abbottabad, în martie 2011. Cu mai puţin de două luni înaintea raidului. Khairia este cea care l-a trădat, este convins fostul general. "Este ceea ce crede şi Amal", care a spus acest lucru anchetatorilor, adaugă el.

"Fie ca ceea ce trebuie să se întîmple să se întîmple"

La sosirea sa în casă, Khairia, cunoscută pentru gelozia sa maladivă, se instalează la primul etaj. Ea trezeşte rapid suspiciuni, mai ales lui Khalid. Citîndu-l pe Amal, generalul Qadir povesteşte că "Khalid o întreba într-una de ce a venit şi ce vrea de la Osama. Iar ea i-a răspuns doar că «Trebuie să fac un ultim lucru pentru soţul meu». Îngrijorat, Khalid i-a împărtăşit tatălui său temerile cu privire la o trădare. Însă ben Laden, un fatalist, i-a spus «Fie ca ceea ce trebuie să se întîmple să se întîmple»". Resimţea, oare, liderul Al-Qaida că i se apropia moartea? Potrivit lui Amal, "el a încercat, atunci, să le convingă pe celelalte două soţii să fugă, dar ele au vrut să rămînă cu el", adaugă generalul Qadir. În opinia acestuia, Al-Qaida, condusă de al-Zawahiri, a trimis-o pe Khairia cu scopul de a-i orienta pe americani spre complexul din Abbotabad şi a accelera sfîrşitul lui ben Laden. De asemenea, interceptarea de către americani a unei comunicări telefonice a Khairiei va contribui la a-i convinge că ben Laden se afla acolo.
Washingtonul, pe de altă parte, a îndepărtat ipoteza oricărui complot, dînd asigurări că l-a reperat pe ben Laden prin mijloacele sale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.