Internațional

Coloana de stiri internationale:Un magistrat, posibilul candidat AIE la preşedinţia Moldovei

Ziarul de Vrancea
8 mar 2012 651 vizualizări
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti, este candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al ţării, au declarat surse din cadrul AIE pentru PRO TV Chişinău

Reprezentanţii celor trei formaţiuni care formează AIE au declarat miercuri că s-au întîlnit cu un candidat la funcţia de preşedinte şi, în consecinţă, au convenit asupra datei alegerilor. Totuşi, oficial, nimeni nu a vrut să anunţe cine este misteriosul candidat. Grupul lui Igor Dodon, de care AIE are nevoie pentru a alege şeful statului, a declarat că nu ştie despre cine este vorba şi că urmează să examineze candidatura acestuia atunci cînd va fi propusă. Alegerile prezidenţiale vor avea loc la 16 martie. Potrivit cotidianul Timpul, Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948 în satul Ciutuleşti, raionul Soroca, şi a urmat facultatea de drept a Universităţii de stat din R.Moldova (1967-1972). El este cunoscut ca o persoană cu viziuni progresiste, proeuropene şi care pledează pentru o societate bazată principii democratice, cu o economie de piaţă, pentru un stat bazat pe drept, în care drepturile omului să fie garante şi apărate în mod real. Nicolae Timofti este căsătorit şi are trei copii.

Poliţişti francezi, condamnaţi pentru că au violat o prostituată romancă

Doi poliţişti şi un agent de securitate al Căilor Ferate franceze au fost condamnaţi în apel la pedepse de doi ani şi jumătate, respectiv trei ani de închisoare pentru agresiuni sexuale asupra unei prostituate de naţionalitate română, a anunţat ieri o sursă judiciară. Curtea de Apel din Colmar, în estul Franţei, a mărit pedepsele pronunţate în primă instanţă.
În octombrie 2010, Tribunalul corecţional din Mulhouse i-a găsit vinovaţi de abuzuri comise între septembrie 2005 şi iulie 2006 asupra unei prostituate, terorizată de ideea că va fi expulzată în România. Bărbaţii au afirmat însă că relaţiile sexuale au fost consimţite. Curtea a explicat că este necesară "o aplicare severă a legii penale" şi a subliniat "gravitatea extremă a faptelor, ţinînd cont de calitatea profesională" a celor trei bărbaţi. Curtea a criticat de asemenea "dispreţul total faţă de victimă, redusă la statutul de obiect sexual". Aceasta a decis să depună plîngere în 2007, după ce a cunoscut un profesor de franceză care a ajutat-o să renunţe la prostituţie şi s-a căsătorit cu ea. Titulară a unei diplome de infirmieră din România, ea lucrează la un azil de pensionari din Bourgogne.

SUA opresc doar un sfert din traficul de droguri provenind din America Latină

Autorităţile din Statele Unite reuşesc să intercepteze doar o treime din traficul de stupefiante provenind din America Latină, ele invocînd lipsa resurselor pentru acest rezultat, a declarat şeful Comandamentului de sud al armatei americane. Aceste date au la bază estimări ale serviciilor de informaţii americane însărcinate cu supravegherea navelor şi avioanelor utilizate în traficul de droguri, a subliniat generalul Douglas Fraser în faţa jurnaliştilor. El a recunoscut că o estimare mai precisă este dificil de furnizat. Avioanele care decolează din America de Sud încărcate cu stupefiante aterizează mai ales în Honduras şi în regiunea Panama, a continuat generalul. Cea mai mare parte a drogurilor este transportată ulterior cu vapoare şi submarine pînă în America Centrală şi Mexic. Aici, drogurile sînt descărcate şi trimise pe uscat în Statele Unite, a explicat Fraser. Aproximativ 90% din cocaina care soseşte pe teritoriul american trece prin America Centrală şi Mexic. Mexicul a anunţat, pur şi simplu, că ţările din America Centrală nu deţin capacităţile militare aeriene pentru a putea intercepta toate avioanele încărcate cu droguri care aterizează pe teritoriul lor. În opinia generalului Fraser, constrîngerile bugetare din Statele Unite reprezintă una dintre cauzele problemei, numeroase nave militare americane fiind prea vechi şi trebuind să fie înlocuite.

Breivik, dezamăgit că procurorii îl trimit "la nebuni"

Autorul atacurilor soldate cu 77 de morţi la 22 iulie 2011 în Norvegia, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, s-a declarat "dezamăgit" de actul de acuzare publicat miercuri care sugerează internarea sa într-o instituţie psihiatrică mai degrabă decît trimiterea la închisoare. "El se consideră responsabil din punct de vedere penal şi, prin urmare, este dezamăgit de plasarea forţată într-o instituţie psihiatrică ce decurge din concluziile cu privire la iresponsabilitatea sa penală", a declarat avocatul agresorului, Geir Lippestad. Pe baza unei expertize psihiatrice oficiale, care a conchis anul trecut că este psihotic, ceea ce în principiu exclude o condamnare la închisoare, Parchetul a declarat că, pentru moment intenţionează să ceară internarea lui Behring Breivik, cu excepţia situaţiei în care ar apărea elemente noi.
La 22 iulie 2011, deghizat în poliţist, Behring Breivik a tras timp de oră într-o tabără care reunea tineri laburişti pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo, după ce a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului norvegian.
Miercuri, extremistul în vîrstă de 33 de ani a fost pus sub acuzare pentru "acte de terorism".

Vaticanul, pe lista ţărilor afectate de fenomenul spălărilor de bani

Statele Unite au adăugat pentru "prima oară" Vaticanul la o listă a statelor susceptibile de a fi afectate de fenomenul spălării de bani, conform unui raport publicat miercuri de Departamentul de Stat. Vaticanul a fost adăugat unei liste de 68 de ţări clasificate ca avînd "situaţie preocupantă", printre care se numără Albania, Egipt, Portugalia sau Yemen, conform raportului anual al Departamentului de Stat american privind lupta împotriva traficului de droguri în lume. Această categorie urmează ca importanţă listei americane de 66 de ţări în care spălarea de bani este o "preocupare primară", în care sînt incluse ţări precum Afganistan, SUA, Brazilia, China, Rusia, Irak sau Franţa. Un oficial american a declarat sub protecţia anonimatului că Vaticanul a introdus pentru prima dată un dispozitiv pentru combaterea spălării de bani dar că eficacitatea acestuia rămîne să fie evaluată. Vaticanul este "potenţial vulnerabil" la fenomenul de spălare de bani, din cauza fondurilor mari care circulă între Sfîntul Scaun şi restul lumii, a adăugat el.
Papa Benedict al XVI-lea a creat pe 30 decembrie 2010 Autoritatea de Informare Financiară (AIF), care ar trebui să permită Vaticanului să intre în conformitate cu standardele internaţionale pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Roşcaţii, mai insensibili la durere?

O echipă de cercetători de la Universitatea din Aalborg (Danemarca) a testat rezistenţa la durere a oamenilor, în funcţie de culoarea pielii şi a părului. S-a injectat participanţilor ingredientul activ prezent în ardeiul iute. "Testele noastre au arătat că roşcaţii sînt mai puţin sensibili la acest tip de suferinţă", explică profesorul Lars Arendt-Nielsen. "Ei reacţionează mai puţin la presiunile din apropierea zonei injectate sau la o înţepătură de ac. Se pare că sînt ceva mai bine protejaţi şi aceasta este o constatare foarte interesantă", adaugă profesorul. Studiul s-a ocupat de efectele genei numite MC1R, care determină culoarea pielii şi a părului. Culoarea pielii, a părului şi a ochilor la om depinde în principal de tipul de melanină prezent şi de concentraţia lui. În cazul părului roşcat, există aproape exclusiv feomelanină şi deloc eumelanină. Profesorul Arendt-Nielsen consideră că rezultatele pot indica faptul că gena MC1R ar avea mai multe legături cu sistemul nervos decît se crede. Cercetările recente mai arată că roşcaţii resimt mai mult frigul şi sînt mai puţin sensibili la anestezia prin injectare subcutanată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.