Internațional

COLOANA de stiri internationale: Ungaria, chemată la raport de Comisia Europeană

Ziarul de Vrancea
7 mar 2012 479 vizualizări
Comisia Europeană a acordat Ungariei un termen de o lună (faţă de două luni în mod obişnuit) pentru a-şi modifica două legi controversate privitoare la sistemul judiciar şi la protecţia datelor cetăţenilor, în caz contrar urmînd să se adreseze Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

Această nouă evoluţie survine în contextul în care premierul ungar Viktor Orban a declarat recent, într-un interviu, că executivul UE nu dispune de "legitimitate democratică", relatează Agerpres. Comisia nu este mulţumită de explicaţiile oferite de partea ungară cu privire la cele două legi menţionate. În cazul legislaţiei privind sistemul judiciar, guvernul ungar doreşte scăderea vîrstei de pensionare de la 70 de ani la 62 de ani pentru un număr de 274 de judecători şi procurori publici. Opoziţia acuză însă că prin această măsură puterea doreşte să scape de judecătorii indezirabili. Referitor la protecţia datelor, Ungaria trebuie să ia măsuri în termen de 30 de zile pentru a garanta independenţa deplină a Autorităţii sale naţionale în acest domeniu. Comisia Europeană consideră "insuficiente răspunsurile guvernului ungar" şi este îngrijorată de faptul că preşedintele acestei autorităţi poate fi concediat în orice moment. Comisia a trimis Ungariei şi două scrisori administrative în care cere clarificări suplimentare cu privire la independenţa sistemului judiciar şi la independenţa băncii centrale.

Putin îl ispiteşte pe Prohorov să facă parte din Guvern

Preşedintele ales al Rusiei, Vladimir Putin, l-a invitat ieri pe miliardarul rus Mihail Prohorov, clasat pe locul al treilea la alegerile prezidenţiale de duminică, să intre în viitorul Guvern. "Mihail Dimitrievici (Prohorov) este o persoană serioasă, un bun antreprenor. El ar putea, în principiu, să fie util Guvernului, dacă vrea", a declarat Putin. "În această seară, mîine, poimîine, vom discuta aceste probleme cu Dmitri Anatolievici" Medvedev, a declarat el. Miliardarul în vîrstă de 46 de ani, novice în politică, a creat o surpriză, duminică, atunci cînd s-a clasat pe locul al treilea la alegerile prezidenţiale, după Putin şi comunistul Ghennadi Ziuganov, cu 7,98 la sută din voturi, potrivit rezultatelor aproape definitive. Duminică, după anunţarea rezultatelor, el a declarat că va refuza orice post dacă i se va propune să intre în noul Guvern sub preşedinţia lui Vladimir Putin, şi a anunţat înfiinţarea unui nou partid. El a participat luni seara la o manifestaţie a opoziţiei la Moscova.

Opoziţia rusă: alegerile prezidenţiale sînt o "insultă" pentru societate

Liga alegătorilor, o asociaţie care regrupează în special celebrităţi ruseşti, a denunţat în mod deschis alegerile prezidenţiale din Rusia, pe care le consideră o "insultă" pentru societate din cauza "fraudelor masive" constatate. Liga denunţă în special inegalităţile dintre candidaţi în timpul campaniei, unde, potrivit lor, Vladimir Putin a putut beneficia de "enormele" resurse ale aparatului de stat, şi fraudele din timpul numărării voturilor. "Avînd în vedere fraudele masive, Liga apreciază că nu este posibilă recunoaşterea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2012", subliniază aceasta. Premierul, care a deţinut deja două mandate de preşedinte în perioada 2000-2008, a obţinut 63,60 la sută din voturi. Desfăşurarea alegerilor a fost deja criticată, luni, de opoziţie şi de misiunea de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Moscova. Organizaţia neguvernamentală rusă Golos a afirmat că, potrivit estimărilor sale, Putin a obţinut nu 64 la sută din voturi, ci 50,26 la sută.

Breivik, ucigaşul norvegian, a fost inculpat oficial pentru terorism

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, autorul atacurilor soldate cu 77 de morţi în iulie 2011 în Norvegia, a fost inculpat oficial de procurori pentru terorism şi omoruri cu premeditare. Capetele de acuzare reţinute împotriva sa sînt pasibile de 21 de ani de închisoare sau de aşa-numita "reţinere de siguranţă" - o pedeapsă ce poate fi prelungită atît timp cît prizonierul este considerat periculos -, cu condiţia să nu fie recunoscut lipsit de răspundere penală, caz în care riscă să fie internat într-un centru psihiatric, potenţial pe viaţă. Breivik a recunoscut comiterea atacurilor din 22 iulie, dar a negat orice responsabilitate penală.

Israelul deţine între 200 şi 300 de ogive nucleare

Armata Israelului deţine aproximativ 200 de ogive nucleare, afirmă experţii Institutului internaţional pentru studii strategice din Londra (IISS). Potrivit sursei citate, aceste ogive pot echipa rachetele intercontinentale Jericho I precum şi rachetele cu rază medie de acţiune Jericho II. Grupul de cercetare IHS Jane's, specializat în colectarea de informaţii militare, afirmă că Tsahal (armata israeliană) posedă între 100 şi 300 de ogive nucleare, ceea ce situează statul evreu pe aceeaşi poziţie ca Franţa şi Marea Britanie. IHS Jane's precizează că ogive nucleare ar fi instalate şi pe rachete balistice Jericho III. Cu o rază de acţiune de peste 7.000 km, acestea sînt capabile să distrugă ţinte din Europa şi din Asia, inclusiv din Iran. Israelul a refuzat întotdeauna să confirme sau să infirme dacă deţine un arsenal nuclear, dar majoritatea experţilor consideră că statul evreu este o putere militară atomică.

Banii nu aduc fericirea?

Oamenii ambiţioşi trăiesc mai puţin şi sînt nefericiţi
Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe 717 oameni de carieră şi/sau de afaceri

Un studiu realizat în Marea Britanie confirmă valabilitatea proverbului românesc "banii nu aduc fericirea". Conform acestui studiu, oamenii ambiţioşi, aplecaţi spre carieră sau afaceri, cîştigă mai mulţi bani, dar preţul plătit pentru această stare materială implică de multe ori însingurarea faţă de prieteni şi familie, probleme de sănătate şi chiar o moarte timpurie, susţine publicaţia britanică Daily Mail.
Un nou studiu realizat pe un număr de 717 carierişti şi afacerişti ambiţioşi care au fost şcoliţi la celebrele Universităţi Oxford, Harvard şi Yale, precum şi pe unele persoane care s-au îmbogăţit folosind cunoştinţele dobîndite la "şcoala vieţii", indică faptul că deşi au mulţi bani, aceştia nu prea au cînd şi cu cine să se bucure de ei.
Cercetătorii au pornit de la speculaţia că aceşti oameni îşi dedică atît de mult timp afacerilor şi carierei încît ajung să neglijeze tocmai acele domenii care dau calitatea vieţii şi care îi ajută pe oameni să trăiască fericiţi, aşa cum ar fi grupurile unite de prieteni şi relaţiile stabile.
Cei 717 subiecţi ai studiului s-au născut în prima jumătate a secolului XX, iar destinul lor a fost urmărit de statisticieni pînă la sfîrşitul vieţii. "Şi într-adevăr, oamenii mai ambiţioşi ajung să aibă cariere mai bune, venituri mai mari, ceea ce însă nu înseamnă că trăiesc mai fericiţi sau că sînt mai sănătoşi", conform lui Timothy Judge, profesor la University of Notre Dame's Mendoza College of Business.
"La prima vedere s-ar părea că aceşti oameni au totul. Însă noi am observat că ei au un nivel mai scăzut de satisfacţie a vieţii şi chiar ajung să trăiască mai puţin decît ceilalţi oameni, mai puţin ambiţioşi, dar care pun însă preţ pe prietenie, familie şi timp liber", a mai adăugat el.



Cum se face Luna vinovată de cel mai celebru naufragiu din istorie


Din cauza apropierii de Pămînt, mareele provocate de Lună au fost atît de mari, încît au dislocat din calota arctică mai multe aisberguri

Naufragiul transatlanticului Titanic, produs în urmă cu un secol, ar fi avut drept cauză primară Luna, satelitul natural al Pămîntului, care în anul naufragiului, 1912, s-a aflat în cel mai apropiat punct faţă de Pămînt din ultimii 1.400 de ani, conform unui material publicat de cotidianul Daily Mail.
Mareele foarte ridicate provocate de apropierea Lunii la 4 ianuarie 1912 au dus la fragmentarea şi punerea în mişcare a unei veritabile flotile ucigaşe de aisberguri în oceanul Atlantic, cu trei luni înainte de accidentul produs la 14 aprilie, cînd în calea Titanicului a apărut unul dintre aceşti monştri îngheţaţi.
Mareea foarte înaltă ar fi dislocat aisberguri din apele puţin adînci din apropiere de coasta peninsulei Labrador şi Newfoundland. "Evenimentul astronomic produs la 4 ianuarie 1912 a adus Luna în cea mai apropiată poziţie faţă de Pămînt din ultimii 1.400 de ani, şi a crescut semnificativ puterea mareelor", susţine Donald Olson de la Facultatea de Fizică a Universităţii din Texas.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.