Internațional

COLOANA de stiri internationale:Coaliţie multinaţională contra adversarului socialist al lui Sarkozy

Ziarul de Vrancea
5 mar 2012 526 vizualizări
Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat că nu vrea să îl întîlnească pe candidatul socialist la alegerile prezidenţiale François Hollande, a declarat ieri liderul Partidului Socialist (PS), Martin Aubry, pentru postul de televiziune I-Télé

François Hollande "a cerut din curtoazie o întîlnire cu Merkel. Ea a declarat că nu vrea acest lucru", a declarat Aubry. Potrivit revistei germane Der Spiegel, mai mulţi conservatori europeni s-au înţeles să îl boicoteze pe candidatul socialist, favorit în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din aprilie şi mai. Cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron şi-au exprimat deja susţinerea faţă de preşedintele conservator Nicolas Sarkozy, candidat pentru un nou mandat, iar în timpul deplasărilor lui Hollande în decembrie la Berlin, Roma şi Londra, candidatul socialist nu s-a întîlnit cu nici un şef de Guvern. O purtătoare de cuvînt a Guvernului german a dezminţit informaţiile apărute în revista Der Spiegel, potrivit cărora ar exista un acord între Angela Merkel, italianul Mario Monti, spaniolul Mariano Rajoy şi britanicul David Cameron pentru a nu se întîlni cu Hollande din cauza intenţiei acestuia de a renegocia pactul bugetar european, în cazul în care va fi ales.

De ce a fost evaluat un vas din ceramică la 7,8 milioane de euro

Un vas din ceramică extrem de rar, fabricat în China imperială în urmă cu aproape o mie de ani, va fi scos la licitaţie la începutul lunii aprilie, la Hong Kong, unde ar putea fi vîndut cu 7,8 milioane de euro, au anunţat reprezentanţii casei Sotheby's. Această cupă rotundă în formă de floare, ale cărei margini sînt modelate delicat în şase locuri pentru a semăna cu nişte petale, datează din timpul dinastiei Song de Nord (960-1127). Vasul este un obiect de ceramică Ru, denumit astfel după unul dintre cele cinci mari cuptoare oficiale care au funcţionat în timpul dinastiei Song. Avînd o culoare vernil pal cu tente gri şi imitînd jadul, obiectele de ceramică Ru sînt considerate a fi cele mai rare din China. Se estimează că în lume mai există doar 79 de vase Ru care au supravieţuit intacte pînă în zilele noastre. Doar şase vase Ru se află în colecţii private, inclusiv cupa pusă în vînzare la Hong Kong, considerată "starul sezonului" de vicepreşedintele filialei asiatice a casei de licitaţii Sotheby's, Nicolas Chow.

Provocarea Chinei: stat bogat, popor sărac

Zong Qinghou, cea de-a doua persoană din China din punct de vedere al averii, estimată la aproape 11 miliarde de dolari, solicită guvernului să crească rolul mediului privat în economie, informează Bloomberg. Miliardarul în vîrstă de 66 de ani, proprietarul Hagzhou Wahaha Group şi membru în legislativul chinez, a spus că statul trebuie să reducă taxele şi să permită investiţii private în mai multe industrii. Zong susţine că vicepreşedintele Xi Jingping va încuraja dezvoltarea întreprinderilor private, atunci cînd va veni la putere (cel mai probabil la sfîrşitul acestui an). "Guvernul a devenit o companie monopol care investeşte în orice. Cea mai mare provocare pe care trebuie să o înfrunte China este faptul că veniturile guvernului sînt foarte mari, în timp ce veniturile populaţiei sînt foarte scăzute", a afirmat Zong, înaintea întrunirii anuale a Congresului National Popular al Chinei, care a început ieri. Săptămîna trecută, Banca Mondială a comunicat că în China, unde companiile de stat controlează sistemul bancar, sectorul energetic şi media, trebuie să existe o dependenţă mai mare faţă de pieţe şi de afacerile private, pentru a evita o încetare bruscă a creşterii. Fondul Monetar Internaţional estimează că, pe durata mandatului lui Xi, China poate depăşi Statele Unite ale Americii, devenind prima economie mondială.

Opoziţia, redusă la tăcere în noul parlament iranian

Noul parlament iranian (Majlis), ales vineri şi instalat ieri în cea mai mare parte, va fi dominat, ca şi precedentul, de conservatorii care se revendică de la liderul spiritual suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în condiţiile în care reformatorii vor mai dispune de doar 19 mandate. Conform rezultatelor din primul tur, 224 de locuri au fost deja atribuite, trei urmează să fie, restul de 63 pînă la 290 urmînd să facă obiectul unui al doilea tur de scrutin, probabil în luna aprilie. Cu numai 19 mandate faţă de 60 în fostul legislativ, opoziţia reformatoare, care a boicotat masiv alegerile, dispare practic de pe scena parlamentară. Înnoirea puternică a Majlis, alegerea unui mare număr de candidaţi "independenţi" şi complexitatea alianţelor politice fac însă dificilă orice predicţie despre diferitele facţiuni şi echilibrul între partizanii şi adversarii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în viitoarea adunare. Nici una din principalele coaliţii conservatoare, Frontul unit al conservatorilor (opozanţii preşedintelui) şi Frontul continuării revoluţiei islamice (partizanii lui Ahmadinejad), nu a reuşit să se impună. Primul a obţinut 43 de locuri, iar cel de-al doilea, 10.

**********************************
FOTO: X:ăaanationă2martiăPutin plangand.jpg – Observatorii OSCE nu s-au lăsat impresionaţi de lacrimile lui Putin, în seara de după alegeri, şi au conchis că "procesul (electoral) s-a deteriorat de la numărarea voturilor".

Cum a cîştigat Putin

n în mod absolut curios, fostul preşedinte rus a obţinut cel mai mare scor în Cecenia, iar cel mai mic - în capitala ţării n observatorii acuză numeroase fraude, iar presa americană se grăbeşte să relateze despre "sfîrşitul erei Putin"

Observatorii OSCE la alegerile din Rusia au semnalat, într-un raport prezentat la Moscova, nereguli în numărarea voturilor, o campanie electorală în avantajul lui Vladimir Putin şi limitarea opţiunii alegătorilor prin îngrădirea înregistrării tuturor candidaţilor. Alegerile prezidenţiale, cîştigate de Vladimir Putin, conform rezultatelor oficiale preliminare, au fost marcate de importante nereguli la numărarea voturilor în favoarea actualului premier, au menţionat observatorii. Acelaşi raport semnalează că, deşi candidaţii la alegerile prezidenţiale din Rusia au putut acţiona nestingherit în campania electorală, condiţiile au înclinat de o manieră clară în favoarea unuia dintre candidaţi, şi anume a actualului premier Vladimir Putin.

Aproape de unanimitate în Cecenia, sub 50% la Moscova

Vladimir Putin a cîştigat prezidenţialele din Rusia cu 63,75% din sufragii, potrivit rezultatelor preliminare, obţinînd al treilea mandat la Kremlin, după alte două deţinute în perioada 2000-2008. Rezultate extraordinare s-au înregistrat în unele zone ale ţării, respectiv aproape 100 la sută din voturi în Cecenia, dar mai puţin de 50 la sută la Moscova.
În Cecenia, Vladimir Putin a obţinut 99,76 la sută din voturi. În celelalte republici din Caucazul rus, regiune instabilă afectată de o rebeliune islamistă armată, Putin a obţinut, ca de obicei, scoruri record: 92 la sută în Inguşetia, 92,8 la sută în Daghestan şi 91,36 la sută în Karaceaevo-Cerkesia.
În Siberia, Putin a obţinut cel mai prost scor al său în Irkuţk, de 55,4 la sută din voturi. La alegerile legislative din decembrie, partidul său, Rusia Unită, a înregistrat unul dintre cele mai slabe rezultate ale sale din această regiune, cîştigînd doar 34,93 la sută din voturi.
Şi la Moscova, Putin a obţinut doar 47 la sută din voturi, faţă de 68,6 la sută la alegerile prezidenţiale din 2004. El a fost urmat de miliardarul Mihail Prohorov (cu aproximativ 20 la sută), nou-venit pe scena politică, pentru care a votat clasa de mijloc din marile oraşe. "În 20 de birouri de vot, Prohorov s-a clasat pe primul loc", a declarat vicepreşedintele comisiei electorale de la Moscova, Aleksandr Bobicev.

Sfaturi de la UE

Comisia Europeană "încurajează Rusia să remedieze lacunele" procesului electoral, a declarat ieri o purtătoare de cuvînt, la o zi după victoria lui Vladimir Putin în primul tur al scrutinului prezidenţial rus. "Uniunea Europeană ia notă de rezultatele preliminare", a declarat purtătoarea de cuvînt, Maja Kocijancic, subliniind că Bruxelles-ul împărtăşeşte preocupările observatorilor internaţionali, după un raport al OSCE care menţiona nereguli în cursul scrutinului.
Întrebată despre faptul că UE nu l-a felicitat încă pe Putin pentru victoria sa, purtătoarea de cuvînt a Comisiei a indicat că Bruxelles-ul aşteaptă un raport mai complet asupra rezultatelor scrutinului. "Toate la vremea lor", a precizat ea.

Ziarele americane relatează deja despre "sfîrşitul erei Putin"

Presa americană, care critică "falsele alegeri" în urma cărora Vladimir Putin a cîştigat preşedinţia rusă duminică, aprecia ieri că această "încoronare" marchează "sfîrşitul putinismului". "Autocraţia care a prevalat (în Rusia) în cursul ultimului deceniu a murit deja. Singura problemă este ce va urma şi cînd", scrie Washington Post.
Amintind că opoziţia şi observatorii consideră că scrutinul a fost marcat de fraude, Washington Post încearcă să facă o paralelă cu China. "Clasele medii rusă şi chineză nu vor mai tolera să fie excluse din deciziile politice în următorii zece ani. Dovada este că la Moscova zeci de mii de persoane au protestat în stradă pentru a denunţa fraudele comise la alegerile legislative din decembrie", "sfîrşitul putinismului" nu este departe, preconizează cotidianul.
Dacă pentru Wall Street Journal "încoronarea lui Putin" era un caz încheiat "de mult timp", una dintre cheile succesului său o reprezintă poziţia sa antiamericană. "Preşedintele Obama a mizat pe o relansare a relaţiilor cu Rusia, crezînd că va duce la o colaborare mai vastă. Dar Putin s-a opus sancţiunilor severe împotriva Iranului, l-a sprijinit pe dictatorul sirian şi a ameninţat că va îndrepta rachete spre Europa dacă rachetele de apărare americane sînt desfăşurate împotriva Iranului", notează Wall Street Journal. "Mişcarea anti-Putin este una dintre veştile cele mai îmbucurătoare din ultimii ani din Rusia, dar falsele alegeri de duminică arată că tranziţia spre democraţie este încă lungă", conchide cotidianul financiar.

Inspectorii AIEA "adulmecă" activităţi suspecte într-o bază militară din Iran


Iranienii nu le-au permis să intre în această bază n cu o zi înainte, Barack Obama se declarase dispus să "folosească forţa" pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară

Există "indicaţii" ale unor "activităţi" care au loc în situl militar Parchin din Iran, a anunţat ieri directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, care a precizat că inspectorii AIEA doresc să-l viziteze cît mai curînd posibil. "Avem indicaţii care vorbesc despre activităţi în curs" în situl Parchin, unde agenţia bănuieşte prezenţa unui container susceptibil că ar servi la testarea modelelor de explozie aplicabile armelor atomice, a spus Amano, în cadrul unei conferinţe de presă. Şeful AIEA a refuzat să indice natura acestor activităţi, precizînd că ar fi preferabil pentru agenţie să se deplaseze rapid în acest sit. Aceste activităţi "ne fac să credem că ar fi preferabil să mergem cît mai rapid", a spus el. Accesul unei echipe de inspectori ai agenţiei ONU a fost interzis în acest sit militar în luna februarie, contribuind astfel la eşecul misiunii AIEA la Teheran. Potrivit lui Amano, oficialii iranieni au propus experţilor agenţiei, cu cîteva ore înainte de a părăsi ţara, să viziteze situl militar din Marivan, evocat şi el într-un raport foarte critic difuzat de AIEA în noiembrie. Inspectorii au declinat însă oferta.
Duminică, preşedintele american Barack Obama se declarase dispus să "folosească forţa" pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, pronunţîndu-se totuşi în favoarea unei soluţii diplomatice şi regretînd că se "vorbeşte prea mult de un război" împotriva Teheranului.

Înregistrări video înfiorătoare din Siria: pacienţi torturaţi în spitalul din Homs


Consiliul de Securitate al ONU urmează să sesizeze Tribunalul Penal Internaţional pentru masacrele săvîrşite de regimul sirian

Un angajat al unui spital din Homs a filmat cu camera ascunsă cum membri ai personalului medical din unitate torturează pacienţi. Înregistrările video de slabă calitate în acest spital militar din Homs prezintă saloane pline de răniţi, legaţi la ochi şi de pat. Unii poartă semne ale unor bătăi violente. Presupusele instrumente de tortură, un furtun de cauciuc sau un cablu electric, zac la vedere pe masă într-unul dintre saloane. Din ordinul Guvernului sirian, toţi cei împuşcaţi sau răniţi în cursul protestelor din Homs (centru) trebuie să fie aduşi la spitalul militar, unde personalul colaborează cu poliţia secretă. Realizatorul înregistrărilor afirmă că mulţi dintre aceştia sînt bătuţi în paturi sau chiar mai rău.
Probele sumbre cu privire la aceste abuzuri grave ridică problema unde vor fi transferaţi sutele de răniţi civili din cartierul Baba Amr, în cazul în care Crucea Roşie obţine evacuarea lor. Angajatul afirmă că a încercat în mai multe rînduri să oprească "lucrurile ruşinoase" care se petrec în spital, dar după ce a fost numit "trădător" a plecat dezgustat, fără să revină. "Am văzut deţinuţi torturaţi prin electrocutare, biciuire, bătaie cu bastoane şi rupîndu-li-se picioarele", a declarat "Mani", un fotoreporter francez care şi-a riscat viaţa pentru a scoate înregistrările din Siria.
"Ei le răsuceau picioarele pînă cînd se rupea osul. Efectuează operaţii fără anestezice. I-am văzut dînd deţinuţi cu capul de perete. Leagă pacienţii de pat. Nu le dau apă", a continuat el. De asemenea, angajatul spitalului a declarat că a asistat la abuzuri din partea unor chirurgi civili şi militari, dar şi din partea altor membri ai personalului, inclusiv surori medicale bărbaţi. El a furnizat numele tuturor celor pe care îi acuză că "lucrează mînă în mînă" cu militari sirieni şi temuta poliţie secretă "mukhabarat". "Uneori sînt nevoiţi să amputeze părţi (de corp), iar (pacienţii) devin cangrenoşi deoarece nu le prescriu antibiotice", afirmă acesta.
Înregistrările, realizate în ultimele trei luni, confirmă ceea ce victime ale unor asemenea tratamente susţin de mult timp, dar regimul sirian neagă cu vehemenţă. La sfîrşitul săptămînii, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat că primeşte "rapoarte înfiorătoare despre execuţii sumare, detenţie arbitrară şi tortură" în Homs. Comisarul ONU pentru Drepturile Omului a recomandat deja Consiliului de Securitate să se adreseze Tribunalului Penal Internaţional în baza unor dovezi cu privire la crime împotriva umanităţii, inclusiv acte de tortură.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.