Internațional

COLOANA de stiri internationale: Vaticanul dezvăluie în premieră o parte din arhivele sale secrete

Ziarul de Vrancea
1 mar 2012 1258 vizualizări
Procesul lui Galileo Galilei, excomunicarea lui Martin Luther sau "confesiunile" cavalerilor templieri sînt printre manuscrisele secrete dezvăluite de Vatican în premieră, într-o expoziţie excepţională care a fost inaugurată, miercuri, la Musei Capitolini din Roma.

În total, peste 100 de documente originale au fost selecţionate pentru această expoziţie, care marchează a 400-a aniversare de la înfiinţarea de către papa Paul al V-lea a Arhivelor secrete ale Vaticanului, informează AFP. Intitulată "Lux in arcana" (Lumină asupra secretelor, în latină), expoziţia permite vizitatorului să descopere cererea de anulare a căsătoriei regelui Henric al VIII-lea cu Catherine de Aragon, dar şi "dictatus Papae" al lui Grigore al VII-lea, un manuscris din secolul al XI-lea care afirmă supremaţia papilor asupra oricărei alte puteri pe pămînt. Pe lîngă notele scrise în timpul procesului lui Galileo Galiei şi bula de excomunicare a lui Martin Luther, figurează un pergament de 60 de metri, datînd din 1308, conţinînd confesiunile cavalerilor templieri în faţa a trei cardinali trimişi de papa Clement al V-lea la castelul Chinon din centrul Franţei. "Este pentru prima dată în istorie - şi poate şi ultima – cînd aceste documente părăsesc incinta Vaticanului", afirmă organizatorii expoziţiei.

Scrisorile lui Michelangelo

Expoziţia dezvăluie şi documente prin care se încearcă să se apere atitudinea papei Pius al XII-lea, criticat pentru faptul că a păstrat tăcerea faţă de Holocaust, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Printre acestea se află un raport al nunţiului Francesco Borgongini-Duca, care a vizitat şapte lagăre de concentrare din Italia în 1941, şi o scrisoare de mulţumire adresată papei de foşti deţinuţi. Vizitatorii pot vedea şi documentul ce atestă nominalizarea la tronul papal a sihastrului Pietro Morrone (secolul al XIII-lea), devenit Celestin al V-lea şi singurul papă din istorie care a demisionat. Printre alte documente expuse se numără un edict din secolul al XV-lea, prin care papa Alexandru al VI-lea împarte Lumea Nouă între Spania şi Portugalia, după "descoperirea" Americii de către Cristofor Columb, dar şi decretul papei Leon al X-lea, care a marcat schisma cu protestanţii, declanşînd războaie în Europa. Alte comori sînt scrisorile lui Michelangelo despre construcţia bazilicii Sfîntul Petru şi o scrisoare pe mătase a împărătesei Chinei Helena Wang, convertită la creştinism. Un document insolit este scrisoarea şefului de trib indian Ojibwa, din secolul al XIX-lea, adresată papei Leon al XIII-lea, în care îl numeşte pe acesta "mare maestru al rugăciunilor care îndeplineşte funcţiile lui Iisus". O altă raritate este scrisoarea reginei Marie-Antoinette, încarcerată după Revoluţia franceză, în care se poate citi: "Sentimentele acelora care îmi împărtăşesc tristeţea reprezintă singura consolare pe care o pot avea în aceste circumstanţe triste".

Premierul olandez cere Romaniei "garanţii absolute" pentru a da undă verde de Schengen

Bulgaria şi România nu au înregistrat suficiente progrese pentru a primi susţinerea Olandei în scopul aderării la Schengen, a declarat ieri premierul olandez, Mark Rutte, după ce a discutat despre această problemă cu preşedintele PE, Martin Schulz. Din contră, ultimul a susţinut că cele două ţări au îndeplinit criteriile tehnice şi nu ar trebui să li se impună alte criterii. Însă Rutte a insistat: "Ne opunem aderării României şi Bulgariei la Schengen. Ceea ce dorim sînt garanţii absolute că cele două ţări aplică criteriile Schengen. Avem nevoie de rapoarte favorabile în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care să confirme că cele două state fac ceea ce este necesar. Dar acest lucru nu s-a întîmplat pînă acum. Există progrese, dar nu sînt suficiente".

A fost "ucis" unul dintre cei mai bătrîni copaci din lume

Poliţia din Florida (sud-estul Statelor Unite) a arestat o femeie de 26 de ani acuzată că a provocat în ianuarie un incendiu care a distrus un chiparos vechi de 3.500 de ani, considerat ca al cincilea cel mai vechi arbore din lume. Tînăra femeie "a fost arestată marţi pentru participarea sa la incendiul care a distrus arborele «Senator»", pseudonimul dat chiparosului, a indicat într-un comunicat biroul şerifului din districtul Seminole (centrul Floridei). Arborele, care era o importantă atracţie turistică, a fost incendiat la 16 ianuarie în parcul Big Tree. "Este trist", a declarat Jim Duby, un responsabil al parcurilor naturale din regiune. "«Senatorul» era un arbore de 54,8 metri, vechi de 3.500 de ani, fiind al cincilea în lume ca vechime". Tînăra a recunoscut că a provocat incendiul, conform postului de televiziune local THV 11. Ea avea, de asemenea, poze ale focului. "Nu îmi vine să cred că am ars un arbore mai bătrîn decît Isus", a declarat aceasta.
Ea a mai fost acuzată şi de posesie de droguri, după ce poliţia a descoperit metamfetamină în cadrul unei percheziţii la domiciliul acesteia.

Însărcinatul cu afaceri la Minsk, rechemat la Bucureşti

Ministerul Afacerilor Externe a dispus ieri rechemarea, pentru consultări, pe o durată nedeterminată, a însărcinatului cu afaceri al României la Minsk, după ce autorităţile belaruse au cerut, luni, şefului Delegaţiei UE şi ambasadorului Poloniei să părăsească ţara. Potrivit MAE, gestul a fost unul de solidaritate cu diplomaţia poloneză. MAE spune că, pe perioada rechemării pentru consultări, "vor fi evaluate în profunzime modalităţile de promovare a valorilor democraţiei, respectului pentru drepturile omului şi statului de drept în Republica Belarus, atît în plan bilateral, cît şi în cadrul agendei Parteneriatului Estic al Uniunii Europene". De asemenea, însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucureşti a fost convocat ieri la Ministerul Afacerilor Externe pentru a i se comunica poziţia României în această privinţă. Măsurile respective constituie un mesaj de solidaritate şi unitate al statelor membre UE faţă de decizia amintită a autorităţilor de la Minsk

Teorie ştiinţifică: Copiii ar trebui omorîţi şi după naştere

Părinţii ar trebui să aibă dreptul să pună capăt vieţii nou-născuţilor pentru că sînt "irelevanţi din punct de vedere moral", nefiind "persoane propriu-zise" astfel că, din punct de vedere etic, acest lucru nu ar fi diferit de un avort. Concluzia apare într-un articol publicat în Journal of Medical Ethics, revistă editată de profesorul roman Julian Săvulescu, director al centrului de etică aplicată Uheiro de la Oxford.

Potrivit Daily Telegraph, autorii articolului susţin că nou-născuţi nu au "dreptul moral la viaţă", iar părinţii ar trebui să poată să le pună capăt vieţii dacă atunci cînd se nasc se descoperă că au dizabilităţi grave, însă şi în celalalte cazuri, mai precis în toate în care este permis avortul. Săvulescu, redactorul-şef al revistei, a declarat că academicienii au primit ameninţări cu moartea după publicarea articolului. Potrivit acestuia, cei care au făcut aceste ameninţări sînt "fanatici care se opun chiar valorilor unei societăţi liberale". Intitulat "Avort post-nastere: De ce ar trebui nou-născutul să trăiască?", articolul a fost scris de doi foşti asociaţi ai lui Săvulescu, Alberto Giublini şi Francesca Minerva. "Statutul moral al unui bebeluş este echivalent cu cel al fetusului, în sensul că ambilor le lipsesc acele proprietăţi care justifică acordarea unui drept la viaţa unui individ.  Considerăm că «persoană» înseamnă un individ care este capabil să îşi atribuie propriei existenţe (cel puţin) cîteva valori de bază, aşa încît, lipsa acestei existenţe să reprezinte o pierdere pentru ea. Ceea ce numim avort post-naştere ar trebui să fie permis în toate cazurile în care este permis avortul, inclusiv în cazul în care nou-născutul nu are dizabilităţi", se arată în articolul ştiinţific, citat de Hotnews. Autorii mai notează că în majoritatea cazurile în care copiii se nasc cu malformaţii grave, părinţii sînt practic obligaţi să-i păstreze iar acest lucru înseamnă "o povară de nesuportat pentru familie sau pentru societate".  Săvulescu a declarat, în apărarea celor doi profesori, că argumentele lor nu sînt "în mare parte noi".
Minerva a fost cercetător asociat la Centrul de Etică Aplicată Uehiro de la Oxford pînă în iunie anul trecut, cînd s-a mutat la Centrul pentru Filosofie Aplicată de la Universitatea din Melbourne. Giublini, student invitat la Universitatea Cambridge, a ţinut un discurs la şcoala Martin de la Oxford, unde Săvulescu este de asemenea director. Şi el a fost la Melbourne, la altă universitate. Săvulescu a lucrat la ambele universităţi din Melbourne înainte să ajungă la Oxford în 2002.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.