Internațional

Cum joacă Rusia la două capete în dosarul iranian

Ziarul de Vrancea
1 mar 2012 1256 vizualizări
Surse neoficiale arată că Moscova se pregăteşte să sprijine Teheranul în cazul unui eventual atac israelian dar, în acelaşi timp, a vîndut Israelului codurile de acces ale sistemului iranian de apărare antiaeriană

Rusia şi-a modernizat o staţie radar din Siria pentru a putea avertiza din timp Iranul în privinţa unui atac israelian, potrivit blogului israelian Debkafile, citat de Washington Times. Instalaţia de supraveghere situată la sud de Damasc putea monitoriza traficul aerian în Israel pînă la Tel-Aviv, nordul Iordaniei şi vestul Irakulului. După modernizare, raza sa s-a extins la tot teritoriul Israelului şi Iordania, precum şi la zonele nordice ale Arabiei Saudite. Potrivit acestor informaţii, Rusia a introdus tehnologie avansată la această instalaţie şi şi-a suplimentat personalul. Debkafile susţine că modernizarea instalaţiei de la Jabal Al Harrah este un răspuns la îngrijorările exprimate de Iran potrivit cărora resursele acesteia au fost împinse la limită prin furnizarea de informaţii regimului Assad, astfel că Teheranul nu mai poate conta pe o avertizare în timp real din partea acesteia privind un atac israelian. Rusia a extins şi capacităţile unei staţii radar siriene cu echipament rusesc din Munţii Sannine, în Liban, cu scopul de a-şi extinde raza de acţiune asupra Ciprului şi Greciei şi pentru a observa mişcările aeriene şi navale ale Israelului în estul Mediteranei. Această extindere i-ar permite Rusiei să avertizeze Teheranul dacă avioanele americane s-ar îndrepta dinspre Mediterana spre Iran.

Ce spune sursa mexicană

Pe de altă parte, Rusia a furnizat Israelului codurile de acces ale sistemului iranian de apărare antiaeriană Tor-M1 în schimbul codurilor necesare pentru a "pirata" avioanele fără pilot vîndute de Israel Georgiei, arată e-mailuri ale agenţiei americane Stratfor, obţinute de WikiLekas. Un angajat al Statfor scrie despre această informaţie într-un e-mail datat februarie 2009 şi citează o "sursă mexicană", descrisă ca fiind un fost ofiţer de poliţie devenit analist militar , relatează Jerusalem Post. "M-am interesat tot mai mult despre UAV (avioanele fără pilot) israeliene compromise. Ceea ce mi-a explicat el este că Israelul şi Rusia au făcut un schimb - Israelul i-a oferit Rusiei mijloacele de accesare a codului pentru aceste UAV specifice; în schimb, Rusia a oferit Israelului codurile pentru sistemul iranian Tor-M1", afirmă e-mailul. Sistemul de apărare Tor-M1 este format din dispozitive de lansare cu rachete sol-aer. Acesta poate depista şi urmări pînă la 48 de ţinte în aer şi poate opera într-un "mediu aerian bruiat", potrivit site-ului Defense Update. Iranul a cumpărat 29 de sisteme din Rusia în 2005, potrivit site-ului. Sursa mexicană a declarat că nu crede că Moscova va vinde Iranului sistemul antiaerian avansat S-300, adăugînd că Israelul şi Turcia "colaborează îndeaproape" în studierea platformei. "El a explicat că în urmă cu aproximativ opt ani, Rusia a vîndut Greciei sistemul S-300 pentru a fi instalat în Creta (ce ar fi trebuit să protejeze Ciprul)", arată mesajul. "Esenţa a ceea ce a spus el este că Turcia a spart sistemul S-300 după vînzarea lui către Creta şi împarte informaţiile cu israelienii pentru ca aceştia să îşi menţină avantajul asupra Iranului dacă Teheranul îl va primi de la ruşi", adaugă e-mailul.

SUA dispun de rachete care să lovească instalaţiile nucleare iraniene

Statele Unite dispun de bombe puternice pregătite pentru a fi folosite în cazul unei acţiuni militare împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, a afirmat miercuri şeful Statului Major al forţelor aeriene americane, generalul Norton Schwartz. Acesta a refuzat totuşi să precizeze dacă armele americane - dintre care 30.000 de bombe antibuncăr MOP (massive ordnance penetrator) – sînt capabile să atingă instalaţiile nucleare iraniene subterane. "Dispunem de capacităţi operaţionale şi nu aţi vrea să fiţi acolo unde vor fi folosite", a declarat el, întrebat în legătură cu aceste bombe. "Acest lucru nu înseamnă că nu vom continua ameliorarea lor, pentru că tocmai aceasta facem", a asigurat el. Întrebat despre recentele comentarii ale unor oficiali americani de rang înalt, potrivit cărora unele ţinte din Iran ar ieşi din raza de acţiune a bombelor americane, generalul Schwartz a răspuns: "Atacurile sînt supuse legilor fizicii. Cu cât adîncimea este mai mare, cu atît este mai dificil" ca atacul să fie încununat de succes.
Generalul american în rezervă James Cartwright a sugerat, săptămîna trecută că instalaţia nucleară de la Fordo, situată la sud-vest de Teheran este îngropată sub un munte şi nu poate fi atinsă de bombele americane.
Declaraţiile generalului Schwartz intervin în timp ce Benjamin Netanyahu urmează să se întîlnească luni la Washington cu Barack Obama. Premierul israelian este supus presiunii internaţionale pentru a nu ataca Iranul fără un acord prealabil al Washingtonului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.