Internațional

Armageddon 2040: pericol de impact cu un asteroid

Ziarul de Vrancea
29 feb 2012 1673 vizualizări
NASA a identificat un "bolovan" cu diametrul de 140 de metri care ameninţă să lovească Pămîntul în februarie 2040

NASA a identificat un asteroid care ar putea să lovească Terra pe 5 februarie 2040, iar o echipă de cercetători studiază deja soluţiile potenţiale pentru devierea traiectoriei acestui obiect ceresc, fiind luată în calcul inclusiv posibilitatea folosirii unor arme nucleare, potrivit dailymail.co.uk. Asteroidul 2011 AG5 are un diametru de 140 de metri şi a atras atenţia savanţilor din grupul UN Action Team on near-Earth objects (NEO), o organizaţie afiliată Organizaţiei Naţiunilor Unite care monitorizează obiectele cereşti din vecinătatea Terrei.
Asteroidul va trece foarte aproape de Pămînt în anul 2040, iar probabilitatea unei coliziuni cu planeta noastră este de 1 la 625, însă acest risc ar putea să se modifice în viitorul apropiat. Dacă 2011 AG5 va lovi Terra, el are potenţialul de a distruge un oraş întreg şi de a face milioane de victime, dar nu va putea să provoace extincţia rasei umane.
Asteroidul despre care se crede că ar fi cauzat dispariţia dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani avea un diametru de circa 14,5 kilometri. Prin comparaţie, 2011 AG5 este de o sută de ori mai mic.

Cum pot fi deviaţi asteroizii

NASA monitorizează multe corpuri cereşti, inclusiv asteroizi. Potrivit unei scanări recente, realizată cu instrumentele din programul NeoWISE, NASA a descoperit 19.000 de asteroizi de talie mijlocie care se află la distanţe de pînă la 193 de milioane de kilometri de Terra.
Potrivit NASA, o posibilă soluţie pentru devierea traiectoriei acestor corpuri cereşti ar fi trimiterea unei sonde pe suprafaţa asteroidului şi folosirea forţei gravitaţionale suplimentare generată de sondă. O altă opţiune ar fi trimiterea unei sonde direct spre asteroid, iar impactul cu acesta va avea acelaşi efect. Şi armele nucleare au fost luate în considerare, însă ele ar genera "o ploaie" de asteroizi care vor cădea pe Terra.
Asteroizii de dimensiuni medii au diametre cuprinse între 100 de metri şi 1 kilometru şi au potenţialul de a distruge un oraş întreg dacă ar cădea pe Terra.

Şi sateliţii artificiali se prăbuşesc

În ultimii ani, nu doar asteroizii au creat motive de îngrijorare, ci şi sateliţii artificiali care au început să cadă pe Terra. În octombrie 2011, satelitul german ROSAT a reintrat în atmosfera terestră cu o viteză de circa 28.000 de kilometri/ oră şi s-a spart în aproximativ 30 de bucăţi. Oamenii de ştiinţă nu au determinat regiunile în care acestea au căzut pe Terra, putînd să spună doar că zona ce ar fi putut fi afectată se întinde de la sud de Berlin şi pînă în nordul capitalei Noii-Zeelande, Wellington.
Riscul ca o persoană să fie lovită de un deşeu spaţial este de 1 la 2.000. Chiar dacă nu s-au raportat astfel de cazuri pînă în zilele noastre, această posibilitate este totuşi mai mare decît aceea de a nimeri o gaură în timpul unei partide de golf.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.