Internațional

Uniunea Europeană candidează la Premiul Nobel pentru Pace

Ziarul de Vrancea
27 feb 2012 1192 vizualizări
printre cele peste 200 de propuneri se mai află soldatul american Bradley Manning, bănuit că ar fi fost "cîrtiţa" WikiLeaks, postul de televiziune Al Jazeera, dar şi nume consacrate precum Bill Clinton, Helmuth Kohl sau Iulia Timoşenko

Fostul preşedinte american Bill Clinton, artizanul reunificării Germaniei, Helmuth Kohl, ex-premierul ucrainean Iulia Timoşenko, Uniunea Europeană şi chiar soldatul american Bradley Manning, bănuit că ar fi fost "cîrtiţa" WikiLeaks, sînt doar cîteva din cele 231 de nominalizări în competiţia din acest an a premiilor Nobel pentru Pace. Pe listă au fost înscrise 231 persoane şi organizaţii, cifră apropiată de recordul înregistrat anul trecut, a anunţat ieri Institutul Nobel din Oslo.
Pe listă mai figurează medicul congolez Denis Mukwege, disidenţii cubanezi Oswaldo Paya şi Yoani Sanchez, ONG-ul rus Memorial şi reprezentanta acestuia, Svetlana Ganucikina, politologul american Gene Sharp, teoretician al luptei nonviolente care le-a inspirat pe cîteva dintre personalităţile primăverii arabe, preşedintele tunisian Moncef Marzouki şi postul de televiziune Al Jazeera.
"Ca întotdeauna, există obişnuiţi ai nominalizărilor şi nou veniţi, persoane celebre şi necunoscuţi din toate colţurile lumii", a declarat AFP directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad.
Recordul de candidaturi a fost înregistrat anul trecut, cu 241 nominalizări, premiul fiind în cele din urmă acordat unui trio feminin: liberienele Ellen Johnson Sirleaf şi Leymah Gbowee şi yemenitei Tawakkol Karman.
Este uşor să fii "nominalizat", pentru că mii de persoane din lumea întreagă pot face propuneri de candidaturi, de la parlamentari şi miniştri, membri ai unor organizaţii internaţionale, la profesori universitari şi foşti laureaţi.
Lista candidaţilor rămîne un secret bine păstrat timp de 50 de ani, conform statutului Nobel, cu excepţia cazului în care cei care au făcut propunerile se hotărăsc să facă publică identitatea "candidatului" lor. Pe lista din acest an figurează 188 persoane şi 43 de organizaţii, a precizat Lundestad.
Numele laureatului (sau laureaţilor) va fi anunţat în luna octombrie, iar premiul este înmînat, în mod tradiţional, pe 10 decembrie, data morţii fondatorului său, inventatorul suedez al dinamitei Alfred Nobel.

Talibanii lansează zvonuri otrăvite


Ei susţin că un bucătar afgan ar fi pus ceva în alimentele destinate trupelor coaliţiei

Forţa de asistenţă pentru securitate (ISAF) din Afganistan, aflată sub comanda NATO, a demarat o anchetă după ce au fost descoperite "urme de apă de Javel" în hrana distribuită trupelor sale, a indicat un purtător de cuvînt al ISAF ieri, după ce talibanii au afirmat că au otrăvit alimentele respective. Aceste urme de apă de Javel au fost găsite în cafea şi în fructe distribuite la o bază a ISAF din provincia Nangarhar (est), a explicat sergentul-şef Nicolas Conner. "Nu sînt afectaţi. Nu există victime. Ancheta continuă", a adăugat el. Apa de Javel este o soluţie apoasă de hipocrolit de sodiu, folosită ca dezinfectant, precizează Agerpres.
Rebelii, care duc un război de gherilă de zece ani împotriva trupelor guvernamentale şi a NATO, după ce-au fost înlăturaţi de la putere în 2001, au afirmat ieri că "un bucătar afgan" a otrăvit hrana NATO. Potrivit purtătorului de cuvînt al ISAF, pentru prepararea hranei pentru ISAF colaborează personal internaţional al ISAF, afgani şi cetăţeni dintr-o terţă ţară.
Incidentul are loc după şase zile de proteste antiamericane care au legătură cu arderea unor exemplare din Coran la o bază americană săptămîna trecută, în noaptea de luni spre marţi, proteste soldate cu 30 de morţi şi cel puţin 200 de răniţi. Doi soldaţi americani au fost ucişi joi de un poliţist afgan în cursul unor manifestaţii în provincia Nangarhar, iar doi ofiţeri americani au fost asasinaţi sîmbătă la Ministerul afgan de Interne. Principalul suspect al poliţiei afgane în cel de-al doilea atac este unul dintre membrii săi.
Luni, un kamikaze a detonat încărcătura explozivă pe care o avea în maşina sa pe aeroportul din Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar, unde se află o bază a NATO. Nici un soldat NATO nu a fost rănit în atac, care s-a soldat însă cu moartea a nouă afgani, dintre care şase civili. Talibanii au revendicat atacul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.