Internațional

UE strînge laţul sancţiunilor economice impuse Siriei

Ziarul de Vrancea
27 feb 2012 1113 vizualizări
umărul victimelor în cele 11 luni de insurgenţă a ajuns la 7500 n americanii resping cererile de înarmare a rebelilor, de teamă că armele ar putea ajunge la Hamas şi al-Qaeda

Miniştrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi ieri în cadrul Consiliului Afaceri Externe, au adoptat noi sancţiuni contra regimului de la Damasc, ca urmare a continuării violenţelor contra civililor în Siria. Astfel, comerţul cu aur, alte metale preţioase şi diamante cu entităţile publice siriene şi Banca Centrală a Siriei nu vor mai fi autorizate, iar zborurile cargo ale companiilor siriene nu vor avea acces la aeroporturile din Uniunea Europeană, cu excepţia zborurilor mixte de pasageri şi cargo. În plus, UE va îngheţa activele din UE ale Băncii Centrale a Siriei, asigurîndu-se în acelaşi timp că schimburile comerciale legale se vor desfăşura în condiţii stricte. Consiliul UE a mai decis să îngheţe activele bancare şi să interzică acordarea vizelor de intrare în UE pentru şapte miniştri sirieni, implicaţi în cazuri de încălcare a drepturilor omului.
Anterior, UE a decis în mai multe rînduri sancţiuni împotriva regimului sirian condus de Bashar al-Assad, îngheţînd activele unui număr de 100 de persoane şi 38 de organizaţii şi încercînd să taie furnizarea de echipamente pentru sectorul petrolier sirian. Totuşi, măsurile adoptate de Bruxelles s-au dovedit pînă acum insuficiente. Potrivit organizaţiilor internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, pînă în prezent 7.500 de oameni şi-ar fi pierdut viaţa în ultimele 11 luni în violenţele din Siria.

De ce rebelii nu primesc arme din afară

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că a livra arme opoziţiei siriene care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad ar putea ajuta Al-Qaeda şi Hamas. Responsabili ai celor două entităţi, care se află pe lista neagră americană a organizaţiilor teroriste, şi-au exprimat sprijinul pentru opozanţii regimului de la Damasc. Responsabili americani s-au pronunţat de asemenea în favoarea opoziţiei siriene, în timp ce aleşi influenţi precum senatorul republican John McCain au făcut apel la înarmarea insurgenţilor sirieni.

Noua Constituţie siriană, aprobată cu 89,4 la sută din voturi

Între timp, noua Constituţie siriană, care aboleşte supremaţia Partidului Baas, aflat la putere de jumătate de secol, dar menţine prerogative extinse pentru şeful statului, a fost aprobată cu 89,4 la sută din voturi, a anunţat ieri ministrul de Interne, Mohammad Nidal al-Shaar. Acest referendum, la care au participat "8,37 milioane de alegători, respectiv 57,4 la sută din corpul electoral", potrivit ministrului, este contestat de opoziţie şi considerat derizoriu de ţările occidentale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.