Internațional

COLOANA de stiri internationale: România vrea să pună piedică Serbiei în drumul spre UE

Ziarul de Vrancea
27 feb 2012 1344 vizualizări
România intenţionează să blocheze, astăzi, în Consiliul Afaceri Generale adoptarea deciziei de a acorda Serbiei statutul de ţară candidată la UE

Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, Bucureştiul a informat deja, pe canale diplomatice, în legătură cu această decizie. Totuşi, decizia finală în această privinţă aparţine şefilor de stat şi de guvern reuniţi în Consiliul European. Decizia României are legătură cu nerespectarea drepturilor minorităţilor, respectiv a etnicilor vlahi, şi nu va fi modificată ca urmare a acordurilor semnate de Priştina şi Belgrad. Pe de altă parte, AFP a relatat ieri că ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a anunţat că Uniunea Europeană va fi de acord ca Serbia să obţină statutul de candidat pentru aderare.

Cîţiva parlamentari chinezi îi fac pe toţi congresmenii americani să pară săraci

Cei mai bogaţi 70 de membri ai legislativului din China şi-au sporit anul trecut averea cu mai mult decît valoarea averilor însumate ale celor 535 de membri ai Congresului SUA, preşedintelui, membrilor executivului şi celor nouă judecători de la Curtea Supremă a Statelor Unite, scrie Bloomberg. Averea celor mai bogaţi 70 de delegaţi în Congresul Naţional al Poporului, care începe sesiunea de anul acesta pe 5 martie, a ajuns la 565,8 miliarde de yuani (90 miliarde de dolari) anul trecut, după un avans de 11,5 miliarde de dolari faţă de 2010, potrivit revistei Hurun Report, care publică un top al celor mai bogaţi oameni din China. În schimb, averea însumată a celor mai importanţi 660 de oficiali americani, din cele trei ramuri ale administraţiei, s-a situat anul trecut la 7,5 miliarde de dolari. Avansul averii parlamentarilor chinezi reflectă dezechilibrele creşterii economice a Chinei, unde venitul anual pe cap de locuitor a fost în 2010 de 2.425 de dolari, mai puţin ca în Belarus, şi doar o fracţiune din 37.527 dolari în SUA, scrie Bloomberg.

Transplant de membre eşuat

Un spital turc a anunţat luni eşecul unei recente tentative de transplant a tuturor membrelor unui pacient, operaţie prezentată ca o premieră mondială, care s-a soldat cu înlăturarea tuturor celor patru membre grefate, relatează Agerpres. Spitalul universitar Hacettepe din Ankara anunţase duminică că unul din picioarele pacientului Sevket Cavdar, beneficiarul operaţiei realizate vineri, fusese îndepărtat din cauza incapacităţii sistemului său cardiovascular de a suporta membrul. Din cauza unor noi complicaţii metabolice au fost înlăturate apoi şi celelalte trei membre, a informat ieri spitalul. "Consiliul superior ştiinţific (al spitalului) a decis să înlăture organele unul cîte unul din cauza complicaţiilor metabolice suplimentare", a anunţat spitalul într-un comunicat. "Pacientul nostru este în prezent la terapie intensivă şi se află în stare critică", adaugă spitalul. Grefarea celor patru membre, prezentată de spital ca o premieră mondială, a mobilizat vineri 52 de medici. Ea a fost precedată de un prim transplant de faţă realizat vreodată într-un spital universitar din Turcia, la Universitatea Mediteranei din Antalia (sud). Această operaţie s-a efectuat luna trecută pe un tînăr de 19 ani, a cărui faţă era arsă de cînd era copil.
În iulie 2011, o echipă spaniolă a anunţat că a realizat grefarea a două picioare, prezentată ca premieră mondială, pe un pacient care-şi pierduse membrele inferioare într-un accident. În iulie 2008, la Munchen (Germania), s-a realizat un transplant al ambelor mîini la un agricultor de 54 de ani care şi le pierduse într-un accident de muncă. La prima sa apariţie publică, pacientul a spus că-şi putea "mişca bine mîinile" la cîteva luni după operaţie.

Navă de croazieră în derivă în Oceanul Indian

O navă a companiei Costa Crociere, Costa Allegra, se afla ieri în derivă, în largul insulelor Seychelles, după un incendiu care s-a declanşat la bord, dar care a fost stins. Vaporul de croazieră, care are peste 1.000 de persoane la bord, pasageri şi membri ai echipajului, a plecat din Madagascar şi se îndrepta către Seychelles. O altă navă a acestei companii, Costa Concordia, a naufragiat la 13 ianuarie în apropiere de insula italiană Giglio, provocînd moartea a 32 de persoane. Potrivit comandantului acestei nave de 187 de metri lungime, care naviga în Oceanul Indian, "incendiul care s-a declanşat în cursul dimineţii în sala generatoarelor a fost stins". Nimeni nu a fost rănit. "Costa Allegra nu are în acest moment capacitate de propulsie" din cauza incendiului, "dar mijloacele sale de comunicare funcţionează normal", precizează paza de coastă italiană într-un comunicat.

Atac armat într-un liceu din Statele Unite

Cel puţin un atacator a intrat în liceul Chardon situat în apropiere de Cleveland, în Ohio, şi a împuşcat cinci elevi, în cantina şcolii, a declarat un membru al conducerii instituţiei, Larry Reiter, pentru CNN. Reiter a declarat că nu ştie care este starea elevilor. Un oficial din cadrul instituţiei de învăţămînt a declarat că autorul atacului - elev al şcolii - este în stare de arest. La închiderea ediţiei, motivul atacului nu era cunoscut. Chardon este un orăşel cu 5.100 de locuitori situat la 50 de kilometri est de Cleveland.

Încă un fost ministru din Guvernul Timoşenko condamnat la închisoare

Opozantul ucrainean Iuri Luţenko, fost ministru de Interne în Guvernul condus de Iulia Timoşenko, a fost condamnat ieri la patru ani de închisoare pentru deturnare de bunuri şi abuz de putere de către un tribunal din Kiev. Procurorul a cerut, în cadrul unei audieri precedente, patru ani şi jumătate de închisoare. Fostul ministru a denunţat o "reglare de conturi politică" şi a comparat procesul său cu represiunea din perioada stalinistă. Încarcerat din decembrie 2010, Luţenko este judecat pentru că a mărit ilegal pensia şoferului său şi pentru că l-a ajutat să obţină gratuit un apartament. Fostul premier Iulia Timoşenko este încarcerată din august 2011 şi a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Mulţi alţi aliaţi ai acesteia care au făcut parte din Guvernul său sînt vizaţi de anchete pentru abuz de putere deschise după ce Timoşenko a pierdut alegerile prezidenţiale din 2010, cîştigate de actualul şef al statului, Viktor Ianukovici. Uniunea Europeană şi Statele Unite au denunţat urmăririle politice împotriva foştilor oficiali guvernamentali.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.