Internațional

Coloana de stiri internationale: Oficial rus: "Nu existe motive pentru plecarea regimului de la Damasc"

Ziarul de Vrancea
24 feb 2012 1304 vizualizări
"Tabloul prezent de media occidentale este subiectiv",susţine şeful Comisiei de politică externă a legislativului rus, Aleksei Puşkov

Preşedintele Comisiei de politică externă a legislativului rus, Aleksei Puşkov, a declarat vineri, după o vizită în Siria, că liderul sirian Bashar al-Assad nu este dispus să-şi dea demisia şi că nici nu are motive să facă acest gest. Deputatul rus a prezentat situaţia din Siria dintr-o altă perspectivă decît cea ilustrată de Occident, afirmînd că în capitala Damasc viaţa decurge de o manieră firească, iar al-Assad este susţinut de o mare parte din populaţie. "Plecarea lui Assad este o temă impusă artificial. Pentru că el nu are motive să plece. Există o mişcare de protest, dar nu este atît de gravă încît preşedintele să simtă că îi fuge pămîntul de sub picioare şi că el trebuie să plece. Am discutat o oră cu al-Assad şi nu am avut impresia că este un om dispus că plece mîine de la putere. Pentru că el nu are suficiente motive", a afirmat Aleksei Puşkov. "Tabloul prezent de media occidentale este subiectiv - presa se concentrează pe reflectarea aspectelor negative, tragice şi se creează impresia că cea mai mare parte a poporului sirian este împotriva lui Assad. În realitate nu este aşa. Avem o rezistenţă internă puternică, dar regimul Assad se bucură de sprijinul unei părţi largi a populaţiei", a spus Aleksei Puşkov. El a afirmat că în capitala Siriei, Damasc, se simt tensiuni, au loc demonstraţii, unele se încheie cu victime. "Dar eu nu am avut impresia că oraşul nu duce o viaţă normală. Sînt deschise magazinele, circulă transportul. Dacă nu ai citi ziarele, nu ai avea senzaţia că se întîmplă ceva nefiresc", a spus deputatul rus. Referitor la "Conferinţa prietenilor Siriei", care are loc vineri în Tunisia, în absenţa Rusiei şi Chinei, el a spus că statele participante sînt mai degrabă inamice ale acestei ţări. "Folosesc între ghilimele expresia «prietenii Siriei». Este paradoxală. Sînt, de fapt, prietenii opoziţiei armate. Dar dacă ne-am referi la perspectivele dezvoltării acestei ţări, i-aş numi pe participanţii acestei conferinţe adversarii Siriei", a continuat parlamentarul rus.

"În Homs este război"

Pe de altă parte, el a avut o poziţie ambiguă vorbind despre situaţia din oraşul Homs. Întrebat de corespondentul The New York Times cînd va decide Rusia "să exercite presiuni asupra partenerilor", pentru a înceta focul în Homs, oraş în care de mor civili, Puşkov a afirmat că în acest caz "Rusia trebuie să ajute SUA". "Cred că aici Rusia trebuie să ajute SUA, pentru că în oraşul Homs într-adevăr mor oameni şi mor civili. Aceasta este, de asemenea, adevărat. După cum ştiţi, recent au fost ucişi doi jurnalişti. În Homs este război, este o adevărată tragedie, dar pe ce baze vom încheia aceste acţiuni militare? O încercare a fost întreprinsă, Liga arabă i-a cerut lui Assad să retragă trupele şi să înceteze violenţele, ceea ce s-a înfăptuit, dar partea adversă a considerat că este îndreptăţită să atace", a spus Aleksei Puşkov, citat de Agerpres. El a afirmat că nu vrea să justifice acţiunile armatei siriene în Homs, că nu are misiunea de a apăra regimul sirian, dar că, atîta timp cît nu se vor face presiuni asupra ambelor părţi - conducere şi opoziţie - violenţele vor continua.
Rusia şi China au blocat prin veto, pe 4 februarie, un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a represiunii sîngeroase din Siria. Dublul veto a stîrnit un val de indignare în Vest şi în ţările arabe.

Poliţist de origine romană, împuşcat în SUA

n ulterior, agresorul s-a sinucis

Un agent de origine română al poliţiei statului Washington a fost împuşcat mortal, joi dimineaţă, de un infractor aflat la volanul unui autovehicul, pe care îl oprise pentru un control pe autostradă şi care apoi s-a sinucis, relatează Seattle Times. Tony Rădulescu, în vîrstă de 44 de ani, s-a născut la Bucureşti şi s-a mutat în Statele Unite cînd avea 14 ani. El lucra la poliţia statului Washington (State Patrol) de 16 ani şi era detaşat la biroul agenţiei din Bremerton. Rădulescu a oprit pe autostrada 16 un autovehicul condus de Joshua J. Blake, în vîrstă de 28 de ani, şi a transmis prin radio datele maşinii pentru a fi verificate. Rădulescu nu a mai sunat înapoi la secţie, astfel că un adjunct al şerifului din comitatul Kitsap s-a deplasat la locul indicat de pe autostradă şi l-a găsit rănit. Agentul a fost transportat la Centrul Medical St. Joseph din Tacoma, unde a fost pronunţat decesul său. Bărbatul suspectat că l-a împuşcat este un infractor care ameninţase că va răni poliţiştii dacă va fi arestat din nou, potrivit Departamentului de Corecţie (DOC) al statului. Blake a stat la închisoare pentru fabricare de metamfetamină, agresiune şi încălcarea unui ordin de restricţie. Infractorul era supravegheat de autorităţi din cauza tendinţelor sale violente şi a nerespectării legislaţiei, inclusiv după eliberarea din închisoare. Joshua Blake s-a împuşcat în timp ce adjuncţi ai şerifului comitatului Kitsap veneau să-l aresteze pentru uciderea lui Tony Rădulescu. Blake a fost spitalizat la Spitalul General din Tacoma, unde a fost pronunţat decesul său joi după -amiază.

Ucis în ziua în care trebuia să depună mărturie în dosarul Mailat

Vasile Neamţu, martorul cheie în procesul împotriva lui Romulus Mailat, a murit în condiţii misterioase.

Ştirea a fost publicată de cotidianul "Il Messaggero", care a relatat cum certificatul de deces al lui Vasile Neamţu a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului din Roma. Neamţu era aşteptat să se prezinte la tribunal pentru a depune mărturie cu privire la existenţa unor posibili complici la crima comisă de Mailat, cel care a fost condamnat pentru uciderea în Italia a Giovannei Reggiani. Vasile Neamţu este vărul lui Romulus Mailat şi fiul Emiliei Neamţu, femeia care a dat alarma după agresiune, indicîndu-l pe Mailat drept unicul vinovat. Tot Emilia Neamţu i-a condus pe poliţişti în baraca lui Mailat unde anchetatorii au găsit poşeta victimei. Pe de altă parte, Vasile Neamţu este cel acuzat de Mailat că ar fi fost autorul delictului, cel care a lovit-o mortal pe femeie. De aceea, Mailat, care a fost deja condamnat de Curtea de Apel la închisoare pe viaţă, a fost acuzat şi de calomnie, pentru că ar fi aruncat vina pe Neamţu. Mai mult, potrivit "Il Messaggero", Vasile a murit "exact în ziua în care trebuia să depună mărturie împotriva lui Mailat". "Este o moarte ciudată, cea a tînărului Vasile", scrie cotidianul italian, preluat de Hotnews.

Executat cu un glonţ în cap?

În aula de tribunal de la Roma, avocatul lui Mailat, Piero Piccinini, a informat curtea că a fost informat de moartea lui Neamţu de către rudele clientului său, care l-ar fi sunat din România. "Vasile este mort la Prima Porta, în condiţii violente" i-ar fi spus avocatului Ilie, fratele lui Romulus Mailat. Din informaţiile, neconfirmate de poliţie, pe care Piccinini a reuşit să le adune, Vasile Neamţu ar fi fost "executat" cu un glonţ în cap de un complice, după un jaf la care ar fi luat parte. Certificatul de deces al lui Vasile Neamţu a fost depus la Tribunal de către Mario Pesci, procurorul care se ocupă de caz.
Unul din martorii audiaţi în cadrul procesului împotriva lui Mailat, Nicolae Clopotar, a afirmat că Giovanna Reggiana a fost ucisă de trei persoane, printre care se aflau atît Mailat, cît şi Vasile Neamţu. Nicolae Mailat a afirmat mereu că în acea seară, de 30 octombrie 2007, se afla împreună cu Vasile Neamţu. Mailat a spus că Neamţu a fost cel care ar fi avut ideea să o jefuiască pe italiancă, jaf terminat cu o tragedie. Giovanna Reggiani ar fi încercat să se opună, lovindu-l pe Vasile Neamţu, care îi trăgea poşeta. Neamţu a reacţionat violent, lovind-o mortal pe femeie. Mailat a fost singurul suspect judecat şi condamnat pentru acel delict.


Oficiali libanezi: Armata siriană a ucis intenţionat jurnaliştii occidentali

Serviciile de informaţii libaneze susţin că au interceptat convorbiri care ar arăta că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad ucide în mod intenţionat jurnalişti occidentali, relatează Euronews. Oficiali din Liban au afirmat că au interceptat convorbiri telefonice în care lideri ai armatei siriene ar fi discutat despre modul în care vor spune că reporterii au fost ucişi în cadrul unor schimburi de focuri. Potrivit surselor citate, au existat ordine directe de a ataca un centru de presă improvizat din oraşul Homs, unde doi jurnalişti occidentali au fost ucişi miercuri şi alţi trei au fost răniţi.
Cei doi jurnalişti ucişi miercuri la Homs, în centrul Siriei, sînt reporterul american Marie Colvin, care lucra pentru săptămînalul britanic Sunday Times, şi fotoreporterul francez Remi Ochlik, angajat al agenţiei de presă IP3 Press din Paris. În cursul aceluiaşi atac au fost răniţi jurnalista Edith Bouvier, de la cotidianul francez Le Figaro, şi fotoreporterii Paul Conroy (Marea Britanie) şi William Daniels (Franţa).

O victorie totală asupra canceruluii nu va fi posibilă niciodată


"tabloul prezent de media occidentale este subiectiv", susţine şeful Comisiei de politică externă a legislativului rus, Aleksei Puşkov

Deşi incidenţa cancerului se va reduce în mod semnificativ în următorii 50 de ani, o victorie totală asupra acestei boli nu va fi posibilă niciodată, estimează preşedintele Societăţii Regale (Royal Society), sir Paul M.Nurse.
Omenirea a făcut paşi mari în înţelegerea mecanismelor fundamentale care duc la apariţia cancerului, dar din motiv că acesta reprezintă o multitudine de boli diferite, este imposibil de inventat un tratament unic. "Un singur tratament împotriva cancerului nu va exista niciodată, întrucît cancerul este termenul generic pentru boli care diferă unele de altele şi care apar în urma faptului că diviziunea celulară scapă de sub control. În cele mai multe cazuri, cancerul este o boală legată de vîrstă", a explicat Paul M. Nurse. "Cunoştinţele noastre de acum sînt cu adevărat la limita fanteziei. În acest moment, sîntem într-o poziţie cînd este mai uşor de inventat un leac pentru cazuri specifice, particulare. Cred că în timp, peste 50 de ani, de exemplu, incidenţa cancerului se va reduce în mod semnificativ, dar ea nu va putea niciodată redusă la zero", consideră omul de ştiinţă britanic, conform publicaţiei Focus.


România vrea să blocheze candidatura Serbiei la UE

România este hotărîtă să blocheze o hotărîre pozitivă cu privire la acordarea statutului de candidat la UE al Serbiei, "dacă nu sînt efectuaţi paşi rapizi pentru ameliorarea situaţiei minorităţii vlahe" din această ţară, relatează postul B92 în pagina online. Postul sîrb de radio comentează că această informaţie reprezintă "un nou obstacol, în contextul în care Serbia se confruntă deja cu un parcurs dificil către obiectivul de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeană". Vestea pare că a ajuns la oficialii sîrbi joi, în timp ce se pregăteau să se întîlnească cu ministrul german de Externe Guido Westerwelle, scrie B92. "Românii au anunţat că vor bloca candidatura din cauza problemei etnicilor vlahi. Acest lucru aruncă o umbră asupra negocierilor şi aşa dificile cu ministrul german de Externe Guido Westerwelle", au declarat surse citate de B92. Aceste surse au mai declarat că va avea loc "o angajare imediată în discuţii intensive" cu "vecinul prieten" România, unul dintre cele cinci state membre ale UE care nu au recunoscut declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo.


Prinţul olandez rănit în avalanşa din Austria, riscă să nu-şi mai recapete cunoştinţa

Prinţul Johan Friso, al doilea fiu al reginei Beatrix a Olandei, surprins de o avalanşă la Lech, în Austria, în urmă cu o săptămînă, riscă să nu-şi mai recapete niciodată cunoştinţa, a anunţat un medic de la Spitalul universitar din Innsbruck unde acesta este internat. "Nu putem spune cu certitudine astăzi dacă prinţul Friso îşi va recăpăta vreodată cunoştinţa", a spus Wolfgang Koller, reprezentant al spitalului. El a mai spus că, dacă prinţul va ieşi din comă, refacerea neurologică ar putea dura luni, chiar ani. În urmă cu o săptămînă, cel de-al doilea fiu al reginei Beatrix, prinţul Friso, în vîrstă de 43 de ani, a fost transportat cu un elicopter la secţia de terapie intensivă a Spitalului universitar din Innsbruck, după ce fusese blocat sub zăpadă circa 20 de minute, timp în care creierul său nu a fost oxigenat. Din acest motiv, prinţul a stat în stop cardiac circa 50 de minute, timp în care a fost nevoie de reanimare - o durată considerată prea lungă de medici. După examenul medical de joi, medicii au stabilit că lipsa de oxigen a provocat distrugeri masive în creierul pacientului.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.