Internațional

COLOANA de stiri internationale: Nomofobia, boala începutului de mileniu

Ziarul de Vrancea
22 feb 2012 1443 vizualizări
Sînteţi neliniştit cînd n-aveţi telefonul mobil la îndemînă? Aveţi palpitaţii numai la gîndul că l-aţi putea pierde? Aveţi un telefon de rezervă dacă nu-l puteţi folosi pe cel obişnuit? Luaţi telefonul cu dvs cînd vă culcaţi? Dacă aţi răspuns "da" la cel puţin una din cele patru întrebări aţi putea suferi de nomofobie

Nomofobia - sau teama de a nu a avea telefonul mobil - afectează tot mai mulţi oameni, arată un studiu difuzat de SecurEnvoy şi menţionat de Los Angeles Times. Sondajul realizat online a arătat că, din 1.000 de persoane intervievate în Marea Britanie, 66% se temeau să nu-şi piardă telefonul mobil. Aceată teamă (no-mobile-phobia - nomofobia) afectează mai mult femeile (70%) decît bărbaţii (61%). Totuşi, numărul bărbaţilor care au un al doilea telefon în cazul în care nu-l mai pot folosi pe primul este mai mare decît al femeilor. Dintre persoanele intervievate, categoria de vîrstă 18-24 ani este cea mai predispusă la nomofobie (77%), urmată de cei de 25-34 de ani (68%) şi de peste 55 de ani. Potrivit site-ului allaboutconselling.com, deşi majoritatea nomofobilor se comportă normal, există totuşi unii care pot avea crize de panică, dificultăţi în respiraţie, frisoane, transpiraţie, accelerarea ritmului cardiac, dureri toracice sau stări de vomă.


Doi jurnalişti occidentali, ucişi în Siria

Doi jurnalişti occidentali au fost ucişi ieri în oraşul sirian rebel Homs, unde bombardamentele au vizat un centru de presă al millitanţilor împotriva regimului, a declarat un activist. "Alţi trei sau patru jurnalişti străini au fost răniţi", a afirmat militantul Omar Shaker, contactat prin intermediul Skype.
"Vom încerca să recuperăm cadavrele, dar este foarte dificil", a adăugat el, evocînd "bombardamente fără discernămînt" şi prezenţa lunetiştilor. "Ne-au parvenit informaţii privind moartea unei jurnaliste americane şi a unui jurnalist francez, în bombardamentul de la Baba Amr din această dimineaţă", a informat la rîndul său Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).
Cei doi reporteri uciţi la Homs sînt jurnalista americană Marie Colvin şi fotoreporterul francez Remi Ochlik, a confirmat ulterior ministrul francez al Culturii, Frederic Mitterrand.
Marie Colvin, în vîrstă de aproximativ 50 de ani, era reporter pentru săptămînalul britanic Sunday Times. Ea era cunoscută pentru numeroase reportaje din zone de război. Colvin a primit premiul pentru cel mai bun corespondent din străinătate în anul 2010 în Marea Britanie.
Remi Ochlik era fotograf pentru agenţia de presă IP3 Press, din Paris, al cărui obiectiv este de a acoperi cu relatări informaţiile din Paris şi conflictele din toată lumea. Fotografiile sale au fost publicate de Paris-Match, Times Magazine sau Wall Street Journal. El a fost premiat la World Press 2012 pentru reportajele din Libia.
Homs este asediat fără încetare de către forţele regimului sirian de aproximativ trei săptămîni. Gilles Jacquier a fost primul jurnalist occidental ucis în Siria. El a murit pe 11 ianuarie 2012, tot în Homs, în timpul unei deplasări autorizate de autorităţi.


Zeci de morţi şi sute de răniţi în urma unui accident feroviar în Argentina

Cel puţin 49 de persoane au murit şi peste 550 au fost rănite într-un accident feroviar produs ieri la Buenos Aires, a anunţat poliţia argentiniană.
"Din nefericire, sînt 49 de morţi în accident", a declarat Nestor Rodriguez, purtătorul de cuvînt al poliţiei argentiniene.
Accidentul s-a produs în gara Once din Buenos Aires. Potrivit poliţiei, trenul, care transporta aproximativ 2.000 de călători, ar fi rămas fără frîne la intrarea în gară şi a lovit tampoanele de la capătul liniei. "Accidentul este foarte grav. Vagoanele s-au lovit unul de celălalt. Totul este filmat şi va fi studiat", a declarat ministrul argentinian al Transporturilor, Juan Pablo Schiavi.
"Trenul era plin, impactul a fost foarte grav", a spus unul dintre călători.


Obama a cîntat blues alături de Rolling Stones

Mick Jagger a avut nevoie marţi seara de toată puterea sa de convingere pentru a-l determina pe preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, să ia microfonul şi să cînte un blues. "Nu în seara asta!", a protestat Obama, atunci cînd solistul formaţiei Rolling Stones şi chitariştii B.B. King şi Buddy Guy l-au invitat să li se alăture pe scena de la Casa Albă, pentru a cînta refrenul melodiei "Sweet Home Chicago" a lui Robert Johnson. "Puteţi să o faceţi", i-a spus unul dintre artişti. Obama a cedat în final şi a luat microfonul pentru a cînta alături de ei "Come on, baby don't you want to go... Sweet home, Chicago", o piesă care omagiază fostul său fief politic din Illinois. El nu a urcat însă pe scenă.
Aceasta este a doua incursiune muzicală în decurs de o lună pentru Obama, care la 19 ianuarie, la New York, a intonat melodia soul a lui Al Green "Let's stay together", la Teatrul Apollo din Harlem, unde participa la o reuniune electorală în vederea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie. Obama a salutat marţi "o seară extraordinară". "Atunci cînd eşti preşedinte, nu poţi ieşi seara la plimbare, pentru a-ţi limpezi gîndurile, sau să sări în maşină. Este frustrant. Dar există şi seri în care B.B. King şi Mick Jagger vin la tine!", a afirmat el.
Acest concert, care va fi difuzat la televiziunea publică americană, a fost organizat cu ocazia "Black History Month", luna în care Statele Unite îşi amintesc de contribuţiile comunităţii afroamericane la istoria şi la cultura lor.


Există apă pe alte planete? Există chiar planete formate din apă

Savanţii au confirmat descoperirea unei planete noi în afara sistemului solar, alcătuită din apă în cea mai mare parte şi înconjurată de o atmosferă densă, scrie BBC. În urma examinării datelor care caracterizează exoplaneta GJ1214b, descoperită în 2009 de telescopul spaţial Hubble,  astrofizicienii au descoperit acest tip nou de planetă, care nu seamănă cu nici una cunoscută pînă acum. Sistemul nostru solar conţine trei feluri de planete: telurice sau stîncoase, după modelul Terrei (Mercur, Venus şi Marte), gigantice gazoase (Jupiter şi Saturn) şi gigantice îngheţate (Uranus şi Neptun). "GJ1214b nu seamănă cu nici o altă planetă pe care o cunoaştem", arată cercetătorii, precizînd că o "mare parte din masa ei este alcătuită din apă". Diametrul acestei "super-Terra", situată la doar 40 de ani-lumină de Terra, în direcţia constelaţiei Ophiuchus, este de 2,7 ori mai mare ca diametrul Pămîntului, iar greutatea ei este de şapte ori mai mare decît a Terrei. Planeta orbitează în jurul stelei sale - o pitică roşie - aflate la o distanţă de 2 milioane de kilometri, iar temperatura de la suprafaţa planetei este de circa 232° Celsius.  "Temperaturile înalte şi presiunile mari ar putea forma materiale exotice precum «gheaţă caldă» sau «apa superfluidă», substanţe care sînt complet străine de experienţele noastre zilnice", au precizat savanţii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.