Internațional

Coloana de stiri medicale:Dispare hepatita C de pe lista bolilor cronice?

Ziarul de Vrancea
20 feb 2012 1868 vizualizări
Vindecarea va fi posibilă peste doi ani, potrivit cercetătorilor australieni, care susţin că pacienţii supuşi unui nou tratament nu mai au virusul în sînge, iar efectele secundare sînt minore

Vindecarea de hepatita C - virus care în România afectează aproximativ 5% din populaţie, respectiv un million de persoane, în timp ce Spania (ţară cu de două ori mai mulţi locuitori) numără circa 800.000 de bolnavi - va fi o realitate peste doi ani, susţin cercetătorii. Ei au apreciat drept "revoluţionare" progresele înregistrate în tratarea acestei boli, informează Agerpres.
Doctorul Jacob George, profesor de gastroenterologie şi hepatologie la Universitatea din Sydney (Australia) a abordat, în cadrul unei conferinţe desfăşurate duminică la Taipei (Taiwan), rezultatele unui promiţător studiu în faza a II-a, publicat în The New England Journal of Medicine. Pentru prima dată, s-a demonstrat "posibilitatea ca hepatita C să poată fi vindecată", deoarece o nouă combinaţie de medicamente în curs de cercetare înlătură cu succes infecţia provocată de genotipul 1 al virusului hepatic C, mai greu de tratat, la pacienţii care nu răspund la tratamentul prealabil, a explicat Jacob George într-o conferinţă de presă.
Potrivit medicului, bolnavii în cazul cărora nu a fost eficient tratamentul cu PEG-interferon alfa şi ribavirina, au primit o combinaţie de doi agenţi antivirali (daclatasvir şi asunaprevir), ceea ce a eradicat virusul din sînge "la toţi pacienţii" care au participat la studiu. Jacob George s-a referit, de asemenea, la rezultatele "încurajatoare" privind efectele secundare, care sînt "minore", în nici un caz "serioase", între care diareea moderată.
Şeful serviciului de hepatologie de la Spitalul Vall d'Hebron din Barcelona, Rafael Esteban, a semnalat că hepatita C genotip 1 este cea mai frecventă, mai greu de tratat şi principala cauză a cancerului hepatic şi a cirozei cronice, care, în multe cazuri, se încheie cu un trasplant. În cazul a 80% dintre cei afectaţi, boala va deveni cronică, 20% vor dezvolta ciroza şi, dintre aceştia, 25% ar putea fi afectaţi de un cancer de ficat, a precizat doctorul Pei-Jer Chen de la Centrul de cercetare a hepatitei din cadrul Spitalului NTU (Taiwan National University) din Taipei.

Tratament "revoluţionar" în cancerul de piele

Grupul farmaceutic elveţian Roche a primit autorizaţia Comisiei Europene pentru medicamentul său Zelboraf, destinat tratării celei mai agresive forme de cancer al pielii, transmite AFP, citînd un comunicat al companiei. Autorităţile europene au aprobat folosirea Zelboraf ca monoterapie în cazul adulţilor suferinzi de melanom metastatic cu gena Braf mutantă. În prezent, doar o persoană din patru supravieţuieşte mai mult de un an după diagnosticarea maladiei. Zelboraf a fost omologat de Agenţia americană a medicamentului (FDA) în august 2011, precum şi în Elveţia, Brazilia, Canada, Israel şi Noua Zeelandă, urmînd să fie aprobat şi în India şi Australia. Vînzările iniţiale ale Zelboraf au fost considerate "foarte încurajatoare" de grupul elveţian. Zelboraf prelungeşte viaţa pacientului şi reduce cu 63% riscul unui deces rapid al pacientului, au indicat analişti ai Băncii centrale din Zurich (ZKB), vorbind despre un tratament "revoluţionar" al melanomului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.