Internațional

Presa internaţională: MRU, succesorul lui Băsescu

Ziarul de Vrancea
20 feb 2012 668 vizualizări
Preşedintele României, Traian Băsescu, pariază pe planul aplicat de Vladimir Putin, desemnîndu-l ca probabil succesor pe un fost şef al unui serviciu de informaţii, comentează agenţia Reuters, notînd totuşi că asemănările dintre România şi Rusia sînt limitate.

"Preşedintele unui fost stat comunist afectat de criza economică îl desemnează succesor pe un fost şef al unui serviciu de informaţii. Sună familiar?", scrie Reuters, sub titlul "Preşedintele României pariază pe planul lui Putin". "Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a numit pe vechiul său aliat Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru, iar acesta va fi, cel mai probabil, candidatul partidului la preşedinţie cînd mandatul lui Băsescu va expira în 2014, conform unor surse din PDL, o manevră similară cu decizia lui Boris Elţîn de a-l promova pe Vladimir Putin, în Rusia, în urmă cu peste zece ani", precizează Reuters. "Ascensiunea unui fost şef al unui serviciu de informaţii la conducerea unei ţări care încă este traumatizată de Securitatea fostului regim comunist stîrneşte neliniştea unora, dar asemănările cu Vladimir Putin sînt limitate. În timp ce Putin a lucrat în KGB şi a contribuit la iniţierea unui război împotriva separatiştilor ceceni, Ungureanu este prea tînăr pentru a fi lucrat pentru fosta Securitate şi este improbabil ca el să ia măsuri împotriva minorităţilor; etnicii maghiari, cel mai mare grup minoritar, sînt parteneri ai coaliţiei guvernamentale", explică Reuters. "Dat fiind că a studiat la Oxford, Ungureanu are o perspectivă prooccidentală. În calitatea de ministru de Externe, a colaborat cu Statele Unite în cazul Irakului, iar în calitatea de director al SIE, a colaborat cu alte state membre NATO. România chiar a fost implicată într-un scandal cu Rusia în 2010, într-un caz de spionaj care a avut ca efect expulzarea reciprocă a unor diplomaţi. Băsescu, liderul PDL pînă ce a demisionat la preluarea preşedinţiei în 2004, are mult mai puţină putere decît Boris Elţîn", subliniază Reuters.

Ungureanu stă bine într-un sondaj comandat de opoziţie

De abia instalat la Palatul Victoria, premierul Mihai Răzvan Ungureanu stă relativ bine în sondaje, fiind primul reprezentant al Puterii la capitolul încredere. Conform unui studiu CCSB, comandat de trustul Intact care aparţine conservatorului Dan Voiculescu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, conduce la capitolul încrederii, fiind cotat cu 48%. El este urmat de Patriarhul Daniel şi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cu 43 de procente. Regele Mihai e pe 4, cu 42%, după care urmează co-preşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta (39%, respectiv 37%). Mihai Răzvan Ungureanu e pe locul 9, cu 28%. El îl devansează însă pe preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, a cărui cotă de încredere atinge 14%. Pompierii sînt pe primul loc în topul încrederii în instituţii – 94%, urmaţi de Armată, Biserică şi Jandarmerie.
La capitolul intenţie de vot, USL ar cîştiga alegerile parlamentare. PSD-PNL şi PC sînt creditate împreună cu 57%, în timp ce PDL e la 18%. Partidul lui Dan Diaconescu e pe 3, cu 12% şi de UDMR cu 4%. Sondajul a fost realizat în perioada 11-14 februarie 2012, pe un eşantion de 1003 persoane, cercetarea avînd o marjă de eroare de ^ - 3,1%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
db, acum 4441 zile, 21 ore, 1 minut, 54 secunde
Multumiri agentiei Reuters pentru ca ne-au ajutat sa putem evalua corect viitoarele comunicate ale domniilor lor, in urma acestei analize fiind evident faptul ca puterea dansilor de analiza nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.