Internațional

COLOANAde stiri intenationale:Aţi mînca aşa ceva?

Ziarul de Vrancea
19 feb 2012 1563 vizualizări
Primul hamburger din carne creată în laborator va fi gata pentru grătar în octombrie

 Primul hamburger din carne artificială, obţinută în laborator prin creşterea fibrelor musculare din celule stem de bovine, va putea fi preparat în octombrie, a anunţat liderul acestui proiect de la Universitatea din Maastricht, Olanda, citat de Financial Times. "Vreau să-i cer lui Heston Blumenthal (un bucătar vedetă, n.r.) să-l pregătească", a spus profesorul Mark Post, care conduce proiectul de obţinere de carne artificială, prezent la reuniunea anuală a Asociaţiei Americane pentru Avansul Ştiinţei.
Potrivit cercetătorilor, carnea crescută în laborator, spre deosebire de cea provenită de la ferme, va fi mai sustenabilă şi o sursă alimentară cu impact mai redus asupra mediului. Bovinele şi porcinele au o eficienţă de numai 15% în transformarea proteinelor vegetale pe care le consumă în carne.
Pe de altă parte, culoarea actuală a muşchiului crescut în laborator este roz-gălbui palid, întrucît nu conţine sînge, dar profesorul Post intenţionează să-i îmbunătăţească aspectul. Pentru a asigura grăsimea, un element esenţial unui burger real, sînt crescute şi astfel de celule în laborator, iar ulterior vor fi tocate împreună cu fibrele musculare.
O persoană bogată rămasă anonimă a finanţat proiectul cu un grant de 250.000 de euro şi ar urma să asigure fonduri în continuare după producerea primului burger în octombrie.
Consumul de carne la nivel global este estimat să crească cu circa 50% pînă în 2050, în timp ce creşterea animalelor generează deja 18% din emisiile de gaze de seră cauzate de om la nivel global, a afirmat, la reuniune, Patrick Brown, profesor de biochimie la Universitatea Stanford din California.

 
Whitney Houston a intrat în legendele muzicii
n artista americană a fost înmormîntată ieri

Funeraliile cîntăreţei Whitney Houston s-au încheiat ieri, după o ceremonie care a durat trei ore şi jumătate, sicriul cu trupul neînsufleţit fiind transportat în afara bisericii baptiste din Newark în timp ce se cînta melodia sa "I will always love you". Artista americană a fost înmormîntată în cimitirul Fairview din Westfield, alături de tatăl ei. Printre starurile care au venit să-i aducă un ultim omagiu se numără şi Kevin Costner, Steve Wonder şi Alicia Keyes. Bobby Brown, fostul soţ al lui Whitney Houston, şi-a făcut sîmbătă o scurtă apariţie la funeralii, a trecut prin faţa sicriului, l-a atins şi apoi a stat pentru puţin timp în incinta bisericii baptiste, plecînd vizibil afectat după numai cîteva minute. Whitney Houston şi Bobby Brown au fost căsătoriţi timp de 15 ani şi au împreună o fiică. În anul 2003, Houston a chemat poliţia, plîngîndu-se că a fost agresată la domiciliu de soţul său, poliţiştii găsind-o cu o buză tăiată şi un obraz învineţit. Relaţia lor tumultoasă s-a încheiat în anul 2007.

.O instanţă americană a cerut firmei care a adus la suprafaţă încărcătura de aur şi argint a unui vas scufundat cu două secole în urmă să o predea Spaniei


Un tribunal din statul american Florida a cerut societăţii Odyssey, specializată în explorarea epavelor subacvatice, să restituie Spaniei un preţios tezaur găsit pe o navă scufundată în anul 1804, relatează Agerpres. Tezaurul cîntăreşte 17 tone şi este compus din circa 594.000 de monede, majoritatea din argint şi purtînd efigia regelui spaniol Carlos al IV-lea, cît şi din sute de obiecte din aur. Conform deciziei judecătoreşti, acesta trebuie predat autorităţilor spaniole în zilele următoare. De asemenea, tribunalul american a respins solicitarea societăţii Odissey de a primi o despăgubire de peste 400.000 de dolari pentru conservarea tezaurului găsit în anul 2007 pe nava "Nuestra Senora de las Mercedes", la o adîncime de circa 1.100 de metri. Aceasta a plecat din Peru, cu destinaţia Spania, dar a fost scufundată de marina britanică în anul 1804, în apele din apropierea provinciei portugheze Algarve (sud).
Tezaurul, în valoare de circa 500 de milioane de dolari, este cel mai valoros dintre cele care au fost descoperite pînă în prezent pe vreo epavă subacvatică. Tribunalul american şi-a motivat decizia prin faptul că tezaurul se afla pe un vas de război al Spaniei şi prin urmare el revine acestui stat, nava aflîndu-se "sub suveranitate" spaniolă. Societatea Odyssey, care susţine că a găsit epava în apele internaţionale, a adus valorile în Florida fără să anunţe autorităţile spaniole şi a ţinut secret locul epavei.
Vicepreşedintele Odyssey, Melinda MacConnel, atribuie succesul Spaniei "influenţelor politice" ale SUA, care, în opinia sa, ar fi permis guvernului de la Madrid să obţină tezaurul şi consideră că această decizie va avea ca efect descurajarea explorării arheologice submarine.

 

Mutaţii periculoase la virusul gripei aviare

Două studii în urma cărora cercetătorii au creat mutaţii ale virusului gripei aviare H5N1 capabile să genereze o pandemie vor fi date publicităţii, în cele din urmă, dar doar după ce responsabili din domeniul biosecurităţii vor face o evaluare a riscurilor, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citată de Agerpres

Experţii în biosecuritate se tem că formele mutante ale H5N1 obţinute independent de echipele de cercetare din Olanda şi din SUA ar putea "evada" sau ajunge pe mîini greşite şi folosite pentru a genera o pandemie mai gravă decît cea de gripă spaniolă din 1918-1919, despre care se consideră că a ucis aproape 40 de milioane de oameni. Potrivit OMS, virsul gripei aviare H5N1 se transmite mai ales între păsări, şi foarte rar la om, dar atunci cînd se transmite la om, acesta este de 60% letal, motiv pentru care cercetările celor două echipe de oameni de ştiinţă au stîrnit numeroase îngrijorări în cadrul comunităţii internaţionale. Prima echipă de cercetare lucrează într-un laborator de la centrul medical universitar Erasmus din Rotterdam (Olanda). Ea a anunţat în luna septembrie că a creat o mutaţie a virusului gripei aviare care ar putea, pentru prima dată, să se transmită uşor între mamifere şi posibil între oameni. Cea de-a doua echipă se află la Universitatea din Wisconsin (nordul SUA).

Egiptenii îl vor alege în iunie pe succesorul lui Mubarak

Primele alegeri prezidenţiale din Egipt de după prăbuşirea regimului Mubarak vor fi organizate la începutul lunii iunie, conform unui oficial din cadrul comitetului care supraveghează procesul electoral. "Alegerile prezidenţiale vor începe în prima săptămînă a lunii iunie, iar noul preşedinte ales va depune jurămîntul pînă la sfîrşitul aceleiaşi luni", a precizat Ahmed Shams el-Din, membru al comitetului care organizează alegerile. "Tot în luna iunie va fi organizat şi un eventual tur de scrutin secund, iar pînă în luna iulie Egiptul va avea un preşedinte", a mai precizat el.

Cu tot regimul de austeritate, grecii sînt în favoarea UE

Trei sferturi dintre greci (75,9%) se declară în favoarea "perspectivei europene" a ţării lor şi nu doresc "ieşirea din zona euro", în pofida măsurilor de austeritate impuse de creditori, UE şi FMI, potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri. Numai 19,6% dintre subiecţi s-au pronunţat pentru revenirea la drahmă, moneda naţională înainte de aderarea la euro, potrivit studiului efectuat de institutul grec Marc între 15 şi 17 februarie pe un eşantion de 1.013 familii din întreaga ţară. Majoritatea subiecţilor (48,4%) speră că Grecia "va rămîne în zona euro dacă programul de asanare a economiei" dictat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) "reuşeşte", în timp ce 39,3% au o părere contrară. Două treimi (66,5%) doresc ca programul să reuşească, iar 60% estimează că "dacă programul nu ar fi fost votat duminica trecută în parlament, Grecia ar fi riscat să intre în faliment". Totodată, 48% dintre subiecţi estimează că votul parlamentar în favoarea noului plan de ajutor pentru Grecia este "just", iar 45,5% au o opinie contrară. Opt persoane din zece (81,8%) estimează că răspunderea pentru situaţia economică a ţării le revine "guvernelor elene", iar 9,3% consideră că este vina "pieţelor şi a speculatorilor" 
 

S-a dus la Vatican arhiepiscop şi s-a întors cardinal
Benedict al XVI-lea a numit 22 de noi cardinali, printre care şi arhiepiscopul Lucian Mureşan, care conduce Biserica Română Unită cu Roma

Papa Benedict al XVI-lea a numit sîmbătă 22 de noi cardinali în Colegiul cardinalilor, printre care şi Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, informează Agerpres. În cadrul celui de al patrulea consistoriu din pontificatul său, papa a înmînat inelul, bereta şi brîul roşu şi a acordat prestigiosul titlu de "prinţ al Bisericii" unui număr de 16 prelaţi europeni, la doi americani, unui canadian, unui brazilian, unui indian şi unui chinez din Hong Kong.
Numai 18 cardinali care au mai puţin de 80 de ani vor putea vota în cazul unui conclav pentru alegerea succesorului lui Joseph Ratzinger. În prezent, din cei 125 de membri ai colegiului electorilor, 63 de cardinali au fost numiţi de Benedict al XVI-lea, iar ceilalţi 62 de Ioan Paul al II-lea. În total, Colegiul cardinalilor numără 213 membri.
Numind şapte italieni cardinali, suveranul pontif german, care va împlini în aprilie 85 de ani, ridică numărul lor la 30 de electori. Numărul lor mare este considerat anormal de unele voci, întrucît dă şanse mai mari ca un italian să redevină papă, după pontificatele unui polonez şi unui german.
Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major de Făgăraş şi Alba Iulia, care s-a născut la 23 mai 1931 şi are peste 80 de ani, se numără printre cei patru noi cardinali care nu vor participa la un eventual conclav pentru alegerea unui nou papă. În aceeaşi situaţie se află prelatul Julien Ries, belgian, profesor de istorie a religiilor la Universitatea din Louvain, prelatul maltez Prosper Grech, profesor emerit la mai multe universităţi italiene, şi prelatul german Karl Becker, de la Universitatea Gregoriană din Roma.
Preafericitul Lucian Mureşan este cel de al treilea cardinal român din istorie. El este, totodată, primul român care a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, în 2005. Pînă atunci, această biserică avea doar rangul de mitropolie. Noul cardinal face parte din Curia Romană, organism central de conducere al Bisericii Catolice.


Spania nu are bani pentru centrale atomice noi


Perioada de exploatare a celei mai vechi centrale nucleare din această ţară va fi prelungită pentru a doua oară

Ministrul spaniol al Industriilor, Jose Manuel Soria, a anunţat că perioada de exploatare a celei mai vechi centrale nucleare din Spania va fi prelungită cu încă cinci sau chiar şase ani, o decizie pe care ecologiştii o consideră "iresponsabilă". "Nu ne puteem permite să subutilizăm resursele energetice", a explicat ministrul, în contextul în care Spania ar putea recădea în recesiune în acest trimestru şi a adoptat măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.
Centrala nucleară de la Garona a intrat în exploatare în anul 1971, fiind prima centrală de acest fel construită în Spania. Mai multe organizaţii ecologiste, printre care şi Greenpeace, au cerut în trecut închiderea ei, prezentînd-o ca fiind "sora geamănă" a centralei japoneze de la Fukushima, unde a avut loc o explozie anul trecut, în luna martie, în urma unui seism urmat de tsunami.
Centrala spaniolă ar fi urmat să-şi înceteze activitatea la 1 aprilie 2013, după ce fostul guvern socialist i-a prelungit în anul 2009 durata de viaţă cu patru ani, pentru a se reduce dependenţa faţă de importurile de petrol. În prezent, Spania dispune de şase centrale nucleare. În anul 2011, Parlamentul spaniol a adoptat o lege care suprimă limitarea duratei de viaţă a centralelor nucleare la 40 de ani, permiţînd astfel prelungirea exploatării acestora.

Cele mai proaste locuri din avion sînt tocmai cele mai rîvnite de toată lumea

Locurile de lîngă fereastră sînt cele mai nefavorabile pentru sănătate, potrivit unor studii ştiinţifice. Ele sînt preferate pentru vederea în afara avionului, dar nu prea îndeamnă la ieşiri dese, ceea ce este rău pentru circulaţie, relatează Agerpres, citînd portalul 20minutes.ch. Călătorii profită de aceste locuri la decolare şi cîteva minute înaintea aterizării. Potrivit Men's Health, riscul de a dezvolta tromboze sau cheaguri de sînge este mai ridicat la persoanele care stau la fereastră. Studiile au arătat că cei care au locuri la fereastră se ridică mai rar pentru că nu vor să deranjeze ceilalţi călători cînd merg la toaletă. "Cînd stăm aşezaţi o perioadă mai lungă, gravitatea duce la acumularea de sînge în picioare, lucru care favorizează coagularea", explică dr Susan Kahn. Trombozele sînt rare, afectînd doar un pasager din 5.000, dar se recomandă totuşi ca pasagerii să se ridice, în timpul zborurilor lungi, la una-două ore. Celor care călătoresc regulat cu avionul li se recomandă folosirea şosetelor de compresie, care ajută la o mai bună circulaţie a sîngelui.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.