Internațional

Hoţii dau lovitură după lovitură în muzeele greceşti

Ziarul de Vrancea
17 feb 2012 1110 vizualizări
Ultimul jaf a avut loc într-un muzeu din Olympia, leagănul jocurilor olimpice, de unde au plecat cu mai multe obiecte antice

Un număr de 68 de piese antice din aur, ceramică şi bronz au fost sustrase vineri dimineaţa de la un muzeu din Olympia, Grecia, determinîndu-l pe ministrul grec al Culturii, Pavlos Geroulanos, să-şi prezinte demisia. "Furtul a avut loc la ora locală 07.34 (05.34 GMT), paznicul muzeului a fost imobilizat şi obiecte din ceramică şi bronz au fost furate, ca şi un inel din aur", se afirmă în comunicatul emis de poliţia greacă. Jaful a avut loc în străvechiul Muzeu Olympia, o clădire neoclasică, denumită "Muzeul Jocurilor Olimpice", care se află în apropiere de primăria oraşului, nu în principalul muzeu arheologic, situat în acelaşi sit Olympia. Potrivit unei surse din poliţia greacă, jaful a fost comis de doi bărbaţi care purtau cagule. Printre piesele furate se află mai multe figurine reprezentînd atleţi, oraşul fiind prima gazdă din istorie a jocurilor olimpice, în anul 776 î. Hr.
Vizitat de cîteva sute de mii de turişti în fiecare an, Olympia este unul dintre cele mai renumite situri din Grecia. O ceremonie de aprindere a flăcării olimpice, care urmează să ajungă în final la Londra - gazda JO din acest an, este programată la Olympia pentru ziua de 10 mai. Jaful s-a produs la cîteva săptămîni de la furtul a trei opere de artă, între care un tablou de Picasso şi un tablou de Mondrian, în ianuarie, la pinacoteca naţională din Atena. Atunci, hoţii au pătruns în clădirea situată chiar în centrul capitalei Greciei profitând de sistemul de supraveghere ineficient.
Din cauza crizei datoriilor care a afectat Grecia în ultimii doi ani şi a unui plan draconic impus ţării de către creanţierii ei, UE şi FMI, bugetul Ministerului Culturii, la fel ca alte cheltuieli publice, a fost redus considerabil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.